Cei pasionati de mancare stiu deja ca a ajuns si in Romania celebrul ghid galben Gault&Millau. Pornit de jurnalistii Henri Gault si Christian Millau in 1972 Gault&Millau unul dintre cele mai vechi și respectate ghiduri culinare din lume, dedicat tuturor celor care sunt in cautarea de restaurant bune.
Cum sunt notate restaurantele:
Un restaurant poate primi între 0 si 20 de puncte, dar apare in ghidul anual doar daca are cel puțin 10 puncte. In functie de punctaj, restaurantele din ghid primesc si ”bonete”:
- 5 bonete (între 19 si 20)
- 4 bonete (între 17 si 18.5)
- 3 bonete (între 15 si 16.5)
- 2 bonete (între 13 si 14.5)
- 1 bonetă (între 11 si 12.5)
Pe langă aceste restaurante, in ghid exista si o sectiune pentru localurile ”POP”, care ofera un ambient mai relaxat si mai accesibil decat cel din restaurante. Desi primesc puncte, aceste localuri nu primesc si bonete.
Cine sunt evaluatorii:
Nu stim. J Evaluatorii sunt anonimi si independenti, tocmai pentru ca procesul de evaluare sa fie obiectiv. Nu sunt persoane publice, sunt persoane pasionate de domeniul gastronomic, care calatoresc des in tara si in strainatate si care au un sitem solid de referinta in evaluare unei experiente culinare.
Gault&Millau in Romania:
“Dorim sa contribuim la educarea si consolidarea cunostintelor publicului larg in ceea ce priveste traditia si evolutia gastronomiei romanesti intr-un context international. Ne asumam sa facilitam interactiunea dintre toate partile implicate in gastronomia locala, de la producatori locali sau internationali, distribuitori, chefi, publicul larg, influentatori”, a declaratb Raluca Hritcu si Stefan Mortici, co-CEOs Gault&Millau Romania.
La primul ghid Gault&Millau din România au contribuit 14 evaluatori, care au vizitat, restaurante din 7 orase din tara – București, Cluj-Napoca, Timisoara, Oradea, Brasov, Targu Mures si Sibiu – plus Valea Doftanei. In editia tipaita au fost incluse 90 de restaurante si 51 de localuri POP. Tradus in cifre: 470 de ore de training pentru evaluatori, 350 de vizite la restaurante facute de evaluatori, 750 de ore – timpul total in care s-au completat grilele de evaluare.
Câștigătorii Premiilor Gault&Millau 2018
Venirea Gault&Millau in Romania a fost punctata printr-o fastuasa gala de premiere.
Premiile din aceasta prima editie au mers catre:
- Premiul special pentru educație în domeniul gastronomic: Adrian Hădean
- Premiul Terroir pentru cea mai bună colaborare cu producători locali: Alexandru Dumitru (ATRA Doftana) / Nominalizați: Oana Irina Coantă (Bistro de L’Arte), Ioan Bebeșelea (Syndicat Gourmet)
- Premiul pentru servicii / șeful de sală al anului: Ciprian Bocioacă (La Vinuri) / Nominalizați: Adrian Ene (Casa di David), Marius Danciu (Hotel Privo)
- Tânărul bucătar al anului: Thomas Parnaud (La Cave de Bucarest)
- Marii bucătari de mâine: Alexandru Iacob (Kane) / Nominalizați: Daniel Pălici (La Vinuri), Roland Suciu (Baracca)
- Bucătarul-șef al anului: Alexandru Petricean (Maize) / Nominalizați: Sorin Miftode (Le Bistrot Francais), Paul Oppenkamp (The Artist)
Pentru restaurantele premiate va invit sa consultati ghidul fizic sau online.
La gala am purtat:
fusta samurai Happy Friday
Camasa si pantofi Miniprix
Plic facut manual in comuna Humlesi/NT
Cand aveti chef sa va rasfatati cu o masa buna in oras, gasiti locul ideal in ghidul galben.
Cu drag, Praji!