NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE

8 idei de mic dejun de post/vegan

Picture of Prăji

Prăji

martie 19, 2025

8 idei de mic dejun de post/vegan

Iubesc micul dejun! Îmi place să îl pregătesc în funcție de ce avem poftă eu și soțul meu – dulce sau sărat – și simt cu adevărat că îmi dă energie și poftă pentru o nouă zi!

Îmi imaginez că dacă țineți post sau aveți o alimentație pe bază de plante/vegană, nu aveți întotdeauna idei de preparate variate pentru prima masă a zilei.

Așa că am spus să vă sar în ajutor cu 8 idei de mic dejun care să vă scoată puțin din rutină. Sunt simple și rapide!

Puteți să vă jucați cu ingredientele, să folosiți fructele voastre preferate sau ce aveți prin casă. Deși toate aceste rețete sunt dulci, acolo unde se poate am menționat cum se pot transforma în preparate sărate, dacă le preferați așa.

Am încercat să vă las raportul de cantități astfel încât să puteți să socotiți ușor în funcție de câte porții serviți. În cazul toppingurilor, nu există cantități standar, puneți ce vă place, cât vă place.

Sper să încercați 🙂

1. Budincă de chia cu iaurt vegetal

Mi se pare că cea mai bună textură se obține din propoprția 100 g iaurt vegetal la 1 lingură de semințe de chia. Lăsăm la hidratat minim 3h sau peste noapte.

Pentru topping eu am folosit ce aveam în casă: afine, mango, zmeură, păstură, polen, pastă de măceșe și nucă măcinată. Puteți să puneți orice topping dorit, în funcție de preferințe și poftă 🙂

2. Iaurt vegetal cu fulgi de ovaz lăsat peste noapte (Overnight Oatmeal)

Raportul pentru a avea o textură cremoasă este de aproximativ 50 grame de ovăz la o cutiuță de iaurt.

Amestec toate ingredientele într-un borcan sau recipient cu capac. Las la frigider peste noapte (cel puțin 6-8 ore).
Dimineața, amestec bine și adaug topping-uri. În varianta din fotografie eu am pus: pudră sau semințe de cânepă, cătină, vișine și fulgi de migdale.

Alte idei de toppinguri ar fi orice fel de fructe, polen, nuci, arahide sau chiar ingrediente sărate, precum avocado, roșii, măsline și ierburi aromatice.

3. Arpacaș fiert la micul dejun? Da, vă rog!

Pentru a fierbe corect arpacașul, raportul ideal este:

1 parte arpacaș la 3-4 părți apă

*dacă vrei ca arpacașul să fie mai cremos, folosește 4 părți apă.
*dacă vrei să fie mai ferm și să rămână bob cu bob, folosește 3 părți apă.

Spal bine arpacașul în mai multe ape, până când apa devine limpede. Pun apa la fiert cu un praf de sare și apoi adaug arpacașul pe care îl fierb cam 40 de minute. Dacă vreau să grăbești procesul, îl las la înmuiat peste noapte.

Când este fiert, adaug cu puțin lapte vegetal.

Topping: zmeură decongelată și încălzită cu puțină miere, semințe de dovleac, fulgi de migdale, semințe de in și polen, miere.

4. Terci de ovăz cu lapte vegetal și fructe

Pun într-o crăticioară 50 g fulgi de ovăz, un praf de sare și 200 ml lapte vegetal pentru terci, le amestec și le fierb 2 minute. Dacă vreți, puteți adăuga 10 grame de pudră proteică vegetală.

Pentru topping am folosit: banane, portocale, semințe de in, scorțișoară și unt de arahide.

Dacă alegeți un lapte vegetal neîndulcit și nu puneți pudră proteică, puteți folosi baza de terci și pentru toppinguri sărate, precum legume crude + drojdie inactivă, pentru extra aromă.

5. Terci de ovăz cu cacao și lapte vegetal

Toping de măr, kiwi, banană, polen, boabe de cacao și semințe de susan negru.

Terciul este același de mai sus, doar că în loc de pudra proteică este cacao – o lingură sau două, după gust.

Topping de măr, kiwi, banană, polen, boabe de cacao și semințe de susan negru. Este foarte bun și cu vișine, nuci sau fructe uscate.

6. Iaurt cu nuci - Simplu și bun

Iaurt vegetal amestecat cu orice nuci, toping cu struguri copți (la airfryer – 4-5 minut), nuci și polen.

7. Budincă de chia cu lapte vegetal

Eu folosesc 125 ml lapte pentru 2 linguri de chia și las minim 3 ore sau peste noapte la hidratat.

Topping: mure si zmeură, fulgi de migdale, fructul pasiunii, fistic.

8. Griș cu lapte vegetal

Pune la foc mic laptele și zahărul, apoi, când se înfierbântă, torn, în ploaie, grișul, amestecând continuu cu un tel.⁣

Amestec 4-5 minute, până când grișul este fiert.

După ce s-a fiert, l-am amestecat cu afine si toping de semințe de susan negru, fulgi de migdale si polen.

Sper să vă inspire aceste idei! Poftă bună!

Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.

8 idei de mic dejun de post/vegan

Încearcă ceva Nou

Descoperă cele mai gustoase rețete de sezon.