Bezele colorate si noul Cavalier din bucataria mea

Tehno-Praji, o noua fata a mea 🙂

Cred ca in anii 80-90 toti copiii erau indragostiti de bezele. Stiu sigur ca eu eram unul dintre ei. Insa dragostea mea pentru stelutele colorate nu se compara cu dragostea pe care o avea, de altfel o are si acum, fratele meu Stefan. Pentru el bezelele erau venite din rai; le manca cu atata placere incat ti se facea pofta privindul. Bine, fie vorba intre noi, le manca pana i se facea rau. :)) Anii, au trecut Stefan a crescut, insa tot indragotit de bezele a ramas. De cand a devenit tatic, nu  e singurul care iubeste prajiturelele astea crocante si foarte dulci. Cred ca iubirea asta se transmite prin gene. Fiica lui, nepotica mea frumoaso-dragalaso-simpatica si-a declarat iubirea pentru bezele cand, gasind la mine in bucatarie cateva uitate pe blat, nu a mai putut-o opri nimeni din degustat, una cate una… pana cand aproape le-a terminat. Nu ma intrebati cate capace mi-am luat pentru ca I-am dat copilului atata zahar… na, am comis-o. Buba nu-I ca am comis-o atunci, ci am comis-o si de Craciun, cand lovita de arta creatiei  le-am facut cadou celor doi, tata si fiica, un bradut din bezele.  Si ei si familia, dar si voi ati fost foarte incantati de dragalasenia verde si, de atunci, tot primesc mesaje sa va dau reteta de bezele.

IMG_20161225_145850

Am zis ca imi rezerv o zi speciala sa le fac, nu neapart pentru ca dureaza mult coptul, ci pentru ca dupa ce le fac, un praf alb se depune in casa. Eu in zahar pun si amidon si in momentul in care pun lingura cu lingura combinatia de zahar+amidon in mixer, o ceata desnsa se desfasoara in bucataria mea. Nemaipunand la socoteala faptul ca daca ai scapat o bezea pe jos, pana aici ti-a fost, numai bucati si bucatele de bezea crocanta se astern pe pardoseala din bucatarie. De ce va spun asta?! Pentru ca de acum incolo acesta problema nu va mai exista in Bucataria Prajiturelei si asta pentru ca am langa mine un adevarat  cavaler… diabolic, de fapt un Dirt Devil Cavalier, cunoscut si sub numele de cel mai prietenos aspirator din bucataria oricarei gospodive. Yaya, ati auzit bine, baiatul asta e un aspirator portabil care sta exact la indemana, cand ai spart o bezea, scapat punga cu faina sau zahar, zbang ai tras de cateva ori cu el si treaba-i gata. Chestia faina e  ca nu-Ii cu cablu sau sac, e mic si are… pam pam 2 kilograme. Ti-e mai mare dragul sa faci un dans cu el prin bucatarie.  Asadar, va fac cunostinta cu Bezele colorate si noul Cavalier din bucataria mea.

 

 

 

 

 

 

 

Bezele colorate si noul Cavalier din bucataria mea
Print
Ingredients
  1. Ingrediente pentru 25-30 de bezele
  2. 3 albusuri
  3. 150 g zahar tos
  4. 3 lingrite rase cu amidon
  5. 1 lingurita de otet
  6. 1 praf de sare
  7. colorant alimentar (optional)
Cum procedam
  1. Amestecam zaharul cu amidonul
  2. Punem albusurile intr-un bol foarte curat (de preferat din inox sau stica; plasticul retine uneori grasimi si nu este indicat)
  3. Batem albusurile cu praful de sare pana cand se formeaza o spuma usoara-translucida
  4. Cand s-a format spuma usoara incepem sa adaugam treptat cate o lingura de zahar (amestecat cu amidon). Atentie - nu adaugam urmatoarea lingura pana cand nu s-a topit zaharul adaugat anterior (adica pana cand nu mai vedem granulele de zahar in albus)
  5. Mixam/batem pana obtinem o spuma alba, lucuioasa, care nu se desprinde de pe paletele mixerului/telului
  6. Adaugam otetul, apoi mai mixam cateva secunde
  7. Daca le dorim colorate, separam comozitia si o punem in atatea boluri cate culori dorim
  8. Punem cate 1 varf de cutit de colorant alimentar, daca flosim pudra, sau 1-2 picaturi, daca folosim lichid
  9. Pe o tava (tava cu care vine dotat cuptorul) punem hartie de copt
  10. Punem compozitia intr-un pos cu dui, cu floare sau cu stea, in functie de cum ne dorim forma
  11. Usor, fara sa formam posul (pentru a nu scoate aerul din albusuri) punem moate de bezea in tava (distantate doar putin una de alta, deoarce acestea isi vor modifica usor volumul)
  12. Coacem la cuptorul preincalzit la 120 de grade pentru o ora.
Daca aveti cuptor de aragaz sau fara temperatura
  1. Dati focul la cea mai mica treapta si coaceti bezele cu usa foarte putin intredeschisa (puneti o lingura de lemn in usa cuptorului, astfel veti ajunge la o temperatura de 120-130 de grade )
PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

Detalii despre Cavalier gasiti aici. Il puteti achizitiona de aici.

IMG-20161225-WA0024
Cum am facut bradutul:

Am facut un con din hartie cartonata pe care l-am invelit in folie alimentara

Am pregatit glazura din 2 albusuri (se face ca aici) si am colorat-o verde, apoi, am vopsit cu ea conul si -am fixat pe un carton de tort (in cazul meu, auriu), apoi am lasat glazura sa se usuce

Restul de glazura l-am pus intr-un pos si cu ajutorul lui am lipit bezele pe con, de jos in sus, sprijinidu-le pe cede de deasupra pe cele de dedesubt (pentru a avea sustinere pana la uscare)

La final, am lipit din loc in loc (tot cu glazura) bombonele si drajeuri.

Simplu, nu?

PhotoGrid_1483017695771

Luati-va ajutoare de nadejde in bucatarie si faceti bunatati pentru cei dragi.

Cu drag, Praji.

poate iti place si

39 comments

  1. I am not positive the place you are getting your info,
    however good topic. I needs to spend a while learning
    much more or figuring out more. Thank you for wonderful information I used to be searching for this info for my
    mission.

  2. I have been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts on this sort of house .
    Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.
    Reading this information So i’m glad to exhibit that I’ve
    an incredibly good uncanny feeling I found out exactly what I needed.

    I most indubitably will make sure to do not disregard this website and give it a look regularly. https://www.zazzle.com/mbr/238436665086787968

  3. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive
    a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views.
    I know this is entirely off topic but I had to share it with someone! https://coub.com/starcard

  4. Hi there, just became aware of your blog through Google, and
    found that it is really informative. I am gonna watch out for brussels.
    I will be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing.
    Cheers!

  5. Hey there! This post couldn’t be written any better!
    Reading through this post reminds me of my good old room mate!
    He always kept talking about this. I will forward this write-up to him.
    Pretty sure he will have a good read. Many thanks for
    sharing!

  6. Hi! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.

    Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
    My site covers a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit
    from each other. If you’re interested feel free to send me an email.
    I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way! https://list.ly/klosterpollard258

  7. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
    I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for
    the post. I will certainly comeback.

  8. Hi, I do think this is an excellent site. I stumbledupon it 😉
    I may revisit yet again since i have book-marked it.
    Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

  9. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My website has a
    lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it appears
    a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you
    know any solutions to help reduce content from being
    stolen? I’d certainly appreciate it.

  10. I am extremely inspired together with your writing talents and also with the layout to your blog.

    Is this a paid topic or did you customize it your self?

    Either way stay up the excellent quality writing, it’s uncommon to look a great weblog like
    this one nowadays..

  11. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide
    credit and sources back to your site? My website is in the exact same area of interest as yours and
    my visitors would certainly benefit from some of
    the information you present here. Please let me know if
    this alright with you. Cheers!

  12. Nu se poate folosi zahar pudra? Am mai incercat si alte retete si nu mi-au iesit, sper ca reteta ta sa imi iasa.

  13. Frumos si cam atat, sanatos ioc. Un dezastru pentru dintii si corpul copiilor mai ales cele 3 ingrediente : otet, zahar si colorant alimentar. O bomba cu efect intarziat doar de dragul frumusetii si gustului.

    1. Sa inteleg ca ati inceput o campanie de critica la orice reteta o postez. Nu-I nimic, desi sunteti anonim, eu accept sa fac public comentariul. Nu am sustinut ca zaharul este sanatos si nici nu v-am obligat pe dvs. sau cititorii sa faca aceasta reteta. Asa ca sunteti liber/a sa nu o faceti. O zi buna va doresc!

  14. super fain totul, inclusiv filmul! eu inca n-am inteles foarte clar cum ai facut bezelele acelea rozaline, sub forma de para…dar sunt de mare efect, bravo!

    1. Dia, cred ca acum inteleg ce ma intrebi de fapt. Am pus putin colorant In bezea si nu am amestecat complet pentru a ramane parti mai intense la culoare. Apoi am pus totul intr-un pos cu dui si am spitat in tava. )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *