Exotsim la tine acasa 🙂
Vi se intampla sa cumparati chestii, sa faceti o data ceva cu ele, apoi sa zaca prin dulap? Cred ca da. Asa se face ca m-am procopsit cu 3 pungi de tapioca: pudra, boabe mari si boabe mici-mici. Cu pudra am facut niste bile cu parmezan pe care le-am mancat atat de repede, incat n-am apucat sa le pozez. Cu bilele mari am facut niste budinca, insa nu prea m-a impresionat. Mi s-a parcut ca a iesit prea, nu stiu, apoaso-diluata… Mie imi plac deserturile cu consistenta si cu gust, drept pentru care am pus pungile cu tapioca „acolo, ca poate oi face ceva cu ele… candva”. Iata ca a sosit si acel moment. Am dat peste o reteta de budinca de tapioca foarte consistenta si gustoasa, de data asta facuta din boabele cele mici-mici. Tapioca este de fapt un fel de amidon facut din radacina unei plante numite casava sau manioc, originara din Brazilia, care s-a raspandit in toata lumea, datorita faptului ca faina obtinuta din aceasta planta este foarte hranitoare si usor de digerat. Este intr-adevar foarte usoara, insa nu are un gust definit (probabil de aceea nu mi-am placut prima data, cand am facut-o simpla.) Astazi, pe langa consistenta pe care i-am dat-o cu ajutorul smantanii si oului, gustul i l-am dat cu prea-minunatul-multumesc-cui-l-a-inventat zahar muscovado. Cuvantul care descrie aceasta budinca este: d i v i n ! E atat de buna incat am mai facut o portie exact ziua urmatoare. Si, daca nu v-am convins inca, va zic ca i-a placut si sotului meu, care, deja stim, e un mofturos.
Si, ca sa fie tabloul complet, la aceasta budinca de tapioca cu zahar muscovado, am folosit drept toping nucile glazurate, cele care va ziceam ca ne-au dat dependenta. le rontaim mai mereu cand vizionam un film.
- 200 g perle de tapioca
- 1 ou
- 500 ml lapte
- 100 ml smantana pentru frisca
- 100 g zahar muscovado
- Un praf de sare
- Nuci glazurate (vedeti reteta in postarea anterioara)
- Intr-un litru de apa punem la fiert perlele de tapioca
- Le lasam la fiert la foc mic, amestecand continuu pentru 5-6 minute (vom observa ca vor deveni translucide si lichidul se va transforma intr-un fel de piftie:))
- Turnam perlele intr-o sita si le clatim cu apa rece pana scapam de tot amidonul format (ne dormi sa ramana doar perlele)
- Intr-un bol batem usor oul cu praful de sare si cu zaharul, apoi adaugam laptele si smantana
- Intr-o cratita punem perlele si combinatia cu lapte si dam totul la foc mic pentru 15 minute, amestecand continuu
- Luam de pe foc si lasam sa se raceasca putin
- Transferam in pahare/borcane/boluri si lasam la rece pentru minim o ora sau, chiar mai bine, peste noapte
- Nu va speriati de continutul inca foarte lichid, perlele vor absorbi lichidul si totul se va transforma intr-o budinca consistenta
- Decorati cu nuci glazurate.
Incercati lucruri noi si bucurati-va de gusturi.
Cu drag,
Praji.