Risotto cu galbiori

Na ca a venit si toamna!

Intoarsa din frumosul meu concediu de trei saptamani, vacanta cu care v-am tinut la curent pe paginile de Facebook si Instagram, am fost intampinata cu trista veste ca de doua saptamani cantina de la serviciu este in renovare. PANICA! Ce ne facem noi inca o luna de acum incolo?! Cu micul dejun sunt linistita, ca oricum faceam zilnic, dar acum va trebui sa muncesc dublu, sa fac si pranzul. Mama-mama ce ma asteapta. Bineinteles am si optiunea “ce gasim prin imprejurimi”, insa nu as vrea sa-mi abuzez prea mult organismul. Nu de alta, dar in concediu mi-am cam facut de cap.

Asa ca nu mai stau pe ganduri si azi o pun de un risotto cu galbiori. Risotto a devenit in ultimii ani una dintre mancarurile noastre preferate. E un fel atat de versatil incat nu ai cum sa nu il iubesti. Simplu, cu ciuperci, cu afine, cu branzeturi sau cu felurite legume, el poate fi consumat atat rece cat si cald, fapt ce l-a pus pe primul lucru in preferintele mele cand vine vorba de pranz la pachet. Risotto-ul pe care vi-l prezint azi l-am facut cu ceva vreme in urma, dar n-am apucat sa public reteta. Asa ca, numai bine, odata cu voi il refac si eu. Fie ca aveti galbiori proaspeti sau congelati, fie ca folositi hribi (preferatii mei), rezultatul va fi unul delicios. Reteta e una simpla si usor de facut, necesita insa timp. Singurul inconvenient pe care l-ati putea gasi acestui preparat este ca trebuie sa stati langa el cand il pregatiti. Spun “voi”, pentru ca eu ador sa amestec in vasul in care bolboroseste usor viitorul risotto cremos.

 risotto6

Risotto cu galbiori
Print
Ingrediente (pentru doua portii generoase)
  1. 200 g orez Arborio sau Carnaroli (au fost dati cand nu am gasit nici unul nici altul si am folosit orez cu bobul rotund, pentru pilaf. Insa niciodata orez lung bob cu bob!)
  2. 200 ml vin, de peferat alb (eu am folosit un cabernet – ne ramasese de la cina luata cu o seara inainte)
  3. 1 ceapa medie
  4. ½ tija de apio (telina)
  5. 200-300 g galbiori
  6. 750 ml supa (de oase/carne sau legume). Cand nu am supa facuta, trisez cu cate un cub concentrat – in magazinele tip plafar sau Ki Life se gasesc cuburile bio Kallo, foarte bune si fara ingerdiente dubioase.
  7. 50 g parmezan sau branza matura (daca faceti varianta vegana, omiteti branza)
  8. 2 cuburi de unt, (daca faceti varianta vegana, omiteti untul)
  9. 2 linguri de ulei de masline
  10. Cateva fire de oregano proaspat (optional)
Cum procedam
  1. Preparam supa si o mentinem fierbinte
  2. Tocam marunt ceapa si telina (daca folosim) pana devin sticloase
  3. Adaugam galbiorii tocati grosier si ii calim pana cand se evapora lichidul pe care acestia il lasa (aproximativ 5 minute)
  4. Adaugam orezul (nespalat) si il calim 1-2 minute pana devine translucid. Calitul il sigileaza astfel incat exteriorul va defeni moale, dar interiorul se va pastra ferm
  5. Dupa ce am calit si orezul adaugam vinul si amestecam pana cand se evapora aproape tot lichidul din vas
  6. Apoi adaugam supa cu un polonic. Nu adaugam celalalt polonic de supa pana cand lichidul din vas nu se va fi evaporat
  7. Dupa ce am adaugat toata supa, orezul este gatit: textura lui trebuie sa fie inca ferma la interior
  8. Daca facem varianta clasica, ne vegana, la final adaugam untul si parmezanul razuit, punem capacul si mai asteptam 10 minute.
Notes
  1. Consistenta risotto-ului este dupa preferinte. Noua ne place mai dens. Daca voi il vreti cu mai mult sos, inchideti focul inainte de a se evapora ultima portie de lichid adaugat.
PrajiturEla https://laprajiturela.ro/
risotto2

risotto4

risotto5

 

Si, cum tot e plin Facebookul, va zic si eu: Hello September!

Cu drag, Praji.

poate iti place si

24 comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *