Sfaturi, idei, tructuri
Devenit deja traditie in Statele Unite, burgerul prinde teren si la noi. Din pacate, pentru ca fast food-urile au ajuns la noi inaintea burgerului adevarat, multa lume are impresia ca burger inseamna acel sandvis care contine o chifla excesiv de dulce in interiorul careia gasim un fel de preparat gelatinos cu gust de carne. Gresit! Burgerul inseamna mancare buna, complexa, cu o combinatie suprinzatoare de gusturi si arome.
Pe de alta parte, din fericire, multi dintre noi au imbratisat varianta autentica a burgerului si astfel, in Romania, acest preparat a inceput sa devina foarte iubit. Atat de iubit incat amicul Dragos Gurarosie a facut si un festival – BurgerFest.
In fiecare an, am fost la festival sa mananc burgeri. Asta este clar, nu?! Pe langa asta, in 2015, la prima editie a festivalului am participat in calitate de concurent la sectiunea de amatori (Burger Battle) unde, desi nu am ajuns pe podium, m-am simtit foarte mandra ca am avut curajul sa particip la o competitie la care participau niste vlajgani foarte priceputi intr-ale chiftelelor in chifla.
Anul acesta insa, pe langa savurarea de burgeri, am facut si un serviciu (hai doua, trei) cititorilor mei: alaturi de prietenii de la Green Cola, am intrat live pe Facebook sa va arat cum e la festival. Pe langa asta, am trecut pe la corturile restaurantelor prezente si am intrebat care sunt secretele unui burger reusit. Unii mi-au zis ca e secret, altii au ras si mi-au zis ca dragostea, insa cei mai multi chiar mi-au dat cateva ponturi.
Iata cele 10 secrete pentru a obtine burgerul perfect!
1.Folositi carne cat mai proaspata, tocata in propria bucatarie
Cu totii stim ca in orice preparat, provenienta ingredientelor este cea mai importanta. Cand vine vorba de un preparat care are la baza carnea, situatia devine chiar mai delicata. Recomandarea profesionistilor, si a mea, bineinteles, pentru a obtine un burger reusit, este sa folositi o carne a carei provenienta o cunoasteti si pe care sa o tocati in propria bucatarie. O puteti marunti fie la masina, fie cu cutitul.
2. Alegeti o carne impanata (grasime 15-20%)
Desi in multe preparate se recomanda carnea fara grasime, la burger nu este cazul. Pentru a obtine suculenta specifica unei chiftele de burger, avem nevoie de o carne impanata (vita – antricot, porc – ceafa, peste – somon). Grasimea din carne are rolul de a fragezi carnea si de a tine chifteaua intr-o forma compacta.
3. Nu prelucrati excesiv carnea
Cand formati chifteaua pentru burger este indicat sa folositi carnea cat mai rece. Topirea grasimii din carne va duce la obtinerea unei chitele moi si lipicioase. Asadar, daca nu o mixati mecanic, incercati sa o framantati cat mai putin si cat mai rapid.
4. Intotdeauna cantariti chifteaua inainte de formare
Daca va hotarati sa faceti burgeri, inseamna ca sunteti oameni seriosi si faceti treaba ca la carte. Tot ca la carte ar trebui sa arate si rezultatul final. De aceea este indicat sa cantariti fiecare chiftea in parte pentru ca nu vreti sa aveti 5 burgeri cu 5 chiftele diferite. Chiftelele de dimensiuni diferite afecteaza bineinteles si gustul, echilibrul acestuia fiind deteriorat.
5.Asezonati chifteaua cand e gata formata
Si eu faceam aceasta greseala pentru ca asa eram obisnuita si asa credeam de cuviinta. Greseam, dar m-am corectat. Sarea (in special) adaugata dupa formarea chiftelei va ajuta sigilarea sucurilor carnii in interior si, de asemenea va ajuta la pastrarea unei forme compacte a carnii. Daca ati facut burgeri si cand i-ati pus pe gratar s-au dezintegrat, acesta a fost motivul, adica asezonarea carnii, nu a chiftelei gata formate.
6. Respectati echilibrul gustului
Poate vi s-a intamplat sa mancati un burger si sa simtiti ca-i lipsea ceva. Ca ii mai trebuia o leguma, ca era innecacios sau avea prea mult sos. Desi poate ati obtinut chifteaua perfecta, neproportionarea corecta a ingredientelor din interiorul acestuia poate face ca burgerul sa fie un fiasco. Asadar incercati sa echilibrati atent gusturile – carnea grasa va avea nevoie intotdeauna un acid, atat pentru gust cat si pentru digestie – legume crude, ceapa, muraturi, salata; de un sos, pentru o mai buna… alunecare – de preferat un sos barbeque facut in casa si bineinteles, de o chifla pufoasa.
7. Folosti chifle facute in casa
Din fericire prietenii mei deja fac diferenta dintre un burger bun si unul cu “chifle cumparate”. Cum va spuneam mai sus, daca tot ati depus eforturi sa achizitionati o carne de buna calitate, sa o cantariti si sa fiti atenti la echilibrul gustului, de ce sa stricati totul la final cu o chifla cumparata care, pe deasupra, mai are si o tona de zahar?!
8.Prajiti chiflele pe partea care intra in contact cu ingredientele burgerului
Prajirea chiflei pe partea care a fost taiata este un pas care poate fi adesea trecut cu vederea, insa este unul foarte important. De ce? Simplu. Ingredientele din interiorul unui burger sunt majoritatea umede si, ce poate fi mai neplacut decat sa ai o compozitie geniala intre niste bucati de paine uda. Mda… asa ziceam si eu
9. Savurati burgerul alaturi de o bautura acidulata
Cine spune ca un burger merge foarte bine si cu un pahar de apa plata, minte. 😀 Ce poate fi mai placut decat un burger zemos, cu branza topita in interior, alaturi de un pahar de cola. Si pentru ca am fost pana acum atenti la ce ingrediente am folosit, de ce sa nu fim si la ingredientele bauturilor pe care le bem. Pentru mine, Green Cola, bautura carbogazoasa indulcita natural cu stevia, a mers de minune cu cele 4 (#ups) sortimente de burgeri pe care le-am savurat anul acesta la BurgerFest.
10.Nu uitati de ingredientele secrete: dragostea si voia buna
Desi poate suna cliseic, dragostea si voia buna chiar sunt importante, mai ales cand vine vorba de un burger. Va zic si de ce: burgerul este un preparat nu tocmai simplu. Sunt sigura ca nimeni nu face un burger doar pentru ca este nevoit, ci mereu il va face din placere, pentru a-si hrani si impresiona familia, prietenii sau, de ce nu, clientii. Asa ca daca tot ati depus toate eforturile de mai sus, sunt sigura ca le-ati depus cu dragoste si voie buna.
Gatiti pentru cei dragi! #TasteTheChange
Cu drag, Praji