Tort cu nuci si migdale si crema cu gutui caramelizate

Cand Dr. Oetker mi-a propus sa fac o prajitura cu fructe, de adus familia impreuna, gutuile au fost primele pe lista mea. In mica noastra livada tanara, cei doi gutui sunt roditori din al doilea an de viata. Anul acesta fiecare a facut cate 11 gutui, iar noi suntem in culmea fericirii.

Asadar, dulcele pe care vi-l propun astazi este un mic tort cu nuci si migdale in blat, insiropat cu un sirop cu melasa de zahar si esenta de migdale, completat cu o crema cu branza, frisca si gutui caramelizate si decorat cu felii de gutui coapte. Nu va speriati, se face mai usor decat pare.

Mai jos va las reteta si un video pe care l-am facut cu drag in timp ce am pregătit tortul.

Inainte de asta insa, as vrea sa va dau un #bakingchallange. Faceti si voi un desert cu fructe, caci aceasta este tema lunii octombrie, intrati pe site-ul Dr. Oetker inscrieti cu o poza cu prajitura voastra si puteti castiga unul dintre cele 5 premii de 1000 € oferite lunar.

In plus, pentru fiercare înscriere Dr. Oetker donează cate 1 € catre SOS Satele copiilor.

Regulamentul concursului il gasiti aici: http://bit.ly/DrOetkerRegulament

Ingrediente (pentru 1 tort cu diametrul de 18 cm):

  • pentru un tort de 24-26 cm dublați cantitatile

Pentru blat:
3 oua
30 ml apa
120 g zahar
100 g faina
30 g nuca
30 g migdale
20 g cacao (1 lingura)
1/2 plic praf de copt
1 praf de sare
1/2 lingurita esenta de migdale

Pentru sirop:

100 ml apa
2 linguri zahar din melasa sau zahar muscovado
1/4 lingurita estenta de migdale (cateva picaturi)

Pentru crema:

1 gutuie medie – taiata cuburi
3 linguri de zahar alb
1 cub de unt (cat o nuca)
1 plic zahar cu vanilie burbon
30 ml burbon sau, daca nu vreti sa puneți alcool, adaugati apa
30 ml apa (daca nu folositi alcool, atunci cantitatea de apa este de 60 ml)
1 lingura de zahar pudra
200 g crema de branza
200 ml frisca lichida

Pentru decor:

Câteva felii de gutuie taiate f subtire

Cum procedam:

Blatul:

Separam albușurile de galbenusuri
Mixam albușurile cu un praf de sare si cand încep sa fie ușor pufoase, adaugam zaharul, treptat, cate o lingura, pana când obtinem o spuma alba lucioasa
Mixam in continuare si adaugam apa, apoi gălbenușurile
Amestecam intr-un bol faina, praful de copt si cacaoa, apoi le cernem peste spuma de oua
Amestecam usor cu o spatula pana înglobam faina cu cacao (avem grija sa pastram compozitia cat mai aerata)
Tocam grosier migdalele si nucile si le adaugam in blat
Amestecam usor, apoi punem compozitia intr-o tava cu diametrul de 16 sau 18 cm (daca folosim tava de 16, tortul va iesi mai inalt)
Coacem blatul 25 de minute la cuptorul preincalzit la 180 de grade.

Siropul:

Intr-o cratita mica punem apa si zaharul si lasam la foc mic pana se topește zaharul
Dupa ce s-a topit zaharul, adaugam esenta de migdale si dam deoparte sa se raceasca

Crema:

Punem intr-o tigaie/cratita cu fundul gros zaharul si il lasam la foc mic pana se caramelizeaza
Cand devine aramiu, adaugam cubul de unt și il lasam sa se topeasca
Adaugam gutuile, alcoolul si/sau apa si le lasam sa fiarba la foc mic pana se înmoaie gutuile ~ 10 minute
Cand s-au înmuiat gutuile, le luam de pe foc si le lasam sa se raceasca complet

Intr-un bol amestecam crema de branza cu zaharul pudra si frisca si mixam cateva secunde (maxim 1 minut) pana obtinem o crema aerata
Adaugam gutuile caramelizate peste crema si le înglobam usor in compozitie

Decor:

Taiem 1/2 gutie in felii cat mai subțiri si le punem pe o hârtie de copt pe o tava
Le dam la cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 10 minute
Le lasam sa se raceasca complet

Montaj:

Daca tortul s-a umflat, indepartam partea bombata (si o mancam)
Taiem blatul in doua pe orizontala
Punem partea de sus invers, in contact cu farfuria – practic il montam cu susul in jos 🙂
Adaugam pe foaie sirop cu o lingura, apoi 1/2 din crema, apoi insiropam a doua partea a blatului, o punem peste crema, o insiropam si pe partea exterioara si adaugam restul de crema
Decoram cu feliile de gutui uscate/coapte.

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *