Tarta cu ciocolata, dulce de leche migdale si alune de padure

Vi se intampla sa faceti un preparat pornind de la un singur ingredient?! Sunt sigura ca da! E la fel ca la tinute: ai o piesa vestimentara si pornesti de la ea pentru a-ti crea intreaga tinuta. La fel s-a intamplat si cu aceasta tarta super-uber delicioasa. Primisem de la prietena mea Anda de la Selenar Desing o cutie de lapte condensat fiert, adica deja caramelizat, adica dulceata de lapte – dulce de leche.

Am tot primit intrebari referitoare la acest lapte condensat. Laptele condensat indulcit este la conserva si nu este acelasi lucru cu laptele condensat pentru cafea. Consistenta celui de cafea este una lichida, pe cand cel la conserva, indulcit, este foarte gros, cleios si extrem de dulce. Este lapte amestecat cu zahar care se fierbe mult timp si ajunge la textura pe care v-am mentionat-o.

Eu am mai facut deserturi cu lapte condensat transformat in dulce de leche De exemplu, la banoffe am transformat conserva de lapte condensat in dulce de leche la cuptor. La tarta cu ciocolata si alune am facut varianta cu fiertul conservei 2 h la foc mic.

Tarta cu ciocolata, dulce de leche migdale si alune de padure

Tarta cu ciocolata, dulce de leche migdale si alune de padure
Print
Pentru aluat (pentru o tava cu diametrul de 16 cm)
  1. 200 g faina alba de grau
  2. 100 g unt gras (82% grasime) foarte rece, de la frigider
  3. 1 praf de sare
  4. 3 linguri de apa foarte rece
  5. (daca aveti o tava mai mare, cea clasica, faceti aluatul din 300 g faina,150 g unt si 5 linguri de apa rece)
Pentru umplutura (daca aveti o tava mai mare de 16 cm ingredientele sunt suficiente, doar ca tarta nu va iesi la fel de inalta)
  1. 1 conserva de lapte condensat indulcit (sau dulce de leche) de 400 g
  2. 100 g alune de padure usor prajite in tigaie
  3. 50 g migdale
  4. 100 g ciocolata neagra sau cu lapte – o tableta
Cum procedam
Aluatul
  1. Punem intr-un bol incapator faina si sarea, apoi le amesetcam
  2. Adaugam untul taiat cuburi peste faina
  3. Cu ajutorul varfurilor degetelor infainate maruntim grasimea astfel incat sa obtinem un pesmet fin
  4. !Atentie, aceasta operatiune se face obligatoriu cu degetele, deoarece podul palmelor ste prea cald, fapt ce va face ca grasimea sa se topeasca si astfel aluatul nostru va deveni elastic si tare.
  5. *Aceast aluat se poate face si in blender/procesator
  6. Dupa ce am obtinut textura de pesmet, adaugam apa rece si, cu ajutorul unei furculite (reci) amestecam energic
  7. Dupa incorporarea apei framantam cu mana aluatul doar cat sa se lege – avem grija sa nu framantam aluatul prea mult pentru ca daca este supraframantat acesta se va intari la coacere
  8. Aplatizam bila de aluat, o invelim in folie alimentara, apoi o dam la frigider pentru minim 30 de minute
  9. Dupa cele treizeci de minute, scoatem aluatul, il intindem intre doua foi de hartie de copt sau pe un blat pe care am pus un pic de ulei, apoi, rulam aluatul pe sucitor si il punem in tava
  10. Punem in tava, peste aluat o folie de copt sau de aluminiu peste care punem 200 g bile ceramic, boabe de fasole sau orez – boabele vor impiedica aluatul sa se umfle in cuptor
  11. Coacem aluatul la 200 grade pentru 10 minute, scoatem folia cu boabele, apoi il mai coacem inca 5 minute, apoi o scoatem si o lasam sa se raceasca
Umplutura
  1. Punem apa intr-o cratita mica iar peste aceasta punem un bol termorezistent in care vom topi ciocolata – avem grija ca bolul sa nu atinga apa din vas
  2. * Daca avem plita cu inductie putem sa punem ciocolata direct in cratita si o topim la treapta 2
  3. *Daca avem cuptor cu microunde o topim la cuptor
  4. Intindem ciocolata pe blatul de tarta (lasam tarta in tava)
  5. Pastram cateva migdale si alone sip e restul le tocam grosier si le adaugam peste ciocolata, in tava
  6. Turnam conserva de dulce de leche peste alone si ciocolata si o nivelam
  7. Decoram cu alunele si migdalele ramase si gata!
La PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

Alintai-va din cand in cand cu dulciuri cu adevarat dulci. 

Cu drag, Praji. 

Poate iti place si

2 comments

  1. Am încercat rețeta asta si nu mi-a ieșit. Am cumpărat 2 feluri de lapte condensat de la Mega si Carrefour dar niciunul nu a avut consistenta celui folosit de tine.
    Poate ar fi trebuit sa spui de care ai folosit pt ca deși pe cel de la Mega scrie ca poate fi folosit si la prăjituri in cazul de fata a fost inutil.
    Nu cred ca voi mai încerca alta rețeta, un eșec este suficient.

    1. Carmen, dupa cum am mentionat in articol este vorba de lapte condensat indulcit, care se gaseste la conserva, nu lapte pentru cafea. Acesta lapte se gasetse in Aucah, marca proprie, marca Nestle, in magazinele rusesti, chinezesti, arabesti. Anume am facut precizarea ca este la conserva pentru a nu f confundate. Tu, cel mai probabil au luat la sticla sau tetrapack.

Leave a Reply

Your email address will not be published.