Dupa cum v-am obisnuit, si anul acesta vin cu o alternativa la carnea de miel pentru masa de Paste. Stiu ca multe persoane nu consuma carne de ovine, drept pentru care va prezint o reteta pe cat de simpla, pe atat de spectaculoasa: piept de rata cu sos de mure si vin roze, alaturi de piure de pastarnac si mar.
Suntem obisnuiti ca friptura de Paste sa fie facuta intr-o tava mare, sa mancam din ea zile bune, ba mai mult, sa luam (sau sa dam) si la pachet. Astazi insa, va propun o friptura din piept de rata pe care va recomand sa o serviti in portii mici, sa aveti loc si pentru bucatele care o preceda si pentru cele ce o urmeaza.
Stim deja ca este indicat ca la gatit sa folosim acelasi vin pe care il bem. Astfel, recomandarea mea estesa asociati acest piept de rata exact cu vinul care se gaseste in compozitia sosului: Rose la Beciul Domnesc. Este un vin demisec plin de prospetime, cu arome de grapefruit roz si trandafiri care complimenteaza atat carnea, cat si piureul de pastarnac. Va garantez ca veti simti o explozie de arome si gusturi.
Mai jos va las reteta intregului preparat si va provoc sa ii surprindeti pe cei dragi cu un „dish” asemenea restaurantelor de fine dinning.
- *O portie insumeaza ~ 4 felii de piept de rata
- 2 bucati de piept de rata (1 pipept intreg)
- Sare
- Piper proaspat rasnit
- 200 g mure (proaspete sau congelate)
- 100 ml vin rose Beciul Domnesc
- 1 lingura de zahar brun
- 2 radacini de pastarnac
- 1 mar mediu
- 1 catel de usturoi
- ¼ lingurita chimen
- ½ lingurita de sare
- Dupa preferinte (eu am folosit mure, cateva boabe de porumb si mazare, patrunjel si cimbrisor)
- Vom incepe cu sosul si piureul. Friptura se face foarte rapid si e de preferat a fi servita imediat
- Amestecam toate ingredientele intr-o cratita mica, apoi le punem la foc mediu
- Lasam pe foc, amestecand incontinuu, pana cand se topeste zaharul (2-3 minute)
- Luam de pe foc, trecem totul printr-o sita
- Aruncam semintele, iar sosul fin in transferam inapoi in cratita
- Mai lasam la foc mic 5 minute sau pana cand sosul se ingroasa putin
- Luam de pe foc si il lasam sa se raceasca (dupa racire sosul se va mai ingrosa)
- Nota! Rolul vinului este unul aromatizant, alocoolul se evapora prin procesare termica. Deci acesta este un sos care poate fi servit atat copiilor cat persoanelor care nu consuma alcool.
- Curatam pastarnacul si merele, apoi la taiem la dimensiuni cat se poate de egale (astfel ele se vor gati in acelasi timp)
- Curatam usturoiul si il zdrobim usor cu lama cutitului, doar cat sa activam aroma
- Punem pastarnacul, merele si usturoiul intr-o oala mica, adaugam chimenul si sarea, apoi adaugam apa doar cat sa le acoperim
- Fierbem la foc mediu pana cand pastarnacul si marul se inmoaie (7-10 minute)
- Luam de pe foc, scurgem zeama (dar o pastram), apoi pasam pastarnacul, merele si usturoiul
- Pentru pasare putem folosi un blender vertical sau unul cu carafa
- Daca piureul ni se pare prea gros putem adauga apa pusa deoparte
- La final potrivim de sare dupa propriul gust
- Incingem cuptorul la 200 de grade
- Asezonam cu sare si piper pieptul de rata (nu crestam partea cu piele), apoi il punem intr-o tigaie rece(!) cu partea cu piele in contact cu tigaia
- Nota! Ideal este ca tigaia sa aiba maner termorezistent pentru a putea fi bagata ulterior la cuptor
- Punem tigaia la foc mediu – vom observa cum pielea incepe sa sfaraie si grasimea se va topi
- Lasam pe partea cu piele 3-4 minute, apoi intoarcem si mai lasam 2 minute
- Bagam pieptul intreg cu tot cu tigaie in cuptorul incins pentru 6-8 minute, in functie de cum preferam sa fie facuta carnea (6 minute – mediu, 8 minute – bine facuta)
- Nota! Daca nu avem tigaie cu coada termorezistenta, transferam bucatile de piept cu tot cu grasimea eliminata intr-o tava (de preferat de metal)
- Dupa cele 6-8 minute, scoatem pieptul de rata pe o farfurie adanca si pe care o acoperim cu folie de aluminiu – lasam friptura sa se odihneasca 5-10 minute, timp in care pregatim platingul (pe care il putem realiza dupa propria imaginatie)
- Simplu, nu?
Cu drag, Praji!
(Articol sponsorizat)