Am facut aceasta prajitura cu morcov mar si nuci pentru ca am vrut sa fac brownie. 😁 Cum vine asta, va intrebati. Ei bine, saptamana asta, Andreea Taste Bazaar a facut brownie, varianta simpla, fara ciocolata, reteta de la mine de pe blog. Dupa ea a inceput, din nou, sa o faca foarte multa lume. Mi s-a facut pofta atat de gust, dar mai ales de textura, umeda si elastica. Apoi m-am gandit ca nu are niciun rost sa refac o reteta, cand sunt atatea alte retete faine de incercat.
Asa ca pornind de la dorinta de a face o prajitura umeda si foarte gustoasa, am ajuns sa adaptez o reteta de carrot muffins pe care o aveam deja pe blog, dar sa o transform in carrot cake, adica prajitura cu morcovi. Pe langa morcov si mar am adaugat si nuci, dar si lapte vegetal. Asa ca poate fi foarte bine consumata si de cei care au intoleranta sau nu consuma lapte animal. Pentru ca am facut-o sa o pot manca si la mic dejun, am crescut aportul de fibre adaugand si faina integrala.
Asadar avem o prajitura umeda, aerata, plina de fibre si foarte gustoasa. Ah, era sa uit: care se face foarte usor.
Ingrediente (pentru o tava de 25/25 cm sau 20/30 cm sau rotunda cu diametrul de 24 cm)
Ingrediente solide:
150 g faina alba de grau
150 g faina integrala de grau
(puteti folosi 300 g doar faina alba, daca doriti)
150 g zahar brun
1 lingurita cu varf scortisoara
2 lingurite/10 g/1 plic praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
(avem nevoie de ambii agenti de afanare deoarece compozitia este foarte umeda)
1/2 lingurita sare
Ingrediente „lichide”:
300 g morcovi (3 morcovi medii) – razuiti pe razatoarea mare
3 mere medii (cu sau fara coaja, cum preferati, eu le las cu coaja) – razuite pe razatoarea mare
3 oua
150 ml ulei (de preferat fara gust – floarea soarelui, struguri, migdale)
300 ml lapte/lapte vegetal (daca folosim faina alba vom pune doar 100 ml lapte – faina integrala se hidrateaza mai mult, absoarbe mai mult lichid)
1 lingurita extract de vanilie/1 plic vanilie burbon 75 g nuci
Intr-un bol incapator cernem fainurile/faina, apoi adaugam zaharul, scortisoara, sarea si cei 2 agenti de afanare – amestecam bine si dam deoparte
In alt bol batem usor ouale, adaugam uleiul, amestecam, apoi inglobam morcovul, marul, laptele si vanilia.
Amestecam ingredientele solide cu cele lichide doar pana se omogenizeaza compozitia. Nu mai mult pentru ca altfel, activam glutenul si prajitura se va intari dupa coacere. Adaugam nucile, mai amestecam putin si gata!
Turnam compozitia in tava tapetata cu hartie de copt si o coacem la cuptorul preincalzit la180 de grade pentru 55 de minute (functia ventilatie).
Portionam dupa racire