Chec cu nuci si curmale, fara zahar

Am avut o revelatie cu acest chec. De ce?! Pentru ca am constatat ca poti face atatea preparate delicioase cu doar cateva ingrediente daca ai rabdare sa te documentezi putin.

Aceasta prajitura, careia i-am spus chec doar datorita formei, este unul dintre cele mai simple si savuroase pe care le puteti face.

De-a lungul timpului mi-ati cerut retete sanatoase, cat mai simple, fara zahar si de post/vegane. Ei bine, cand am primit propunerea sa va prezint un preparat in care poate fi adaugata pudra OptiFibre®, am zis ca acesta este.

Acest chec este un preparat prietenos cu sistemul digestiv: are faina integrala si nu are zahar adaugat; curmalele sunt cele care dau si dulceata si gustul. Mai mult, faptul ca am adaugat OptiFibre® il face un preparat care care ajuta la reglarea tranzitului intestinal.

OptiFibre® contine guma guar partial hidrolizata, 100% fibre solubile obtinute din boabe de guar, cu efect prebiotic, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal in mod natural si care poate fi folosit de intreaga familie: copii cu varsta de peste 3 ani, adulti, femei insarcinate sau care alapteaza sau varstnici. Practic, este o planta transformata in pudra. 🙂 Se dizolva in intregime atat in lichide reci cat si calde (bauturi, supe, sosuri ) sau in alimente moi (cum e blatul de azi), fara a afecta consistenta si gustul acestora. Il puteti achizitiona din farmacii sau de pe eMAG, de aici.

Mai jos va las reteta detaliata si un video cu modul de pregatire.

Ingrediente (pentru o tava de 20/10 cm) :


200 g curmale fara samburi (~25 curmale)
120 ml ulei vegetal (de cocos, de migdale, de samburi de struguri, de floarea soarelui – nu de masline pentru ca ii schimba gustul)
300 ml lapte (eu am folosit vegetal, din migdale)
3-4 masuri de OptiFibre® (in fuctie de nevoile voastre)
130 g faina integrala de grau (sau 160 g faina alba de grau)
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita praf de copt
1/4 lingurita sare

30 g nuci

Cum procedam:

Chec cu nuci cu curmale, fara zahar

Punem curmalele intr-un bol si le acoperim cu lapte – le lasam la hidratat 3 ore
Dupa cele 3 ore, in vasul unui blender punem curmalele, laptele si cele 3-4 masuri de OptiFibre®
Turnam pasta obtinuta intr-un bol incapator, apoi cernem o treime din faina, amestecam cu un tel,
Turnam uleiul si amestecam din nou
Adaugam a doua treime, impreuna cu agentii de afanare si sarea si amestecam
Restul de faina il amestecam cu nucile incinse 5 minute in tigaie, doar cat sa se activeze uleiurile
Adaugam nucile in compozitie si amestecam de aceasta data cu o spatula
Turnam compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 de grade, (functia ventilatie) pentru 40 de minute
O feliem dupa racire si o servim simpla sau alaturi de cafea sau ceai.

Cu drag, Praji

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *