Reteta din perioada interbelica
Cred ca nu mai are rost sa va spun ca eu si Mega Image avem o relatie speciala, ca de altfel jumatate din populatia Bucurestiului si a celorlate orase in care se gaseste. Mie mi-au castigat respectul si prin faptul ca se implica in campanii umanitare, promoveaza chefi si porducatori romani si evident bloggeri (sa nu uitam editia de Septembrie in care a aparut subsemnata ;). La fel este si cazul deschiderii noului Concept Store situat chiar in centrul Bucurestiului, in cladirea istorica din strada Grigore Cobalcescu, numarul 45, un simbol pentru Bucurestiul interbelic, ce prezinta valoare atat din punct de vedere arhitectural, cat si istoric si urbanistic. In noul Concept Store Cobalcescu gasim pe langa zonele cu care ne-au obisnuit si Equilibrium Health & Wellness, Wine Gallery, Fromagerie, dar si o pizzerie si gelaterie. In plus, in magazin, exista si un raion extins de peste proaspat.
Cladirea in care se afla noul Concept Store Cobalcescu a fost construita in perioada 1928 – 1935, proiectata de arhitectul Arghir Culina, avand functia de garaj cu atelier auto, denumita in acea perioada Garajul „Mihaescu”. Pe parcursul anilor, cladirea a suferit mai multe modificari şi reconstrucţii.
De acea minunata perioada vreau sa ma leg si eu in continuare. Cand am auzit ca este vorba despre dorinta de a readuce la viata o cladire din perioada interbelica m-am bucurat nespus, deoarece in acea perioada Romania cunostea o dezvoltare extraordinara din punct de vedere gastronomic. In bucatariile restaurantelor si gospodinelor de la acea vreme, mancarurile cu andive, sparanghel sau parmezan erau ceva comun. Sosurile englezesti sau frantuzesti se regaseau in majoritatea preparatelor, iar vinurile internationale insoteau aproape orice masa.
Timp de 3 saptamani am cautat in peste 1500 de retete din culegerea de retete de la 1935 a lui Constantin Bacalbasa, de pe Internet si din „Principesa Margareta a Romaniei – Carte Regala de Bucate”. Am reusit sa aleg 30 de retete, apoi 5 si in final am tot jonglat intre doua preparate. M-am hotarat sa va prezint o reteta aparent simpla, dar care are ca rezultat final o consistenta si gust deosebite. Budinca de gris pe care v-o propun astazi are o textura atat de pufoasa incat ai impresia ca gusti dintr-un nor. Cei care au degustat-o, chiar au fost foarte placut surpinsi. Sosul Zabaglione facut dupa reteta Casei Regale a Romaniei face din acest desert simplu unul foarte fin, vinul licoros adaugat la final face trecerea de la un simplu sos de ou, la unul rafinat si special.
Am gandit acest perparat ca un desert festiv, drept pentru care cantitatile mentionate sunt pentru 10 portii. Iar pentru ca il consider, dupa cum va spuneam mai sus, un preparat special, am optat pentru prezentarea acestuia in doua variante, ambele cu dorinta de a ne transpune in acea frumoasa perioada.
- 700 ml lapte
- 150 g gris
- 100 g zahar
- Semintele unei pastai de vanilie
- Un praf de sare
- 4 oua
- 12 galbenusuri - albusurile pot fi congelate si folosite ulterior la o Pavlova 😉
- 300 g zahar pudra
- 200 ml vin licoros (Lacrima lui Ovidiu sau Marsala)
- Zahar de cocos
- Zmeura si afine liofilizate
- Cimbrisor lamaios
- Incingem cuptorul la 180 de grade
- Punem laptele cu zaharul, sarea si vanilia la foc mic
- Cand incep sa iasa aburi, turnam in ploaie grisul amestecand continuu
- Mai lasam pe foc 3-4 minute amestecand, apoi oprim focul si lasam compozitia sa se racoreasca
- Cat timp grisul se raceste batem albusurile cu un praf de sare pana obtinem o spuma tare
- Cand grisul s-a racorit (trebuie sa fie caldut, nu rece) adaugam rand pe rand cele 4 galbenusuri, mixand bine dupa fiecare galbenus
- Dupa ce am incorporat toate galbenusurile, luam ¼ din albusuri si le incoproram usor cu miscari de sus in jos in compozitia cu gris
- Dupa ce am incorporat prima parte, adaugam restul de albusuri si amestecam, la fel, prin miscari de sus in jos
- Turnam compozitia intr-un vas ceramic sau de sticla care poate fi bagat la cuptor (eu am folosit un vas ceramic de 15/30 cm)
- Punem vasul ceramic intr-o tava adanca, apoi in tava turnam apa fierbine (tehnica bain marie)
- Dam la cuptorul preincalizt la 180 de grade pentru 25 de minute, timp in care facem sosul Zabaglione
- Mixam zaharul pudra cu galbenusurile pana obtinem o spuma galben pal
- Punem vasul in care am mixat peste o cratita in care fierbe apa cu bule mici (tehnica bain marie) - avem grija ca fundul vasului in care avem spuma de ou sa nu atinga apa din cratita
- Amestecam constant si adaugam treptat (in 4 serii) vinul
- Servim budinca in farfurii adanci astfel: punem o cupa de budinca, apoi de jur imprejur turnam sos
- Decoram dupa preferinte – eu pudrat sosul cu zahar de cocos, iar budinca cu afine si zmeura liofilizate si cu o crenguta de cimbrisor.
Bucuroasa sa fiu o mica parte a proiectului de aducere la viata a Bucurestiului de alta data.
Cu drag, Praji.
(Articol sponsorizat)