Da, iubesc rubarba!
Cu rubarba e poveste lunga… Cunosc acest „fruct” din copilarie, cand mama ne facea compot si ni-l servea pe post de bautura racoritoare in toiul verii. Din pacate perioada in care nu am mai auzit de ea a fost destul de lunga, dar din fericire, prin 2008 a reaparut in viata mea. Nu va spun cam cat de mare mi-a fost bucuria, dar mai mult, cat de mare a fost mirarea sotului meu cand a auzit/vazut prima oara rubarba – vreun an a tot facut glume pe aceasta tema… cred ca i se parea amuzanta denumirea in sine. A facut el cat a facut glume pana cand a devenit un iubitor al acestui fruct pe care eu il transform in tarte, cruste, compoturi, mai pe scurt deserturi, de cate ori am ocazia.
Asadar m-am gandit sa va arat si voua cum sa faceti o tarta cu rubarba si capsuni, cremoasa si aromata, un pic acrisoara, dar suficent de dulce, crocanta si siropoasa… ce mai, mega delicioasa!
Ne trebuie:
- o tava pentru tarta
- 1 portie aluat de tarta – se face ca aici – dupa ce il faceti dati-l la frigider minim 20 de minute
- 60 g faina tip 000
- 200 g zahar (de preferat brun)
- 450 g rubarba
- 250 g capsuni
- 100 g de unt + 1 cubulet pentru uns tava
- 1/4 lingurita nucsoara (de preferat proaspat rasa)
- 1 galbenus de ou
*60 g faina=2linguri cu varf
Cum procedam:
- taiem rubarba felii subtiri si capsunile sferturi, apoi le amestecam cu faina si zaharul – dam deoparte pentru 30 de minute (fructele sunt foarte zemoase, iar faina are rolul a a coagula lichidul)
- incingem cuptorul la 200 grade C/gaz 5
- scoatem aluatul de la frigider si il impartim in doua – una dintre parti o bagam inapoi la frigider
- pe o suprafata tapetata cu faina, cu ajutorul unui sucitor, intindem aluatul intr-o foaie mai mare cu 2, 3 cm decat diametrul tavii
- rulam aluatul pe sucitor si il punem in tava tapetata in prealabil cu unt si faina – lasam restul de aluat sa atarne in afara tavii
- adaugam fructele
- taiem untul cubulete si il adaugam peste fructe
- scoatem cealalta jumatate de aluat si procedam ca in prima parte, doar ca diametrul de aceast adata trebuie sa fie accelasi cu al tavii
- rulam aluatul pe sucitor si il punem peste fructe
- ridicam marginile aluatului si, cu ajutorul unei pensule umezim aluatul aflat pe marginea tavii
- unim cele doua foi si le presam cu o furculita pentru a le sigila
- cu ajutorul unui cutit taiem superficial o steluta in mijlocul tavii
- batem usor cu o furculita galbenusul de ou si cu o pensula ungem tava
- dam la cuptor pentru 40-45 minute
- cand este gata trebuie sa aiba o culoare galben aurie 🙂
* Putem sa o mancam ca atare sau alaturi de o cupa de inghetata de vanile.
S-aveti pofta!
No comments
arata nemaipomenit!
Multumesc frumos! 🙂