De ceva timp incoace ma tot gandesc sa fac o serie de articole care sa vina in ajutorul celor care sunt la inceput de drum in activitatile casnice si in bucatarie. Primesc in fiecare zi intrebari care mai de care mai diverse cu privire la ustenisle de bucatarie, aparate electrocasnice mici si mari, oale si tigai. Mi-am pus capul la contributie, m-am documentat si am facut lista cu 10 ustensile necesare in bucatarie. In poza vedeti mai mult de 10 ustensile. Ele sunt de fapt variantiuni. M-am gandit sa va ofer si alternative in caz ca nu aveti de unde sa le procurati, nu aveti spatiu sau pur si simplu credeti ca nu va sunt utile.
Asadar iata cele 10+1 ustensile necesare in orice bucatarie:
- Cutitul bucatarului
Chiar daca sunteti la inceput de drum in bucatarie, fie ca acum v-ati mutat in casa noua, fie ca acum descoperiti placerea de a gati, va recomand sa incepeti cu acest cutit. Desi din cauza marimii pare usor intimidant la prima vedere, este un cutit foarte usor de folosit si foarte spornic. Este primul cutit cu care m-am obisnuit si inteleg de ce fiecare cutit are rolul lui. Deci, repet, nu incepeti cu un un cutit mic, subtire sau ingust, doar pentru ca sunteti la inceput – este mai usor sa va obisnuiti din prima cu un cutit corect.
- Cutit de legume
Desi cu un minim efort ati putea sa va descurcati cu un singur cutit, recomandarea mea este sa aveti un cutit mic pe care sa il folositi la curatat legume, desfacut diverse ambalaje, taiat unt si alte alimente. Eu, daca ar fi sa aleg doar doua cutite, acestea doua ar fi cele pentru care optez.
- Razatoare
Fie ca este una clasica, stil cutie, fie ca este una mai mica in forma conica, o razatoare cu minim 2 fete este necesara in orice bucatarie. De la cartofi la mere sau parmezan, unt sau chiar ceapa, razatoarea trebuie sa se afle in dulapul vostru de bucatarie.
- Spatula si lingura de lemn.
Probabil acum cativa ani as fi recomandat lingura de lemn. Acum insa recomand si lingura de lemn si spatula. O lingura de lemn nu curata un vas cum o face o spatula si nici spatula nu poate fi folosita timp indelungat intr-un vas foarte fierbinte. Cu toate acestea le-am incadrat intr-un singur punct deoarece daca detinem doar una dintre ele, ne putem desfasura foarte bine activitatea in bucatarie. Ca o nota amuzanta, de cand au aparut spatulele care „ling tot” stiu ca exista multa tristete in familiile in care linsul bolului de crema era o indeletnicire clara a cuiva. 🙂
- Strecuratoare
Aici as putea face o lista cu cel putin 4 feluri de strecuratori: cea de paste, ciurul de faina; una medie pentru spalat orez, qinoa, grau; una mai mica pentru sosuri si creme si una pentru ceai. Daca insa e sa va recomand una singura, este cea mai mare din imagine. Eu o folosesc la cernut fainuri, la spalat diferite boabe, scurs paste sau strecurat sosuri. Dar nicio bucatarie nu poate exista fara strecuratoare.
- Peeler
Numit si cutit economic era pana acum cativa ani o noutate in bucatarie. De la aparitia lui, viata celui care curata cartofii (not me), a devenit mai usoara. Este usor de folosit atat la curatarea tuberculilor, a radacinoaselor sau fructelor, cat si pentru a taia fasii diferite legume pentru salate: castraveti, morcovi etc. Eu il folosesc si pentru a taia fasii de parmezan si ciocolata.
- Cups
Cred ca deja stim cu totii ca aceste cupe sunt sistemul de masurare american, adica volumul. Pe internet se gasesc o sumedenie de retete in care gramjele sunt de tipul ½ cups, ¾ cups etc. Totodata, majoritatea seturilor au si echivalentul in ml. Deci acest set de cups e dublu folositor, daca ma pot expirma asa. J
- Tel
Fie ca vorbim de un tel para, fie ca vorbim de unul arc, un tel este indispensabil oricui doreste sa gateasca. Se foloseste la amestecat, batut, invartit. Cred ca nu este nevoie sa mai spun ca aveti nevoie de un tel. 😉
- Tel sau presa pentru piure
Pentru ca, nu? Cui nu-i place pireul?! De cartofi, de cartofi dulci, de pastarnac, de mazare. Mai zic?! Cand e atat de la indemana si ieftin, de ce sa mancam un piure facut cu furculita?! O recomandare cu multe semne de intrebare. J
- Pensula
Poate va ganditi ca nu aveti ce face cu o pensula de bucatarie, ca voi nu prea faceti dulciuri. Dar daca faceti friptura care trebuie unsa din cand in cand cu lichidul din tava… delicios, nu? Sau poate vreti sa intindeti pe o bagheta cresatata in 2 niste unt si usturoi, sa puneti niste cascaval si sa o bagtati la cuptor. Dar hei, nu vorbim de retete acum.
- Desfacator
Bucatarie fara tirbuson si desfacator de sticle, nu e bucatarie. Cu asta am zis tot.
Sper ca gasiti util acest articol. L-am facut cu mare drag!