Tort cu bere bruna, frosting cu crema de branza si crantz toffee

Black cake powered by Silva Dark

Cred ca nu mai e un secret ca majoritatea dulciurilor pe care le pregatesc au alcool. Pana si la Bake Off Romania mi-a fost recunoscuta aceasta semnatura.:) Daca pana acum foloseam tarie sau vin, azi vin catre voi cu o reteta cu bere bruna si nu orice bere, ci o bere romaneasca autentica: Silva Dark. Daca avem la indemana aceasta bere de calitate, construita bine in timp, de ce sa apelam la o bere de pe alte melaguri?! Sunt foarte bucuroasa ca Silva mi-a dat ocazia sa va arat si voua ce minunatii de preparate se pot face cu o bere buna si cu ingrediente la indemnana tuturor.

Sunt o sumedenie de combinatii alimentare care se pot face cu bere dark, insa preferata mea ramane cea in care berea bruna e cel mai bun prieten al pudrei de cacao. Ce-mi place cel mai mult la acest tort este faptul ca la coacere, alcoolul si berea ia o aroma intensa de caramel, totodata structura blatului ramanand umeda si cremoasa (ca doar stim ca prajiturile umede sunt cele mai bune). Si daca am spus mai sus ca berea lasa dupa coacere gustul de caramel, am venit in completare cu un crantz toffee. Acest crantz este de fapt un fel de caramel expandat de a carui metoda de preparare va veti indragosti garantat.  Pentru a completa imaginea tortului ideal, am facut un frosting din crema de branza care echilibreaza perfect aroma berii.

tortcubere1

Si daca tot v-am facut pofta de bere, va anunt ca Silva este partener al Gourmet Festival care se desfasoara in acest weekend (3-5 iunie) la drive-in Baneasa Shopping City, si unde, subsemata este blogger oficial. Asa ca va zic sa nu  mai stati pe ganduri, faceti acest deicios tort cu bere bruna, frosting cu crema de branza si crantz toffee, apoi sa trageti o fuga la festival unde eu va voi astepta cu drag.

  tortcubere2

Tort cu bere bruna, frosting cu crema de branza si crantz tofee
Print
Ingrediente (pentru o tava de 20 cm)
Pentru blat
  1. 75 ml Silva Dark
  2. 150 g unt 82% grasime
  3. 125 g faina
  4. 50 g cacao
  5. 180 g zahar tos
  6. 2 oua
  7. 75 ml smantana fermentata (smanatana normala)
  8. 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  9. 1 praf de sare
Pentru crantz toffee
  1. 140 g zahar tos
  2. 40 g apa
  3. 50 g miere (glucoza sau sirop de porumb)
  4. 1,1/2 linguite bicarbonat de sodiu
  5. Sfat – cantariti totul pe cantar, de aceea am scris g in loc de ml
Pentru frosting
  1. 1 lingurita Silva Black
  2. 200 g crema de branza
  3. 60 g unt (la temperatura camerei)
  4. 380 g zahar pudra
  5. Flori comestibile pentru decor – optional
Cum procedam
Blatul
  1. Incingem cuptorul la 180 grade
  2. Punem intr-o cratita untul si berea si le punem la foc mic pana se topeste untul
  3. Dupa ce s-a topit untul luam de pe foc, adaugam pudra de cacao, amestecam, apoi dam deoparte
  4. Intr-un bol batem ouale cu praful de sare si zaharul pana se deschid usor la culoare, apoi adaugam smantana
  5. Dupa ce s-a racit usor, turnam compozitia cu bere si unt peste oua si amestecam bine
  6. Incorporam bicarbonatul de sodiu in faina, le adaugam peste compozitia lichida si amestecam usor cu o spatula, doar cat sa se omogenizeze compozitia.
  7. Tapetam fundul unei tavi de tort cu hartie de copt, turnam compozitia (nu va speriati daca pare cu cocoloase) sicoacem la 180 de grade pentru o ora (bineinteles, inainte sa fie gata facem testul scobitorii – daca iese curata inseamna ca e copt)
Crantzul toffee
  1. Tapetam o tava de chec cu unt, apoi cu hartie de copt
  2. Punem intr-o oala cu peretii inalti (la un moment dat compozitia se va umfla) zaharul, mierea si apa si dam la fiert la foc mic
  3. Fierbem pana cand compozitia ajunge la temperatura de 145 grade celsius (aporximativ 10 minute)
  4. Daca nu aveti un termometru, stati langa vas, cand vedeti ca isi schimba culoarea, luati cu lingurita un strop si puneti-l intr-un pahar cu apa rece – daca acesta se transforma imediat intr-o biluta tare, inseamna ca a ajuns la temepratura potrivita
  5. Luam de pe foc si punem bicarbonatul de sodiu, apoi amestecam rapid cu un tel para
  6. Compozitia se va umfla si se va transforma intr-o spuma de culoare maro deschis
  7. Turnam compozitia in tava tapetata si lasam la temperatura camerei pentru minim o ora (sau pana cand se intareste)
  8. Dupa ce s-a intarit, acoperim cu o alta bucata de hartie de copt si spargem crantzul cu ajutorul unui ciocan de bucatarie: vom obtine cu cratz delicios cu gust de caramel
Frostingul
  1. Mixam berea cu crema de branza si untul pana se incorporeaza
  2. Adaugam zaharul cernut(!) in 2 transe, mixand bine intre ele
Montaj
  1. Punem blatul pe un platou, adaugam frostingul, apoi din loc in loc, crantzul.
  2. Optional, pentru contrast si aspect adaugam cateva flori comestibile.
Ustensile necesare
  1. Mixer
  2. Tava de tort
  3. Tava de chec
  4. Termometru de bucatarie (optional)
  5. Tel
  6. Spatula
  7. Hartie de copt
PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

tortcubere3

Alcoolul e chiar bun, dar in prajituri. 😉

Cu drag, Praji

poate iti place si

No comments

  1. Salut! Suna foarte bine tortul cu bere. Dar ai idee, dupa coacere, cat alcool va ramane in tort? Vreau sa il pregatesc pentru o petrecere unde vor fi si copii.

    1. Adina, orice alcool care este pregatit termic isi pierde taria. Deci automat daca este copt, fiert, prajit, el isi pastreaza doar aroma, nu si alcoolul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *