Cred ca l-am prins pe Dumnezeu de un picior!
Am crescut la „polul frigului”, undeva langa Miercurea Ciuc, iar in vacante, mergeam la bunici, la 60 de km de casa. Unde vreau sa ajung cu aceasta „destainuire”: in memoria gustului copilariei mele, rosiile nu prea exista. Crescand in tara cartofului, intr-o zona mult prea rece pentru ca rosiile sa se coaca, ele nu au fost foarte prezete in viata mea. Stiu ca vara mancam salata cu rosii si castraveti, mama mai facea bulion si cam atat. Rosiile cu branza le-am descoperit de abia dupa ce a venit sotia fratelui meu la noi (prin 2003 ) si a cerut rosii cu branza – mi se parea o super ciudatenie. 🙂
Din pacate nici cu supa crema de rosii nu prea am intrat in contact. Dupa ce am descoperit-o am trait cu impresia ca este un fel de bulion cald (da, stiu, eram foarte toanta).
Pasiunea mea pentru gatit si automat pentru gusturi noi, m-a facut sa incerc sa gatesc multe mancaruri pe care nici nu visam ca le voi manca vreodata. Acesta este si cazul acestei supe de rosii. Am incercat mai multe variante, insa supa crema cu rosii coapte este de departe preferata mea. Una dintre conditiile unei supe excelente o constituie rosiile – cu cat mai diverse ca soiuri, cu atat mai bine. Ma declar norocoasa ca am descoperit-o pe Claudia de la Buniol si alei ei minuni de rosii. Rosiile din piata, fie si ele de la producatori, palesc in fata celor 90 de soiuri cultivate de Claudia si familia ei undeva langa Targu Neamt. Pietele sunt pline de rosii felurite, asa ca va recomand sa porniti la vantatoare, apoi sa faceti aceasta minunata supa care este atat de buna incat o puteti manca la orice ora (eu am baut-o chiar pe post de smoothie la mic dejun.)
- 1 kg de rosii
- 2 cepe rosii
- 5-6 cateti de usturoi
- 6 crengute de cimbru
- 1 l supa (vegetala sau de carne)
- 1 lingurita de zahar
- Sare
- Piper
- 4 linguri ulei de masline
- 100 ml smantana de gatit
- Spalam rosiile, apoi le taiem in doua (le lasam cu cotoare si codite)
- Curatam si taiem cepele in 4, curatam catetii de usturoi
- Punem rosiile, ceapa, usturoiul si cimbrisorul intr-o tava pentru cuptor, adagam uleiul, asezonam cu sare si piper, apoi presaram zaharul
- Coacem 30 de minute la cuptorul preincalzit la 200 de grade
- Dupa ce le scoatem de la cuptor, indepartam coditele si cotoarele rosiilor si cimbrisorul
- Punem totul intr-o oala, adaugam 1 l de supa, apoi punem la foc foarte mic pentru 15-20 de minute
- Dupa cele 30 de minute, cu ajutorul unui blender tranformam supa in crema
- Daca vrem o textura mai fina trecem supa printr-o sita
- Mai punem crema la fiert pentru inca 5-10 de minute
- O consumam calda, amestecata usor cu smantana de gatit si frunze proaspete de cimbrisor
Bucurati-va de toamna si mancati colorat!
Cu drag, Praji.