NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE

Cum a fost excursia la podgoriile si crama Liliac

Picture of Prăji

Prăji

iulie 17, 2019

Daca mi-ati urmarit activitatea pe canalele de social media ati vazut ca la sfarsitul lunii iunie am fost intr-o mica vacanta in Romania. Am impartit saptamana in trei parti: in prima parte am stat la Castelul Mikes din Zabala, a doua experienta a fost la Cloasterf in Saschiz, experienta despre care am scris aici, iar a treia destinatie a fost Targu Mures. Mai exact, partea a treia a fost un info trip (excursie de presa/informare) la podgoriile si Crama Liliac.

Cei de la Liliac organizeaza in fiecare vara o asemenea excursie. Anul trecut nu am reusit sa ajungem, dar am vazut in poze cat de frumos a fost. Anul acesta nu am mai ratat ocazia. In continuare am sa va povestesc ce am facut in cele doua zile si jumatate, dar mai mult, vreau sa va aratag atentia asupra frumusetii Romaniei si asupra pamanturilor roditoare pe care le avem si de care ar trebui sa ne bucuram mai mult.

 

Ziua 1 –Vineri

Plecarea a fost din Bucuresti, dar cum noi eram deja in zona, asa ca ne-am intalnit cu grupul la prima oprie: Biserica Fortificata din Bunesti. Acolo am fost asteptati cu o masa plina-plina cu bunatati, vin rece si socata. Am stat pe paturici, ne-am cunoscut intre noi (cred ca am fost 40) si am vizitat biserica. Istoria acestei biserici este una impresionanta. Unul dintre cei 5 luterani ramasi in sat ne-a prezentat biserica si ne-a poestit cu tristete despre exodul sasilor…

Dupa momentul de istorie si cel de mancat si baut pe indestulate, am pornit spre hotelul in care aveam sa fim cazati in cele 2 nopti: Hotel Privo Targu Mures. Un hotel boutiqe modern, minimalist si de-a dreptul impresionant. A fost pentru prima data in care am stat cazati intr-o locatie de acest tip. A fost o experienta indedita.

Ne-am lasat bagajele la hotel, am facut un dus rapid si am pornit cu un autocar, exact ca in excursie, spre locul cinei. Doar nu credeati ca vom manca in acelasi loc?! Am luat cina la Castelul Haller din Ogra. Tot acolo am facut cunostinta cu echipa Liliac, cu o parte dintre vinurile pe care nu le cunosteam, dar mai ales cu vinul ICE. Ice wine poate fi obtinut doar in conditii speciale, de climat rece Strugurii inghetati se recolteaza manual, la o temperatura de -13 ͦC, la inceputul lunii decembrie. Mustul concentrat obtinut prin presarea boabelor inghetate da nastere unui vin in cantitate redusa si foarte dulce. Fermentat si maturat in tancuri de inox, timp de 9 luni pe drojdie.

Ne-am delectat cu bucate alese pregatite special pentru fiecare tip de vin, apoi am vizitat castelul care acum serveste drept hotel. In toata excursia asta am realizat ca nu stiu multe locuri minunate din Romania si sunt convinsa ca nu sunt singura. Traziu in noapte aveam sa pornim spre hotel de unde am plecat in aventura cele de-a doua zile.

 Ziua 2 – Sambata

A doua zi a fost cu trezire la prima ora. Am mancat un mic dejun copios la hotel Privo, apoi am pornit spre prima locatie a zilei: podgoria Liliac din Lechinta. Zona viticola Lechinta apare inregistrata in documente din secolul al XII-lea, cu mentionari inca de pe vremea Saxonilor. Aceasta se intinde intre nord pana la orasul Bistrita, iar in sud pana la orasul Reghin. Include zone cu altitudine medie, cu dealuri impadurite si este influentata de proximitatea Muntilor Rodnei si Calimani. Printe strugurii cultivati se regasesc bine-cunoscutele soiuri romanesti Feteasca Regala, Feteasca Albasi Feteasca Neagra, dar si soiuri internationale: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Neuburger, Gewurztraminer, Muscat, Merlot si Pinot Noir.

Acolo, o parte din echipa ne-a asteptat cu bunatati de o parte chiar in vie. A facut poze, Mircea s-a jucat cu drona, am mancat si, bineinteles am… baut. 😉

 

Dupa cele zeci, daca nu sute de poze, am pornit spre locatia nr. 2: Crama Liliac din Batos. Ajunsi acolo am fost surprinsi sa gasim o crama foarte moderna. Nu stiu de ce, eu ma asteptam sa coboram in pivnite inunecate unde sa ne astepte butoaie de vin. Ei bine, Crama Liliac nu este asa. Vinurile sunt tinute in rezervoare  de inox. Bineinteles au si butoaie pentru vinurile baricate, insa in numar mai mic. Am fost asteptati un un sprit delicios facut din Young Fresh alb, apa minerala si Lime. La cat de cald era, spritul a venit la fix. Am stat si ne-am racorit in interior, Paula din echipa Liliac ne a aratat cum se produce vinul, apoi am plecat spre destinatia finala a zilei: Batos Lodge si podgroia Liliac de la Batos.

 

Doamne ce loc de poveste ne astepta acolo! Batos Lodge este un spatiu modern si din sticla si lemn care poate gazdui si tursiti, mai exact un cuplu care poate atat dormi cat si lua masa in acel peisaj de poveste. Noi am fost intampinati cu fotolii, sezlonguri, un cort imens cu mese joase, perne si muzica in surdina, multa mancare si, evident, mult vin.

In meniu am avut ca antreuri preparate specifice zonei: branzeturi, mezeluri si multe legume proaspete. La fel principal am avut o supa austraica de oase cu clatite. Doamne, divina a fost! Am mancat… 3 portii! Evident ca dupa nu am mai putut manca felul urmator, ciuperi cu mamaliguta si nici burgerii si nici salatele de dovlecei sau de cruditati. Dar sa revenim la supa! Ea se numeste Frittatensuppe si se face din supa clara din oase de vita si fasii de clatite. Am sa fac si eu cat de curand, stati pe-aproape, am sa pun reteta pe blog.

Intre felurile de mancare a avut loc si o degustare de vinuri prezidata si prezentata de Laurent Dubreuil: oenolog francez, care a produs de-a lungul carierei peste 30 milioane de litri de vin, majoritateain Franta, Rusia, Armenia si, desigur, in Romania. Traieste in Romania de 15 ani, este casatorit cu o romanca si a oferit consultanta pentru multe crame din Romania. Din Iunie 2018 s-a mutat in Batos, pentru a coordona productia vinului la crama LILIAC.

Am degustat toate vinurile Liliac, chiar am reusit sa le pozez si sa imi notez cateva detalii. Asta inainte sa mi se tulbure vederea pentru ca, evident nu am aruncat nicio picatura de vin. 

 

Am mai aflat si ca In 2018, crama Lilliac a lansat o noua premiera, primul vin spumant din portofoliu, Sparklingby Liliac, produs dupa metoda traditionala (methode champagnaise), din Feteasca Alba si Chardonnay, tinut timp de 30 de luni pe drojdie. Spumantul este disponibil in magazine specializate, precum si in anumite restaurante.

Reperul portofoliului ramane Titan Feteasca Neagra, vin produs prima data in 2013, intr-o editie limitata de 600 de sticle. In 2016 a fost lansat pe piata, iar succesul a fost fulminant, productia fiind sold out in cateva luni. In 2018, crama Liliac a reeditat vinul, de aceasta data Titan Feteasca Neagra 2015, intr-o editie limitata la 900 de sticle, mai exact 3 barili.

Anul 2019 au loc alte doua premiere pentru Liliac. Incepand de anul acesta, mai exact de cateva saptamani, crama Liliac se mandreste cu prima recolta a soiului Neuburger. Un soi de struguri vechide vita de vie nobila ce isi are originile Austria. Pe piata din Romania, ei fiind printre putinii producatori care cultiva acestsoi in prezent.

Chercheliti si veseli ne-am bucurat de atmosfera faina facuta de Baietii Diminetii, am dansat si am mai mancat nitel, apoi spre miezul noptii am plecat spre hotel. Dimineata am luat micul dejun si am plecat spre casa.

Inainte de final si multumiri, vreau sa va spun are sunt cele 3 vinuri de care m-am indragostit iremediabil: Rose din Pinot Noir (din care bausem deja in fiecare seara la Zabola), Nectar si Ice wine – desi nu prefer vinurile dulci, aceste doua vinuri mi-au placut atat de mult, incat cred ca voi deveni o bautoare de vinuri de desert.

Desi scurta a fost o experienta minunata. Locurile vizitate, oamenii si vinul, toate exceptionale! Multumesc Anita, Isabela si echipei Liliac pentru invitatie!

Cu drag, Praji.

Recenzii & comentarii

0,0

Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.

fun & yam

Descoperă cele mai gustoase noutăți.