Delicatesa la tine acasa
Acum catva timp, impreuna cu mai mult bolggeri culinari, am fost invitati la inaugurarea noului magazin Peris din Piata 1 Mai. Cand am auzit ca va fi vorba de carne de porc, nici n-am mai stat pe ganduri. Da, recunosc imi place carnea de porc, o manac cu placere si o gatesc si cu mai mare placere (nu va spun ce reactie a avut sotul meu cand a auzit ca merg la degustare de produse din carne de porc… ar fi zburat pana acolo). Am degustat produse gourmet, gatite de Dan Boerescu si am aflat cu bucurie ca ceea ce era odinioara referinta in materie de carne de proc s-a intors cu forte proaspete si viziune noua pe piata din Romania: “Cei peste 50 de ani de traditie in cresterea porcinelor si in cercetarea in domeniu recomanda Romsuintest Peris S.A. ca producatorul cu cea mai mare experienta din Romania. Magazinul Peris din Piata 1 Mai a fost deschis din dorinta de a aduce produsele Peris mai aproape de consumatorii finali ai zonei.” a declarat la lansarea evenimentului Georgiana Covaci – Marketing & Communication Executive la Grupul REINVENT. Aceste produse sunt 100% naturale, fara nitriti, nitrati, MDM-uri si alte E-uri nocive.
Asadar, avand siguranta unor produse naturale, am hotarat sa va propun un preparat gourmet, adica acest pate din ficat de porc flambat cu merisoare si piper in trei culori. Se face usor si in timp scurt (evident, daca nu punem la socoteala asteptatul, care de multe ori e cea mai „grea activitate”).
- 350 g ficat de porc
- 20 g unt pentru tras la tigaie ficatul si hasmele
- 100 g unt/untura pentru a acoperi pateul (eu am folosit untura de porc)
- 50 ml cognac
- 4-5 hasme (arpagic)
- 2 catei de usturoi
- 100 ml smantana pentru gatit (minim 30% grasime)
- 50-60 g merisoare deshidratate
- 1/2 lingurita piper in trei culori (negru, alb, rosu)
- sare
- patrunjel, pentru decor si servire
- Intr-un bol mic punem la hidratat merisoarele in jumatate din cantitatea de cognac
- Taiem ficatul cuburi (~4-5 cm) si frigeti-l in jumatate din cantitatea de unt pregatit pentru tras la tigaie
- Cand ficatul s-a patruns pe toate partile, adaugam cognacul ramas si, cu ajutorul unei brichete aprindeti lichidul din tigaie si ridicam usor tigaia de pe plita. Nu va speriati, se va ridica o flacara albastruie, care se va stinge destul de repede.
- Dupa ce focul s-a stins adaugam smantana si reducem focul la minim. Lasam pe foc pana lichidul scade mai bine de jumatate.
- Taiem hasmele si usturoiul foarte fin si le calimin in cantitatea de unt ramasa pentru tras la tigaie, pana cand se inmoaie
- Punem intr-un blender ficatul cu tot cu sos, hasmele si usturoiul, asezonam cu piperul colorat si sare, apoi mixam pana obtinem o pasta fina
- Distribuimin (3) vase jumatate din cantitatea de merisoare, adaugam pateul format, apoi adaugam restul de merisoare ramase.
- Topim untura/untul si o distribum uniform deasupra pateului, astfel incat sa formeze o pelicula.
- Decoram cu patrunjel si lasam la frigider minim 2 ore (de preferat peste noapte, pentru a se intrepatrunde aromele).
Serviti cu paine proaspata, asezonati din belsug cu sare grunjoasa si alaturati un pahar de vin bun!
Nu uitati sa va rasfatati!
Cu drag, Praji.
No comments
Eu planuiesc sa ma las de porc (si nu fiindca nu mi-ar placea 🙂 dar asa frumos ai prezentat reteta asta, ca ma tenteaza sa mai aman, macar pana dupa ce gust minunatia asta de pateu 🙂
:)) Este intr-adevar ceva special acest pateu…
Mai Praji, cum ne rasfeti tu pe noi! Imi place tare mult ce-ai facut tu aici si cred ca o sa-l fac si eu 😉
Mai Diana, iti foarte multumesc. Dar nu uit sa mentionez „Looi who’s talknig” 😉
Te pup cu drag!