Paine cu bundita 🙂
Din cand in cand (o data la 2-3 postari, mai des decat as fi crezut) imi vine sa va povestesc despre copilaria mea. O prietena imi spunea ca ar trebui sa adun amintirile si povestioarele si sa le pun pe hartie; sunt multe si frumoase. Probabil chiar ar trebui. Din fericire/pacate, scuza cea mai la indemana este „timpul” si automat pot sa o scot la inaintare mai mereu. Insa, daca stau bine si analizez, paradoxal aceste povesti sunt pentru mine deopotriva aducatoare de fericire si tristete. Unde vreau sa ajung cu acest inceput de posatre „culinara”?! Va spun acum. Desi aceste friganele cu urda si capsuni sunt niste deliciosenii absolut irezistibile, gustul lor m-a intristat nitel. Este gustul diminetilor de sambata, cand mama ne facea bundas kenyer (va povestesc imediat ce inseamna), le presara cu zahar si, alaturi de lapte, ni le servea la mic dejun. Era un eveniment major: „Azi va fac bundas kenyer!” Tin minte si tigaia in care le prajea 🙂 Cei care ma urmariti stiti ca parintii mei locuiesc in secuime, mai exact la 8 km de Miercurea Ciuc. Inevitabil influenta maghiara si-a spus cuvantul, inclusiv in vocabular. Si acum, pe bune, cum sa nu inlocuiesti banala expresie „paine cu ou” sau super neologismul vietii „french toast” cu expresia in limba maghiara, care tradusa inseamna „paine cu bundita”. Spune-ti si voi, nu suna super dragalas?!
Asadar va provoc sa va treziti maine dimineata, sa va faceti o paine cu bundita, sa o mai imbracti cu un strat de urda (sau crema de branza), sa-i coaseti niste flori din capsuni si sa-i adaugati niste broderii din reductie de otet balsamic (pfai cata poezie:)).
- 2 oua
- 2 linguri de lapte
- 4 felii de paine de buna calitate
- 100-150 g de urda sau crema de branza
- 4-5 capsuni
- 1 praf de sare
- 1 cub de unt pentru uns tigaia
- 50 ml otet balsamic
- zeama de la o portocala
- 1. Amestecam otetul cu sucul de portocale si le punem la fiert la foc mic pana capata consistenta unui sirop gros
- 2. batem ouale si laptele cu un praf de sare
- 3. dam painea prin ou, apoi o prajim pe ambele parti in tava unsa cu unt
- 4. punem urda peste paine, capsunile, apoi stropim cu putina reductie de otet.
Ca un fel de post scriptun, spun cu parere de rau ca reductia de otet nu apare in poza, deorece otetul era pe foc in timpul pozarii, iar eu eram intr-o cursa contra-cronometru fiindca toata actiunea se desfasura la ora 7:20 dimineata, iar eu la 7:35 trebuie sa ies din casa.
Va pup cu drag!
Praji
No comments
Delicioss….
O nebunie! iar pozele sunt… de pus pe perete! 😀
Multumesc Paula. Sa stii ca sunt si foarte gustoase:)
Pe mine inca ma fascineaza pana la cer cum poti tu sa faci toate astea la 7 dimineata! 😀 Si cu atata entuziasm, inca! 😀
Da mai Margot, ce sa-i faci daca si pasiunea si foamea sunt atat de mari…