Cheescake cu afine si migdale

The real one!

Cu cheescake-ul e poveste lunga… Greu gasesti unul sa-ti placa cu adevarat. Iar daca esti un iubitor al acestui desert,  misiunea este si mai grea. La restaurantele de la noi, din pacate, cheescake-ul s-a transformat intr-un fel de prajitura cu frisca vegetala  sau, dupa cum spunea un prieten, intr-o veritabila pasca. 🙁 Ca sa ne intelegem de la inceput, chescake-ul nu se face nici cu frisca vegetala, nici cu smantana fermentata, nici cu branza de vaci. Elementul principal este crema de branza, pe care, din fericire, o gasim peste tot. Si daca am lamurit aceste importante chestiuni (dar fara sa mai vorbim de multele mele cautari in a gasi o reteta pe gustul meu), spun sa trecem la prajiturit!

cheescakeafine1

Avem nevoie de:

  •  o tava cu diametrul de 23 cm

Pentru blat

  •  200 g biscuiti simpli (eu am folosit Petite Beurre)
  • 100 g unt
  • o lingura de merisoare deshidratate (optional)
  • un cub de unt pentru uns tava

Pentru crema

  • 400 g crema de branza (de preferat Philadelphia clasic sau cea de la Lidl)
  •  2 oua
  • 150 ml smantana pentru frisca sau de gatit (o mai gasesti si sub denumirea de frisca lichida, dar atentie, nu frisca lichida vegetala! Cea mai buna este cea La Dorna, ambalajul este rosu – cutie tetra pack)
  •  100 g zahar pudra (de preferat din comert deoarece contine si putin amidon)
  • 2-3 linguri dulceata de afine
  • 100 g afine crude, proaspete sau congelate

*daca doriti, puteti folosi doar afine crude, fara sa mai puneti dulceata

  • 2 lingurite esenta de migdale (optional)
  •  o piscatura de sare

Pentru topping

  •  300 g smantana (smantana fermentata, adica cea clasica; de preferat grasime 20%)
  •  50 g zahar pudra

Cum pregatim:
Blatul

  •  faramitam biscuitii astfel incat sa rezulte un pesmet (variante: 1.ii puneti in blender si ii mixati; 2. ii puneti      intr-un prosop mare, il legati bine astfel incat sa nu aiba pe unde iesi biscuitii, il apuci bine si il izbiti de masa pana cand obtii pesmetul; 3. ii puneti intr-o punga cu fermoar, iar cu ajutorul unui sucitor ii zdobiti)
  • intr-o cratita mica topim untul
  • punem biscuitii zdrobiti si merisoarele intr-un bol, adaugam untul topit si, cu ajutorul unei linguri de lemn sau a unei spatule de silicon amestecam bine (veti avea o compozitie asemenatoare cu pesmetul umed)

pesmet

  • ungem tava cu unt, punem aceasta compozitie in tava, o nivelam, apoi o presam bine cu mana, apoi cu fundul unui pahar

blat

  • dam tava la frigider si ne ocupam de crema
  • incingem cuptorul la 160 grade C /gaz3 (in cuptor e obligatoriu sa puneti un vas cu apa, orice, o cana, un vas mic termorezistent, ce aveti)

Crema

  •  punem toate ingredientele (exceptand afinele crude) intr-un bol si le amestecam bine (cu un mixer sau cu o lingura)
  • scoatem tava de la frigider, turnam compozitia peste blat si adaugam, in ploaie afinele crude

cu afine in tava

  • bagam cuptor pentru 50 de minute
  • scoatem cheesecakeul si il lasam sa se raceasca

Topingul

  • amestecam smantana cu zaharul pudra
  • turnam compozitia peste cheesecakeul racit
  • punem la frigider pentru cateva ore (de preferat peste noapte)
  • apoi il savuram!

cskafine2

Pofta buna s-aveti!

poate iti place si

No comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.