Am in fata mea un baton de cereale din comert. Are 23 de grame si o lunga lista de ingrediente. Pe langa cereale (unele expandate, meh), fructe si seminte, acesta mai contine zahar in mai multe forme: zahar, zahar invertit, sirop de zahar, sirop de glucoza, melasa din tresie de zahar. Sa zicem ca asta nu e o problema… desi e. Si batoanele pe care le fac eu, chiar reteta de mai jos are mai multe feluri de zahar: zahar muscovado, sirop si gem. Dar ce ne facem cu restul ingredientelor? Da, cititi bine. Pe langa ingredientele citite mai sus, vitamine (iar la mine va ramane mereu un mare semn de intrebare la povestea cu vitaminele adaugate ittr-un produs) aceste batoane contin: lapte praf degresat, ulei vegetal de palmier, maltodextrina, emulgator, aroma naturala de fructe (deci nu fructe), mix de fructe 7%(!), maltodextrina din nou, extract de malt, glicerol, amidon de porumb, emulgator, corector de aciditate (acid citric si fosfati de sodiu) si un antioxidant.
Nu sunt chimist. Este foarte probabil ca multe dintre aceste ingrediente sa fie chiar inofensive pentru organism. Unele stiu eu sigur ca nu sunt.
Unde voiam eu sa ajung cu toata lista asta aparent inutila?! Pai voiam sa va intreb daca e mai simplu sa cumparati batoanele astea din comert cu cereale si cereale expandate(!) sau sa le faceti voi? Va raspund tot eu: bineineles ca e mai simplu sa le cumparati.
Dar acum va intreb altceva: credeti ca e mai bine sa „ingerati” toata lista aia de ingrediente, unele cu denumire cel putin greu de pronuntat? Hmm. Cred ca nu.
Batoanele de cereale care se fac in casa contin zahar, da e adevrat. Cu putin efort pot contine doar miere sau sirop. Dar pe langa zahar contin doar ingredinete pe care le cunoasteti, sunt naturale si cunoscute ochiului si corpului: cereale, faina, unt, fructe si seminte.
Si ultima intrebare: merita sa va sacrificati cateva minute la cumparaturi, maxim 5 minute pentru cantarit si amestecat si vreo 25 de asteptat langa cuptor – practit minute in care puteti face orice altceva? La aceasta intrebare va las sa va raspundeti singuri.
Ah, batoanele despre care va vorbesc in ultimele randuri sunt pe bune. Se fac in 5 minute si se coc 25. Iese o ditamai tava de 15/30 cm. Ies 20-22 de batoane care pot fi pastrate cateva zile in frigider si cateva luni in congelator.
Ingrediente (pentru 20-22 de batoane):
- 300 g fulgi de cereale integrale (eu am pus de secara, voi puteti pune de grau, ovaz etc)
- 150 g mix de seminte (la fel ca si la cereale, puteti adauga ce seminte va plac, eu am pus in, susan, mac, floarea soarelui, dovleac, pin)
- 50 g fulgi de cocos
- 150 g fructe deshidratate* (tot la alegere – eu am pus curmale si goji ptr ca asta aveam in casa)
- *Atentie fructele deshidratate nu sunt acelasi lucru cu fructele confiate. Primele sunt uscate la aer/caldura, cele confiate sunt „uscate” in indulcitor
- 100 g zahar muscovado (daca vreti mai putin dulci, puneti 50g sau deloc)
- 100 ml sirop la alegere (eu am pus de curmale si orez)
- 100 g gem la alegere (eu am pus de caise, facut de mama)
- *Daca nu doriti sa puneti gem, puteti pune 170 ml sirop
- 200 g unt topit
- ½ lingurita sare
Cum procedam:
- Amestecam bine toate ingredientele – eu le-am amestecat cu mana
- Intr-o tava de 15/30 cm sau 20/20 cm punem hartie de copt, adaugam compozitia si presam bine
- Coacem la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 25 de minute
- Scoaten tava din cuptor, lasam sa se raceasca, apoi portionam batoanele dupa preferinta.
- Batoanele pot fi pastrate intr-o caserola in frigider pana la o saptamana, iar in congelator pana la 3 luni.