Vase si vesela necesare in orice bucatarie

Dupa cum v-am promis in episodul 1, in articolul in care v-am vorbit de accesorii si ustensile necesare in orice bucatarie, azi am revenit cu episodul 2, in care va prezint vase si vesela de care avem nevoie in bucataria noastra.

Contrar aparentelor, veti vedea ca pentru a reusi sa gatim preparate delicioase avem nevoie doar de 3 oale si 3 tigai. Pentru a servi masa ne trebuie vesela, cateva pahare si tacamuri.

Ca si data trecuta, majoritatea minunatiilor de mai jos sunt de pe Vivre.ro, site unde gasiti tot ce aveti nevoie pentru casa si gradina. Eu deja am o lista lunga cu ce imi trebuie in viitoarea casa, de la accesorii pentru bai si pana la mobila.

In filmuletul de mai jos va fac o prezentare scurta, iar in continuare voi scrie detaliat de ce este util fiecare accesoriu sau ustensila in parte.

  • Oala mare

As putea spune ca un element obligatoriu este reprezentat de o oala mare. Majoritatea dintre noi o numim oala de ciorba, insa aceasta poate fi folosita atat la ciorbe si supe, cat si la a fierbe paste, legume sau a pregati la aburi. Ideal este sa avem o oala de minim 5 litri – intr-o oala mare putem gati si mult si putin, intr-o oala mica, mai greu. J Eu am optat pentru o oala de 7 litri, cu fundul dublu si cu un accesoriu pentru scurs: o sita pe care o lasam in oala cand fierbem paste sau legume si pe care o scoatem cu totul cand vrem sa le scurgem. Pe langa utilitatea ei, recunosc, am fost atenta si la aspectul estetic, mi se pare frumoasa foc. J Da, si eu ma mir ca poate sa imi placa atat de mult o oala.

  • Oala medie

Fie ca vrem sa pregatim o cantitate mai mica de ciorba, sa fierbem legume sau sa pregatim o tocana, o oala de 3 – 3,5 litri este tot ce avem nevoie. Eu folosesc cel mai des acest gen de oale pentru a fierbe cartofi sau legume, pentru a prepara piureuri, tocane, dar si creme pentru prajituri. Ca si oala mare, si aceasta este tot cu fundul dublu si tot frumoasa tare. De mentionat ca toate oalele pe care le detin au si capac, asa ca va recomand si voua ca atunci cand va cumparati o oala sau cratita sau o achizitionati cu tot cu capac.

  • Oala mica

Unul dintre cele mai utile vase la acest capitol este o cratita mica, cu coada. Este cratita pe care o folosesc cel mai des in bucatarie. In ea incalzesc o cantitate mai mica de mancare, fierb orez, incalzesc lapte pentru diverse creme sau o folosesc la bain marie. Bineinteles ca este tot frumoasa, tot cu invelis de cupru si tot cu capac.

  • Tigaie cu invelis non-aderent

O tigaie cu suprafata non-aderenta, nu foarte grea si de dimensiuni medii este necesara in orice bucatarie. De la ochiuri la omlete si clatite, ea trebuie sa faca neaparat parte din kitul oricarei bucatarii. Aici nu am prea multe de spus, cu totii stim cat de utila este o asemenea tigaie.

  • Tigaie cu pereti inalti

Poate va intrebati de ce v-ar mai trebui inca o tigaie daca deja  aveti una. Daca tigaia non-aderenta este folosita la prajit si fript, tigaia cu peretii inalti (ideal, fara strat non-aderent) se foloseste la a pregati sosuri, tocane sau paste. Asa ca recomandarea mea este sa o aveti si pe aceasta in bucataria voastra. Daca ma intrebati de ce nu puteti pregati pastele sau anumite sosuri in cratita, ei bine, unele preparate se pregatesc mult mai bine intr-o tigaie intinsa, atat pentru ca avem mai mult loc pentru amestecare, dar si pentru ca evaporarea are loc mai rapid decat intr-o oala.

  • Tigaie de fonta

As putea sa spun ca tigaia de fonta este chiar obligatorie in orice bucatarie. Daca pana acum credeati ca o tigaie grill este un „must” mi-as permite sa va spun ca de fapt o tigaie de fonta, dar nu obligatoriu cu striatii tip grill este mai importanta. Cu totii stim ca fonta este cel mai bun conductor de caldura si unul dintre cele mai sanatoase materiale in care se poate gati. Va indemn cu caldura ca aceste vase sa le achizitionati din surse sigure, de la artizani care le fac din aliaje sigure. A mea este produsa la Iasi intr-o fabrica in care se produc doar elemente din fonta.


  • Set de vesela

Stiu, poate un set de vesela este un lucru evident sau, din contra, credeti ca este inutil sa aveti un intreg set in casa. Imi permit sa va sfatuiesc totusi sa va achizitionati un set de vesela din portelan, care sa aiba farfurie mare, farfurie mica, farfurile adanca si/sau bol. Nimic nu se compara cu o cina alaturi de cei dragi, servita in farfurii de calitate. Acest articol, dupa cum bine v-ati dat seama, este destinat celor care vor sa aiba o bucatarie dotata si carora le place sa gateasca. Bineinteles, daca sunteti studenti, locuiti singur si nu gatiti, investitia nu isi are rostul. Insa daca sunteti deja detinatorul unei bucatarii, sunteti pasionat de gatit, un set de vesela delicata este necesar.

  • Set de pahare de apa

Recunosc, nu suport sa beau apa din pahare mici! In „dictionarul” meu, dar si in ghidurile de servire a mesei, un pahar de apa trebuie sa aiba minim 250 ml. Asa ca va recomand ca atunci cand va achizitionati pahare pentru apa sa va luati unele mari, din sticla mai groasa si, bineineles, cat se poate de frumoase. Pe acestea turcoaz le ador pur si simplu.

  • Set de pahare de vin

La fel cum nu-mi place sa beau apa din pahare mici, nu-mi place sa beau vin din pahare fara picior. Cand mergem in vizita la bunici si ne dau vin in pahare de 100 ml e cu totul alta poveste. Cand insa suntem oameni in toata firea la casa noastra, e de recomandat sa avem macar un set de pahare de vin. Daca avem spatiu e indicat sa avem pahare de vin alba si vin rosu, daca nu, putem sa avem un set de pahare oarecum versatile, exact ca cele din imagini.

  • Set de pahare de sampanie

Imi place sa cred ca in orice familie este si va fi motiv de sarbatoare. Si cum sarbatorim cel mai frumos daca cu un un pahar de vin spumant. Un pahar pentru sampanie trebuie sa fie cu piciorul si cupa inalte pentru a avea unde se ridica spuma. Cu cat mai delicate, cu atat mai bine.

*In materialul video mentionez si pahare de sampanie pentru copii. Cu totii stim ca si copiii sunt innebuniti dupa vestita sampanie pentru copii, in ambalaj colorat. Asa ca daca aveti copii, serviti-i si pe ei cu sampanie pentru copii din pahare cu picior.

Set de tacamuri

Ma numesc Mihaela, nu-mi place sa beau apa din pahare mici, vin din pahare fara picior si nu-mi place sa mananc ciorba cu linguri mari, care de fapt sunt mici. Cred ca am cateva reminiscente din copilarie cand tata avea o probelma cu lingurile de ciorba ale buncii noastre care pareau mai degraba pentru copii decat pentru adulti. Revenind la tacamurile mele, va recomand sa va uitati ca lingurile sa fie mari, furculitele cu tepii lungi, cutitele sa taie. Ideal este ca orice set sa aiba si lingurite asemanatoare. Eu am optat pentru un set auriu de care m-am indragostit de la primul click.

Sper ca acest articol v-a fost util. Nu ezitati sa ma contactati pentru orice alte intrebari sau nelamuriri.

Cu Drag, Praji.

Poate iti place si

Leave a Reply

Your email address will not be published.