Pandispan cu fructe. Intrebari si raspunsuri.

Powered by Neff

Stiu, fix o reteta de pandispan mai lipsea pe Internet. Cred ca toata lumea stie sa faca un pandispan sau, daca nu toti, atunci clar mamele sau bunicile tuturor. Ce nu am gasit eu pe internet, intr-un singur loc, este raspunsul la toate intrebarile pe care mi le-am adresat eu mie sau voi, tot mie. Asa ca mi-am propus ca pe langa reteta in sine, sa raspund la o serie de intrebari legate de modul de preparare.

Mai jos, va las un clip cu pandispanul meu cu fructe, cuptorul pe care il ador si apoi sesiunea Q&A.

Ingrediente (pentru tava cu care vine cuptorul):

9 oua

270 g zahar

270 g faina

1 lingurita rasa de sare

1 lingurita pudra sau extract de vanilie 300 g fructe la alegere

Cum procedam:

Intr-un bol incapator mixam ouale cu zaharul, sarea si vanilia pana isi tripleaza volumul si obtinem o spuma aerata – Acest pas este foarte important deoarece aceasta spuma va face pandispanul sa creasca si sa fie pufos

Cernem faina in 4 serii peste ou, apoi o inglobam usor cu un tel sau o spatula, cu miscari usoare de jos in sus Important este sa o cernem pentru a nu se forma cocoloase si sa o adaugam in 4 serii pentru a nu distruge bulele de aer formate prin mixare

Turnam blatul in tava, apoi adaugam fructele pe care le dam in prealabil prin faina pentru a nu se lasa la fundul blatului

Coacem 23-25 de minute la 175 de grade la functia ChircoTherm – ventilatie

1. Exista o reteta standard de pandispan?

Da! Reteta de baza a pandispanului porneste de la 1 ou mediu, care are intre 53 si 60 g, si se adauga 30 g zahar, 30 g faina si un praf de sare (1 varf de cutit de sare). Drept urmare, putem adapta in functie de tava pe care o avem.

2. De ce se pune sare in pandispan?

Sare se pune atat in pandispan, cat in orice alt desert – sarea are rolul de a potenta gustul, inclusiv cel dulce. 3. Ce functie a cuptorului sa folosim? In pregatirea deserturilor care necesita cresterea/dospirea, eu recomand folosirea functiei CircoTherm® – sistemul special de ventilatie brevetat de Neff prin care temperatura dorita este atinsa mult mai repede si este distribuita uniform in intreaga cavitate a cuptorului, iar preparatul creste si se coace uniform

4. La ce temperatura se coace?

De regula, temperatura de baza la care se coace un pandispan este 180 de grade. Eu recomand 175, desi nu e mare diferenta, am observat ca blatul creste si se coace mai uniform.

5. Cu sau fara praf de copt?

„Puritanii” condamna folosirea prafului de copt. Acestia spun ca oul batut bine are puterea sa aereze suficient blatul. Eu insa cred ca daca nu avem un mixer planetar si nici rabdare sa mixam cu un mixer de mana 10 minute sau forta sa batem cu telul 20 de minute, putem adauga si 0,5 g de praf de copt/ou. Daca sunteti la inceput de drum in bucatarie si incercati pentru prima data un pandispan; pentru a nu fi dezamagiti, eu va recomand sa puneti si putin praf de copt.

6. Cum facem sa nu se scufunde fructele

Simplu: le pudram cu faina. La fructele care au suprafata cu aderenta sau la nuci, trucul cu faina functioneaza. La fructele de tipul afinelor insa, nu functioneaza mereu – acestea neavand suprafata poroasa pentru ca faina sa se lipeasca. Dar ca sa ne asiguram ca nu se lasa toate la fund, le pudram pe toate cu faina

7. De ce se cerne faina?

Pentru a evita formarea de cocoloase si a avea o textura cat mai aerata

8. De ce nu punem toata faina odata?

Pentru ca astfel vom fi muncit in zadar incercand sa aeram ouale. Mixand ouale cu zaharul, inglobam aer in compozitie, aer care trebuie pastrat si cand inglobam faina; acesta are rolul de a pastra blatul cat mai aerat si in timpul coacerii

9. De care vanilie?

Aromatizarea unui pandispan simplu se face cu vanilie Pe piata se gasesc mai multe variatii: Pudra de vanilie – pastaia de vanilie este uscata si macinata in integralitate; Extract de vanilie – se obtine din procesarea boabelor pastailor de vanilie; Esenta de vanilie – se obtine prin procesarea in alcool a pastailor de vanilie; Vanilina – cea naturala se extrage din pastaile de vanilie, iar cea sintetica se obtine prin procese de sinteza. Cel mai des intalnit in comert, la un pret modic, este zaharul vanilinat – de regula acesta contine vanilina sintetica.

Sper ca aceste raspunsuri sa va ajute.

Cu drag, Praji.

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *