NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE
august 7, 2019
Stockul de vita, fondul sau zeama de oase este o supa concentrata obtinuta prin fierberea la foc foarte mic, timp indelungat a oaselor de vita. Pe langa gustul pe care il da mancarurilor (sosuri, risottouri, ciorbe, supe), supa de oase este foarte sanatoasa. Prin prepararea la temperatura mica pentru multe ore, cartilagiile din oase devin gelatina. Gelatina are un rol foarte important in mentinerea sanatatii intestinului subtire. Cu totii stim ca intenstinul subtire este cel responsabil de imunitatea noastra. De asemenea gelatina si colagenul format ajuta la mentinerea sanatatii pielii, parului si unghiilor. Ladyes – consumati supa de oase! Prin modul de gatire lenta mineralele din oase sunt extrase, astfel ne vom bucura si de benefiiciile mineralelor.
In ceea ce priveste felul oaselor care se pot adauga intr-un stock, vorba Catalinei, limita e cerul. Stockul se poate face din oase de vita, de porc, de rata, gaina, miel sau, de ce nu, din combinatii. Asa ca daca de acum inainte aveti carne si va raman oase, nu le aruncati; pastrati-le si faceti stock din ele. Important de retinut este ca aceste oase sa fie de la animale care au fost crescute sanatos. De fiecare data cand imi trimite mama carne de vita fac acest stock de vita, mult mai bun decat cuburile de supa, fie ele si organice.
Timpul de pregatire a stockului de vita depinde doar de rabdarea voastra – cu cat mai mult, cu atat mai bine. Eu am pus oasele si legumele in vasele si le-am lasat 10 ore. Daca as fi fost mai inspirata, le-as fi lasat 20 de ore (setarea maxima a slow cookerului pe care il detin), dar astfel nu reuseam sa mai fac aceste poze dragute pe lumina zilei.
Beneficiul pregatirii supei la este acela ca, spre deosebire de gatirea clasica, la foc, slow cookerul ajunge la temperatura de fierbere in timp foarte indelungat si astfel se evapora foarte putin lichid. Daca in varianta clasica, din 4 l de apa adaugata obtinem 700 ml – 1 l de supa, aici, din 3 l de apa adaugata obtinem 1,5 l de supa. Fcaeti voi restul calculelor. 😉
Pregatirea oaselor si a legumelor este una foarte simpla: spalam bine legumele, le lasam cu coaja sau le curatam, cum dorim, apoi le punem in vasul alaturi de oase. Eu am avut oase de vita mari, cu maduva (obligatoriu) si o bucata de rasol (pe car l-am devorat la final alaturi de pasta de hrean). Adaugam patrunjel, cimbru, foi de dafin si piper. Eu am preferat sa adaug si sare, dar nu este obligatoriu, puteti adauga sarea cand pregatiti preparatul in care puneti stock de vita.
Recomandat este ca pentru un plus de gust sa coacem la cuptor oasele si legumele 30 de minute la 200 de grade.
Cu drag, Prăji.
Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.
Fără spam, doar noutăți legate de rețete, produse noi și oferte speciale.