Tarta cu lapte condensat si lime

Tarta asta a creat o isterie pe Instagram. Una care pe mine ma bucura enorm. De ce spun isterie?! Pentru ca de cateva saptamani incoace nu este zi in care sa nu primesc o un mesaj referitor la ea. Fie ca sunt intrebari despre locul de unde se poate achizitiona laptele condensat, fie ca primesc poze cu tarta, mesajele curg neincetat.

Aceasta tarta care se face extrem de simplu si fara coacere nu ar fi ajuns atat de cunoscuta daca frumoasa si cunoscuta  bloggerita de fashion Carmen Grebenisan nu o facea faimoasa. Carmen a facut un video super haios si a explicat reteta pas cu pas.

Mai jos va las reteta detalitata, poze cu preparatul final, dar si cu video facut de Carmen.

Inainte insa de toate astea, dat fiind numarul mare de intrebari, as vrea sa va dau cateva detalii despre ingrediente… desi putine, foarte importante.

LAPTELE CONDENSAT INDULCIT – este un lapte care se gaseste ambalat in conserva metalica sau in tub (ca pasta de dinti). Atentie, acest lapte condensat indulcit, NU ESTE ACELASI LUCRU CU LAPTELE CONDESAT PENTRU CAFEA. Acela este lapte consensat simplu. Gasiti acest lapte in hipermarketurile Auchan – marca proprie (conserva), Carrefour si Cora  – Prod Lacta Brasov (conserva) si marca proprie Cora (tub), magazinul Orient bazar – Nestle (conserva), online de la Lacteea – brand romanesc din Cluj, la magazinele moldovenesti (Prepublica Moldova) si rusesti – se mai numeste “Zgusionca (cred)” la conserva. Pe Instagram la Highlights – #laptecondensat, gasiti poze cu toate aceste variante. 

Online se gasesc si multe retete de lapte consensat facut in casa. Va las aici linkul spre reteta Jamilei.

SMANTANA PENTRU FRISCA –  este smanatana nefermentata, adica nu cea clasica usor acrisoara, ci cea care se gaseste in cutii tetra pack. Gasiti la brandurile Dorna, Marca Mega, Olympus, dar si altele. Pe ambalaje scrie frisca lichida, smanatana lichida sau smanatana indulcita. Important este ca procentul de grasime sa fie minim 30%. Smanatana pentru gatit nu are grasime suficienta. Atentie, nu cumparati frisca lichida vegetala! Rezervati-va 1 minut sa cititi ambalajul produsului pe care il achizitionati. Brandul Hulala produce frisca vegetala, deci nu este potrivita nici pentru aceasta reteta si, va recomad sa nu o folositi nici in altele.

UNTUL – va recomad sa folositi unt de 82% grasime. Este intr-adevar un unt mai scump, insa calitatea lui nu se compara cu cel mai slab. In plus un unt mai gras intareste mai bine blatul.

BISCUTI DIGESTIVI – se gasesc in majoritatea magazinelor. Sunt mai gustosi si se comporta cel mai bine pe pot se blat. Daca insa nu gasiti, si biscuitii clasici sunt buni, insa nu se comporta la fel ca cei digestive.

LIME – de multe ori primesc mesaje: “Nu mi-a iesi aceasta reteta. Bine, in loc de lime am pus portocala sau kiwi sau, mai stiu eu… mango”. Cand o reteta are niste ingredient, ele sunt puse cu un scop. De exemplu aici limeta (se poate si lamaie) are rolul de a echilibra gustul, dar, mai mult, are rolul a de intari crema. Laptele condensat in combinatie cu lamaia se intareste. Deci puteti folosi lime sau lamaie, dar nu si alte fructe.

Daca sunteti experti in ai deserturilor, vorbim despre altceva. Insa daca nu sunteti experiti, ramaneti va rog la ingredientele din lista.

O ultima mentiune: RAZUITI DOAR PARTEA VERDE, RESPECTIV GALBENA, nu si cea alba. Partea alba a citricelor este foarte amara.

Mai jos va las reteta video facuta de mine si de peietena mea Iulia Ionescu. ❤

Si cea facuta de Carmen Grebenisan

Tarta cu lapte condensat si lime
Print
Ingrediente (pentru o tava cu diametrul de 26 de cm)
  1. Forma de tarta cu fund detasabil (ideal)
Pentru blat
  1. 250 g biscuiți digestivi,
  2. 100 g unt topit
  3. 1 lingura cacao
Ptr. crema
  1. zeama si coaja de la 3 limes
  2. 1 conserva lapte condensat indulcit (400g)
  3. 250 ml smântână pentru frișcă (laptele și smântâna obligatoriu de la frigider).
Cum procedam
  1. Facem biscuiții pesmet, ii amestecam cu cacaoa și unt (daca vedeti ca biscutii sunt inca uscati, mai adaugati putin unt. In functie de ce biscuiti folositi, pot fi mai uscati), apoi ii presam într-o tavă de tarta si ii presam bine.
  2. Amestecam dupa cum urmeaza: laptele condensat, smantana, zeama lamailor și amesrecam până când obținem o compoziție pufoasa (sau mixam rapid)
  3. Punem crema peste blatul de biscuiți, apoi adăugăm coaja de lime (doar partea verde, nu si alba)
  4. Lăsăm la frigider minim 2 ore, de preferat peste noapte.
PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

Cu drag, Praji

poate iti place si

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.