Dovleac placintar in blat, dovleac turcesc in crema
Tortul din imagine este o adevarata revelatie, pe care am descoperit-o datorita voua, cititorilor mei. Marti am facut un poll pe pagina de Facebook in care va intrebam ce ingredient vreti sa fie vedeta in live-ul din ziua respectiva. Marul si dovleacul aveau sa fie, credeam eu, in concurenta. Da’ de unde?! Dovleacul a castigat detasat. Recunosc, pe mine m-a luat prin surpindere faptul ca majoritate a votat dovleacul. Asta poate pentru ca la mine acasa aceasta minunatie a naturii a fost mult subestimata. Tot ce mancam de la dovleci erau samburii. 🙂
Cand am pornit provocarea votului, aveam deja pregatita o reteta simpla care putea fi facuta si cu mere si cu dovleac. Mama noastra ne-o facea si ne-o face in continuare cu mere si iese delicioasa. Cand insa am vazut cat de multi ati comentat si v-ati aratat interesul pentru dovleac, am zis ca nu pot sa ma prezint in fata voastra cu o prajitura atat de simpla. Asa ca mi-am pus mintea la contributie si am compus un tort. Da, ati vazut bine, l-am compus. In timp ce eram la munca mi-a venit ideea asta simpatica sa pornesc de la prajitura banala si sa ajung la un tort. Asa ca am gandit rapid o crema care se poate face usor, am imaginat o schema a preparatului final si l-am pus pe hartie. Rezultatul il vedetei si voi: a iesit un tort dragalas in culori si gusturi de toamna, necostisitor si care se face usor.
Daca vreti sa vedeti inregistrarea cu pasii si explicatiile live v-a las linkul aici.
- * daca nu aveti tava de 16 cm, puteti folosi una de 20, tortul insa nu va iesi la fel de inalt
- 3 oua
- 300 g zahar brut din trestie de zahar
- 300 g dovleac placintar razuit (dovleacul se cantareste dupa ce este razuit)
- 300 g faina
- 20 ml ulei vegetal (de floarea soarelui sau cocos)
- 30 g nuca maruntita (optional)
- 1 plic praf de copt
- 1 praf de sare
- 1/2 lingurita scortisoara
- 1/4 lingurita de ghimbir pudra
- 1/4 lingurita five spices (optional)
- 1 varf de lingurita (cutit) cuisoare macinate
- 1 varf de lingurita (cutit) nucsoara
- 400 g mascarpone (500 g daca folositi tava de 20 cm)
- 200 ml frisca lichida/smantana pentru frisca (atentie! nu frisca vegetala)
- 300 g piure de dovleac de copt (se cantareste doar pulpa de dovleac copt)
- 150 g zahar pudra
- 30 g nuca maruntita (optional)
- zahar brut din trestie de zahar
- scortisoara
- 5 spices
- nucsoara macinata
- ghimbir pudra
- cuisoare macinate
- 100 ml lichid din compot (orice compot de fructe)
- cateva jumatati de nuci
- tava de copt
- mixer
- pos cu dui
- Puteti folosi doar dovleac placintar; eu am folosit dovleacul pentru copt la crema - pentru ca este mai fainos si mai dulce si cel placintar la blat
- Pe cel de copt il taiem bucati mari, il curatam de pulpa, apoi presaram pe deasupra putin zahar brut si mirodenii (dupa preferinta)
- Il coacem pentru 30 de minute la 180 de grade celsius
- Dupa ce s-a copt, il lasam putin sa se raceasca, il curatam de pe coaja si pulpa o transformam in piure (eu am facut piureul cu o furculita si cu mana, daca doriti sa fie mai fin, puteti folosi un blender)
- Canatarim 300 g piure si restul il dam deoparte si ii gasim alta intrebuintare
- Curatam de coaja si pulpa dovleacul placintar
- Il razuim, cantarim 300 de grame
- Punem dovleacul intr-un bol, adaugam 100 de grame din zaharul brut, amestecam si dam deoparte
- Trebuie sa facem aceste operatiuni inainte sa ne apucam de blat efectiv pentru ca dovleacul va lasa lichid, de care avem nevoie pentru a obtine un blat umed
- Mixam cele trei oua cu 200 g de zahar pana obtinem o spuma galben pal
- Turnam in fir subtire uleiul si mai mixam 1-2 minute
- Adaugam dolveacul placintar, razuit si indulcit cu tot cu lichid, apoi il inglobam cu o spatula in compozitia de oua
- Punem praful de copt si mirodeniile in faina, apoi cernem totul, in ploaie, peste compozitia cu oua si dovleac si incorporam usor pana la omogenizare
- Adaugam nucile, daca folosim, si mai amestecam putin
- Turnam compozitia in tava si coacem blatul la cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade pentru 40-50 de minute (pana trece testul scobitorii)
- Dupa coacere lasam blatul sa se raceasca complet (ideal de pe o zi pe alta), de abia apoi montam tortul
- Punem intr-un bol branza mascarpone, smanatana pentru frisca si zaharaul si mixam la viteza mare 1-2 minute
- Adaugam piureul de dovleac, nucile si mirodeniile dupa preferinte (cu mentiunea ca mirodeniile sunt foarte puternice, asa ca va recomand sa puneti 1/4 lingurita scortisoara si din restul cate un varf de lingurita)
- Inglobam piureul, nucile si mirodeniile cu o spatula
- Taiem motul inestetic al tortului si il dam deoparte (nu il vom folosi)
- Intoarecem tortul invers - fundul tortului, cel care intra in contact cu tava, va deveni partea superioara a tortului
- Taiem blatul in 3 foi/blaturi egale
- Punem primul blat pe suportul de tort/farfurie (cel de deasupra, care acum a devenit baza) si il insiropam usor cu o pensula
- Cu ajutorul unui pos punem moate de crema pornind de la exterior spre interior astafel incat sa acoperim toata suprafata blatului
- La fel porcedam si cu al doilea blat si cu cel de-al treilea
- Pe suprafata tortului adaugam peste crema, din loc in loc, jumatatile de nuca.
- Ideal este sa il servim dupa minim doua ore.
Bucurati-va de roadele toamnei si faceti bunatati de sezon.
Cu drag, Praji!