Cum sa faci acasa lapte condensat indulcit si dulce de leche (dulceata de lapte)

“Unde gasesc lapte consensat?” “Acest lapte condensat e bun?” “Ce este dulce de leche?” sunt intrebarile pe care le primesc cel mai des… foarte des… extrem de des pe Instagram. 😊 Stiu ca in multe zone ale tarii acest lapte condensat indulcit, la conserva, nu se gaseste.  A gasit cateva retete in online-ul romanesc, le-am recomandat, dar din pacate fetele care l-au incercat mi-au zis ca nu le-a iesit tarta cu lapte condensat. Probabil acele variante erau pretabile pentru alte retete.  Asa ca zilele acestea, pentru ca tot sunt acasa si am timp, am luat internetul la rascolit, am gasit cateva retete si m-am pus pe testat. Partea amuzanta ca reteta care mi s-a parut mie cea mai buna era pe un canal de youtube indian. 😊 Noroc ca indienii vorbesc “hindi-engleza” 😊, si am reusit sa inteleg pasii. A fost mult mai usor decat ma asteptam, iar rezultatul  a iesit excelent.

Mi-am scos cea mai frumoasa oala si am pus-o la a treaba si am filmat tot procesul. Operatiunea este foarte simpla, necesita doar atentie. Singurl inconvenient este ca pentru laptele consensat indulcit trebuie sa stati o ora langa vas si sa amestecati continuu, iar pentru dulce de leche o ora si 5-6 minute.

Mai jos va las reteta detaliata, cu pasii notati exact, un material video pentru a va putea da seama de consitenta si culoare si cateva poze cu preparatele finale.

La final va las o lista cu preparatele de pe blog in care am folosit lapte consensat indulcit si dulce de leche.

Desi poate parea complicata descrierea retetei, totul este foarte simplu: amestecam constant pana obtinem cele 2 texturi.

Ingrediente pentru ~ 400 g lapte consansat indulci sau dulce de leche (dulceata de lapte) – echivalentul unei conserve:

1 litru lapte de vaca

200 g zahar tos (alb)

 1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu

Necesare:

Oala cu fundul dublu (cu o deschidere cat mai mare – a mea are 25 cm)

*Este nevoie sa fie o oala de calitate, cu fundul dublu pentru ca vom fierbe laptele la foc mare, astfel vom evita lipirea de fund, automat si afumarea laptelui

Spatula din silicon (pentru a putea amesteca bine si a evita lipirea laptelui de fundul vasului)

Important: e nevoie ca oala sa fie cat mai mare in diametru pentru ca laptele sa se evapore rapid. Daca aveti o oala cu diametrul de 27-28 cm, scadeti cate 1-2 minute la timpii de fierbere. Daca aveti o oala cu diametrul mai mic 22-23, mai adaugat 2-3 minute la timpii de fierbere.

Cum procedam:

Lapte condensat indulcit:

In oala punem la fiert la foc mare lapte si zaharul si amestecam continuu, usor cu spatula, timp de 10 minute

Dupa 10 minute reducem foarte putin focul si adaugam bicarbonatul de sodiu

Vom observa ca se va forma o spuma abundenta – amestecam consant 10 minute

Dupa cele 10 minute (20 de minute in total) reducem focul la mediu spre mic (nu cel mai mic), dar continuam sa amestecam – vom observa ca laptele inchepe sa isi schimbe culoarea si textura – va deveni galbui si se va ingrosa putin

Continuam sa amestecam inca 20 de minute – dupa cele 20 de minute vom observa ca avem o consitenta pastoasa si o culoare galbuie

Desi pare destul de lichis si nu pare a fi consistenta potrivita, luam de pe foc – dupa ce se va raci se va mai ingrosa

Eu il depozitez intr-un borcan, il acopar cu o folie alimentara care sa vina in contact direct cu laptele si il las sa se raceasca la temperatura camerei

Dupa ce s-a racit, pastrez folia, pun capacul si depozitez la figider. Voi, il puteti folosi imediat dupa racire.

Dulce de leche (dulceata de lapte):

Continuam amestecatul incontinuu, tot la foc mediu spre mic, inca 5-6 minute sau pana ajunge la culoarea caramelului si consistenta este ca cea a unei budinci.

Depozitez dulceata de lapte asemeni laptelui condensat.

Retete in care am folosit laptele condensat:

Tarta cu lapte condensat

Biscuiti cu lapte consensat si faina de migdale

Batoane cu cereale si fructe deshidratate

Retete in care am folosit dulce de leche

Banoffe pie

Naked cake

Tarta cu dulce de leche, migdale si alune de padure

Tarta cu dulce de leche, alune sarate si ciocolata

Sper ca v-a fost util acest articol si ca a venit in ajutorul celor care nu au gasit pana acum lapte condensat indulci sau dulce de leche. Cu drag, Praji

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.