Cum a fost la Burger Fest

Si reteta de hamburger cu care am participat la concursul de amatori

A fost prea frumos sa nu va povestesc si voua cum a fost la Burger Fest. Mai intai sa va explic ce este acest festival. Este un festival cu istorie in lume – in Europa primul burger Fest a avut loc in 1985, la Hamburg. Burger Fest este un festival unde se aduna lumea sa petreaca, se se relaxeze si sa manace burgeri. Dar sa manace burgeri adevarati, din carne de buna calitate, cu legume proaspete si chifle bune, nu chestiile alea dintr-un fel de cauiciuc cu gust indoielnic care au ajuns la noi  “datorita” unor super companii, si care ne-au facut sa generalizamsi sa credem ca burgerii sunt junk food si nu au ce cauta in alimentaia noastra. Dar asta este o alta poveste, prefer sa nu o dezbat acum,  nu are rost sa umbresc un eveniment plin de soare si culoare.

10996479_686173974819800_5055122781433424355_n

Pentru prima editie made in Ro, eu (mai optimista din fire) zic ca a iesit foarte bine. Evenimentul s-a desfasurat intre 22 si 24 mai in Bucuresti, la Verde Stop, un loc unde chiar este iarba multa si verde, loc in care chiar poti sa te relaxezi. Faptul ca a fost un festival, intrarea s-a facut pe baza de bilet, care a costat 15 lei. Daca ma intrebati pe mine, acesta a fost un lucru bun deoarece, astfel au intrat doar cei care chiar si-au dorit sa ia parte la acest eveniment. Dupa ce treceai de poarta, inauntru te asteptau de jur imprejur corturi ale restaurantelor care au burgeri in meniu, corturi de unde se cumpara bautura, mese si banci, baloti cu paie, perne, zona doar cu iarba – unde am stat tolaniti cu orele – mese de ping-pong, plase de tenis, zona pentru tras cu pusca, atelier de pictura pentru copii si tot asa. Un alt lucru care mi-a placut a fost faptul ca banii au fost inlocuiti de jetoane (cum se intampla la orice concert/festival respectabil), care se puteau fi achizitionate chiar de la intrare. In fiecare seara au avut loc concerte, iar sambata si duminica s-au desfasurat concursurile de burgeri. Pam-pam! Aici voiam sa ajung.

Concursul de burgeri a avut doua categorii, profesionisti – concurenti fiind restaurantele participante la festival – si  amatori, aici putand concura oricie este pasionat de gatit, mancat si “gratarit”, cu conditia sa fi trimis un e-mail organizatorilor, care sa contina  o buna motivatie.

Cand am vazut ca organizatorii au creat si o pagina de Facebook pentru eveniment, am dat automat follow si get notifications,  asta pentru ca voiam si eu sa merg asa, ca vizitator-degustator. Insa, cand Cristi Roman, fondatorul Romania Culinara, blogger la Foodblog.ro si chef in Irlanda, mi-a scris si m-a intrebat daca vreau sa intru in competitia pentru amatori,  am spus “da!” fara ezitare. Ulterior, vazand cat de multi concurenti urmau sa participe (23), dar mai ales cati barbati se inscrisesera in competitie, am fost putin intimidata (cu totii stim ca ei sunt the masters of barbeque). Apoi mi-am spus ca nu poate fi decat un concurs interesant din care eu am doar de invtat – asa a si fost. Desi nu am castigat, sunt foarte bucuroasa ca am avut curajul sa particip la acest duel, a fost o experienta placuta care m-a facut sa simt ca fac parte dintr-un eveniment care va face istorie si la noi. Multumesc Cristi ca mi-ai dat ocazia, daca nu erai tu, multi credeau in continuare ca stiu sa fac doar prajituri. 😉

11167792_629325333869283_5996188812659081174_nSursa foto

Despre burger, numai de bine! Este o reteta creata special pentru acest concurs, impreuna cu Cristi. Dupa doua zile de discutii online si la 8 dimineata si la 12 noaptea, dupa teste si degustari am stabilit varianta finala. Am mers pe un burger gourmet cu ingrediente mai putin clasice. Am avut curajul sa renuntam la banala ceapa si castraveti murati si suntem mandri de asta. Am optat pentru o chiftea din atricot de vita si foarte putine alte ingrediente, pentru sandvis am optat pentru dovlecei la gratar si ardei copti, branza de capra si germeni de grau. Din culise ni s-a spus ca a fost un burger foarte bun, iar chifteaua a fost de dimensiunea ideala. Faptul ca nu ne-am numarat printre cei trei castigatori, nu ne-a facut sa disperam, ba mai mult ne-a facut ca pe viitor sa cream un burger si mai bun. Un lucru va spun cert, chiflele au fost la inaltime, stiti si voi reteta minunatiilor.

10488111_629989623802854_7293373194586573818_nSursa foto

Hamburger cu branza de capra si ardei copt
Print
Ingrediente (pentru 4 hamburgeri)
Pentru chiftea
  1. 600 g antricot de vita
  2. 1 ou
  3. 1 ceapa mica tocata fin (sau data prin blender)
  4. 1 catel de usturoi (zdrobit)
  5. 1 lingurita de mustar
  6. 1/2 lingurita boia afumata
  7. 1 lingurita sare de mare
  8. 1 lingurita piper negru, proaspat rasnit
Pentru sos
  1. 2 linguri de maioneza (de preferat de casa)
  2. 1 lingura de sos barbeque
  3. 1 lingura mustar frantuzesc (boabe)
  4. un praf de sare
Pentru hamburger
  1. 4 chifle (de preferat facute in casa)
  2. 1 mana de germeni picanti (noi am folosit de grau, fasole si ridiche)
  3. 4 ardei copti, taiati fasii
  4. 2 dovlecei taiati felii subtiri, asezonati si facut la gratar (sau pe o tigaie)
  5. 100 g branza cremoasa de capra (noi am folosit La Coline - sortimentul de branza simpla)
Cum procedam
  1. Amestecam toate ingredientele pentru chiftele, apoi framantam foarte putin, doar cat sa se omogenizeze (astfel carnea ramane frageda)
  2. Formam patru chiftele/burgeri, le punem pe o farfurie si cu ajutorul degetului mare facem o adancitura in mijlocul fiecareia (aceasta adancitura va prevni carnea sa se umfle la mijloc - va ajuta chifteaua sa ramana plata)
  3. Dam chiftelele pentru 10-20 de minte la frigider
  4. Cat timp chiftelele sunt la frigider amestecam toate ingredinetele pentru sos, pregatim legumele si punem pe gratar chiflele taiate in doua (pe gratar, evident, punem partea taiata) cat sa le dam culoare, taiem branza felii
  5. Scoatem chiftelele de la frigider si le frigem cate doua minute pe fiecare parte (dupa doua minute acestea vor fi medium rare, daca va plac mai bine facute, mai lasati-le cate un minut pe fiecare parte)
  6. In ultimul minut, inainte de a lua de pe foc chiftelele, punem cate 2-3 felii de branza pe fiecare chiftea in parte, apoi le acoperim cu un capac sau cu o folie de aluminiu
  7. Scoatem chiftelele si le lasam sa se odihneasca 2-3 minute intr-un vas acoperit
  8. Dupa ce am pregatit chiftelele, chiflele, legumele si sosul, asamblam hamburgerul in ordinea urmatoare: chifla-sos-germeni-chiftea+branza-felii de dovlecei-fasii de ardei copt.
La PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

11051972_629989520469531_5605180155249051945_nSursa foto

Ceea ce m-a bucurat enorm si m-a suprins si mai mult, ati fost voi. Si cand spun asta ma refer la cei care ne-au sustinut, pe pagina de facebook, pe watsapp sau sms, la cei care au venit acolo, ne-au pozat si felicitat (imi pare rau ca nu am putut sa va servesc si pe voi cu cate un hamburger). Unii dintre voi au venit acolo doar ca sa ne vada pe noi; au platit intrarea, au venit sa ne salute si sa ne felicite, apoi au plecat (Cristina, iti multumesc, n-am sa te uit). Asa mi-am dat seama ca am adunat o comunitate frumoasa de “prajituristi”, cum imi place mie sa va spun.

Ultimul paragraf (si cel mai special) il rezerv Alinei – asistenta mea de la Burger Fest. Ea a fost cea care m-a ajutat la prepararea burgerilor, dar de la care se pare ca eu am avut de fapt de invatat (ardeii copti se curata mai usor daca presari peste ei sare dupa ce ii coci:)). Pe Alina o veti vedea alaturi de mine si la SkirtBike si la Femei pe Matasari, evenimente unde eu si ale mele prajituri va asteptam. Dar despre asta, intr-o postare viitoare.

11168062_686143838156147_8760881989252039975_n

10247250_630011890467294_1907630461808153682_nSursa foto
11236552_10204797685274671_5330676194799172806_n

10922615_630011650467318_6304022085455478719_nSursa foto
20150524_183638

Nu uitati sa fiti veseli si voiosi, sa iubiti mancarea buna si oamenii frumosi din jurul vostru.

Cu drag, Praji!

Poate iti place si

Leave a Reply

Your email address will not be published.