Tarta cu ciocolata si zmeura

Deliciu de vara

4 (2)

Inainte sa va spun cat de minunata e aceasta tarta, as vrea sa va povestesc un pic despre ingredientul surpriza din acest desert: zmeura neagra. Voi veti spune: “Sunt mure!” Iar eu spun: “Nu, e zmeura!” Si este un soi de zmeura foarte rar.

zmeur-neagra2

Cu mandrie spun ca in satul bunicii mele, doar familia mea are acest soi de zmeura in livada. La culoare e ca murele, la forma ca zmeura, insa la gust este o combinatie placuta intre gustul afinelor si cel al zmeurei de gradina + un gust minunat, dar greu de definit. 🙂  Creste in rugi foarte lungi, care, daca ating pamantul, formeaza radacini  noi. Deci pe langa faptul ca este deosebita la gust, este si o planta decorativa foarte frumoasa.

zmeura-neagra1

Asadar, sa revenim la minunatul desert. Pentru iubitorii de fructe, dar indeosebi pentru iubitorii de cicolata, va prezint acesta delicioasa tarta. Fie ca o faceti ca desert pentru familie, fie ca vreti sa va impresionati invitatii, merita sa asteptati cateva ore (are nevoie sa stea in frigider) pentru acest desert decadent. Ciocolata si zmeura se incadreaza pe buna dreptate pe lista celor mai fericite combinatii cand vine vorba de delicii culinare.

5 (1)

Ne trebuie:

  • un aluat dulce de tarta
  • 200 g ciocolata neagra (sau de menaj)
  • 250 g zmeura + cateva bucati pentru decor (puteti folosi orice fel de zmeura doriti)
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1-2 linguri de zahar praf (dupa preferinte)
  • 1 praf de sare

Cum facem:

  • facem aluatul, apoi il coacem in orb – il lasam sa se raceasca complet
  • punem intr-un blender zmeura si o mixam bine
  • o trecem printr-o sita (pentru a elimina samburii ) – punem deoparte
  • intr-un bol incapator rupem bucatele ciocolata, iar peste adaugam sarea (potenteaza gustul si aroma ciocolatei)
  • intr-o cratita punem smantana la incalzit
  • cand ajunge spre punctul de fiebere (atentie, nu are voie sa fiarba!) o turnam peste ciocolata
  • asteptam 1-2 minute apoi amestecam cu o spatula
  • cand s-a omogenizat adaugam sosul de zmeura
  • turanam compozitia in crusta de tarta (racita) si dam la frigider

7

  • dupa o jumatate de ora- o ora  scoatem tarta de la frigider si o decoram cu zmeura pusa deoparte
  • o dam din nou la frigider pentru minim 3 ore (de preferat peste noapte).

 

Savurati!

Poate iti place si

9 comments

  1. Yummy, am inghitit in sec pe bune! Cea mai buna combinatie din lume e zmeura + ciocolata 😉 asa ca abia astept sa apara zmeura sa fac si eu bunaciuni cu ele 🙂

  2. Am incercat, cred ca a fost buna pt ca plozii mei n-au crezut de cuvinta sa-mi lase si mie macar un varf de cutit sau o margine de tarta. Am pus visine, ca n-am gasit zmeura. Vreau si un dulce cu miere sau vanilie, tot pt pitici!

    1. Ma bucur tare mult! Acum astept niste miere buna si pana atunci “coc” o retata. Pupici!

  3. când eram eu mică vecina bunicii avea o livandă de zmeură. Albă și roșie. Un deliciu! Așa că sunt convinsă că există și zmeură neagră….Ah ce m-am pofticit la tarta asta!

Leave a Reply

Your email address will not be published.