Joaca cu maia dă dependență. De când am descoperit cât de bune ies produsele de panificație cu maia, am tot experimentat cu ea. Mai multe detalii despre cum o hrănesc și ce am învățat despre aluaturi, puteți citi aici: Paine cu maia – rețetă pentru începători
După pâine, am trecut la o favorită: ciabatta. Ador crusta crocantă și miezul dens. Prima încercare nu m-a mulțumit pe deplin. Am căutat, am testat, am modificat puțin și iată că a ieșit ce mi-am dorit. Vă las varianta finală, exact pe gustul meu.
Ingrediente:
• 500 g faina
• 400 g apă
• 110 g maia hrănită
• 13 g sare
Cum procedăm:
Ziua 1:
Facem un aluat clasic: am amestecat mai întâi maiaua cu apă, apoi cu făină, după 10 minute am încorporat sarea, am frământat, apoi am făcut 2 seturi de strech&fold și 2 seturi de coil folds la 30 de minute între ele.
Punem aluatul într-o caserolă încăpătoare, ideal pătrată.
Lăsăm la fermentare la frigider minim 8 ore, deci peste noapte.
Ziua 2:
După ce scoatem aluatul de la rece îl formăm cu grijă (ca în clip).
După formare mai lăsăm la temperatura camerei o oră.
Coacem la cuptorul încins la 240 grade (ideal cu aburi) pentru 15 minute, iar apoi încă 15 minte la 220°.
Servim cu poftă! Este vis paradis!