Tarta cu ciocolata si fructe de padure

Desi nu sunt un mare fan al ciocolatei, tartele cu ciocolata cu fructe sau cu caramel sunt in topul preferintelor mele.

Am facut aceasta tarta pentru filmarile pe care le-am avut impreuna cu Artgranit.ro, furnizorii blatului nostri de bucatarie.

Dupa cum auziti si in clip, blatul de Lapitec (ceramica) este una dintre cele mai bune optiuni pentru o bucatarie in care de gateste constant. Eu sunt fparte fericita de alegerea facuta.

Mai jos va las clipul de prezentare, poze si reteta tartei


Ingrediente (pentru o tava cu diametrul de 26 cm):
Blat:
300 g faina alba de grau
30 g cacao
Un praf de sare
150 g unt rece, taiat bucati
5 linguri de apa rece

Sosul de fructe de padure:
200 g fructe de padure (congelate)
3 linguri de zahar
5 g gelatina

Crema de ciocolata (ganache):
300 ml smantana pentru frisca (frisca lichida – nu vegetala)
300 g ciocolata neagra 50-70%cacao.

Cum procedam:
Blatul:
Intr-un robot sau intr-un bol incapator punem faina, cacaoa,si sarea, apoi adaugam cuburile de unt
Pulsam de cateva ori pana obtinem un pesmet.
Daca folosim mainile, faramam untul cu faina si cacaoa, doar cu degetele pentru a nu incalzi untul, pana obtinem un pesmet
Dupa ce am obtinut consistenta de pesmet, turnam cele 5 linguri de apa rece si framantam un aluat. Il framantam doar pana se leaga, nu mai mult, pentru ca, altfel, glutenul va incepe sa se dezvolte, aluatul va deveni elastic si la coacere se va retrage si dupa racire va deveni tare.
Intindem aluatul intr-o foaie cat sa depaseasca cu foarte putin marginile tavii (ne luam ca unitate de masura tava)
Rulam aluatul pe sucitor, apoi il punem in tava
Presam aluatul pe fundul si marginile tavii, apoi taiem excesul (ce depaseste marginile)
Cu ajutorul unei furculite il intepam din loc in loc, apoi bagam tava la frigider pentru 10 minute
Dupa cele 10 minute coacem aluatul in orb
A coace in orb inseamna a coace un aluat care nu are compozitie in el. Dat fiind faptul ca aceasta tarta nu se va mai introduce la cuptor, e nevoie ca aluatul sa fie copt.
Cum procedam:
Punem peste aluat o foaie de copt
Peste foaia de copt punem 1 cana de boabe de fasole sau orez (greutatea acestor boabe vor impiedica aluatul sa se umfle) – eu tin niste boabe de fasole si orez intr-un borcan si le folosesc pe aceleasi de multi ani
Coacem aluatul la cuptorul incalzit in prealabil la 200° pentru 15 minute cu boabele si alte 5 minute fara boabe
Scoatem aluatul de la cuptor si il lasam sa se raceasca (in tava)
Dupa ce aluatul s-a racit si adaugam sosul de fructe

Sosul de fructe:
Punem la foc mediu fructele si zaharaul pana cand incep sa fiarba
Lasam la fiert doar cat se topestd zaharul, apoi dam deoparte si lasam 2-3 minute sa se raceasca
Dupa cele 3 minute adaugam gelatina si amestecam pentru a o dizolva
Punem compozitia intr-un blender, trecand printr-o sita, punem sosul format peste blat
Dam la rece, timp in care sosul se va intari usor, si ne ocupam de ganache

Crema de ciocolata/ganache:
Punem smantana intr-o cratita cu fundul dublu si o lasam la foc mic pana cand pe margini face bule mici. Luam vasul de pe foc si adaugam in smantana ciocolata rupta sau taiata in bucatele
Lasam vasul neatins 2-3 minute, timp in care se va topi ciocolata
Dupa cele 2-3 minute amestecam cu in tel pana cand obtinem o crema densa, lucioasa
Lasam crema deoparte pana cand se raceste usor (~10 minute)
Dupa cele 10 minute, scoatem tava de la frigider, turnam crema de ciocolata si dam din nou la frigider pentru minim 2 ore (de preferat peste noapte)
Dupa cele 2 ore decoram cu fructe proaspete.

Cu drag, Praji


poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.