Tort festiv cu fructe confiate și crema mousseline cu cafea

Astăzi vă prezint un tort festiv cu cafea.

Mai jos va las ingredientele, modul de preparate și un clip să vedeți cum l-am făcut

Ingrediente:

Pentru blat:

250 g fructe uscate
100 g cireșe confiate
130 ml suc de portocale
250 g unt
200 g zahar brun
4 ouă
175 g făină
100 g migdale măcinate
1 linguriță praf de copt
1/2 linguriță scorțișoară
1/2 linguriță vanilie pudră

Pentru sirop:
4 bucăți ghimbir confiat
100 ml apa fierbinte

Pentru crema:
Crema mousseline cu cafea
400 ml lapte
100 ml espresso
6 galbenusuri
100 g zahar
50 g amidon
2 lingurițe cafea instant
250 g unt la temperatura camerei
Semintele unei pastai de vanilie/ 1 lingura extract de vanilie
1 praf de sare

Cum procedam:

Punem sucul de portocale peste fructele confiate, apoi pe dam la foc mic până când sucul începe sa fiarbă. Luam de pe foc și lăsăm fructele sa se hidrateze si sa se raceasca complet
Batem spuma untul cu zaharul, apoi turnam, pe rand, ouăle mixand după fiecare
Amestecam mirodeniile și vanilia cu praful de copt și faina, apoi o mixam cu untul și ouăle
Amestecam ciresele confiate cu fructele rehidratate și le adăugăm peste amestecul cu faina.

Punem într-o formă de 20 cm și coacem pentru 2 h la 145 de grade la funcția CircoTherm (ventilație)
Scoatem blatul și îl lăsăm să se răcească complet

Crema:

Intr-o oala cu fundul gros punem laptele si praful de sare, apoi punem la foc mediu
Intr-un bol amestecam galbenusurile cu zaharul, cafea si amidonul.
*Ideal este sa amestecam cu un tel sau lingura de lemn doar cat sa se omogenizeze.
Daca amestecam cu mixerul, galbenusurile se vor deschide la culoare si nu vom avea crema galbena, frumoasa.
Cand laptele scoate aburi si este infierbantat bine, il luam de pe foc si, in fir subtire turnam ¼ din cantitate peste galbenusuri, amestecand continuu
Adăugăm și cafeaua și amestecăm in continuare
Facem acest lucru pentru a tempera compozitia si a evita coacerea galbenusurilor
Dupa ce am amestecat bine, adaugam compozitia cu oua peste lapte si punem totul la foc mediu spre mic.
Amestecam continuu pana cand compozitia se ingroasa si, daca gustam nu mai simtim gustul de amidon, aproximativ 2-3 minute
Dupa ce crema s-a racorit putin, incorporam usor untul taiat cubulete
Cand crema este gata, o acoperim obligatoriu cu folie de plastic, dar atentie! punem folia direct pe suprafata cremei, nu pe vas, astfel evitam formarea crustei

După ce crema s-a răcit
Punem crema intr-un bol si o mixam asa, simpla, pentru maxim un minut
Apoi, mixand continuu adaugam treptat cate o bucatica de unt care si el trebuie sa fie la temperatura camerei
Vom obtine o crema aerata, foarte fina.

Montaj:
Taiem tortul in doua si insiropam ambele blaturi
Cu ajutorul unui pos cu dui, punem aveline între cele doi blaturi, apoi și pe blatul de sus.

Lăsăm la rece ideal peste noapte.

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *