NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE

Stock de vita sau zeama de oase, la Crock-Pot

Picture of Prăji

Prăji

august 7, 2019

Stockul de vita, fondul sau zeama de oase este o supa concentrata obtinuta prin fierberea la foc foarte mic, timp indelungat a oaselor de vita. Pe langa gustul pe care il da mancarurilor (sosuri, risottouri, ciorbe, supe), supa de oase este foarte sanatoasa. Prin prepararea la temperatura mica pentru multe ore, cartilagiile din oase devin gelatina. Gelatina are un rol foarte important in mentinerea sanatatii intestinului subtire. Cu totii stim ca intenstinul subtire este cel responsabil de imunitatea noastra. De asemenea gelatina si colagenul format ajuta la mentinerea sanatatii pielii, parului si unghiilor. Ladyes – consumati supa de oase! Prin modul de gatire lenta mineralele din oase sunt extrase, astfel ne vom bucura si de benefiiciile mineralelor.

In ceea ce priveste felul oaselor care se pot adauga intr-un stock, vorba Catalinei, limita e cerul. Stockul se poate face din oase de vita, de porc, de rata, gaina, miel sau, de ce nu, din combinatii. Asa ca daca de acum inainte aveti carne si va raman oase, nu le aruncati; pastrati-le si faceti stock din ele. Important de retinut este ca aceste oase sa fie de la animale care au fost crescute sanatos. De fiecare data cand imi trimite mama carne de vita fac acest stock de vita, mult mai bun decat cuburile de supa, fie ele si organice.

Timpul de pregatire a stockului de vita depinde doar de rabdarea voastra – cu cat mai mult, cu atat mai bine. Eu am pus oasele si legumele in vasele si le-am lasat 10 ore. Daca as fi fost mai inspirata, le-as fi lasat 20 de ore (setarea maxima a slow cookerului pe care il detin), dar astfel nu reuseam sa mai fac aceste poze dragute pe lumina zilei. 

Beneficiul pregatirii supei la este acela ca, spre deosebire de gatirea clasica, la foc, slow cookerul ajunge la temperatura de fierbere in timp foarte indelungat si astfel se evapora foarte putin lichid. Daca in varianta clasica, din 4 l de apa adaugata obtinem 700 ml – 1  l de supa, aici, din 3 l de apa adaugata obtinem 1,5 l de supa. Fcaeti voi restul calculelor. 😉

Pregatirea oaselor si a legumelor este una foarte simpla: spalam bine legumele, le lasam cu coaja sau le curatam, cum dorim, apoi le punem in  vasul alaturi de oase. Eu am avut oase de vita mari, cu maduva (obligatoriu) si o bucata de rasol (pe car l-am devorat la final alaturi de pasta de hrean). Adaugam patrunjel, cimbru, foi de dafin si piper. Eu am preferat sa adaug si sare, dar nu este obligatoriu, puteti adauga sarea cand pregatiti preparatul in care puneti stock de vita.

Recomandat este ca pentru un plus de gust sa coacem la cuptor oasele si legumele  30 de minute la 200 de grade.

Ustensile

Lista de ingrediente (pentru 1,5 l de stock)

Cum procedăm?

  1. Spalam bine legumele si, optional le curatam
  2. Punem toate ingredientele in vas, punem capacul si setam Crock-Pot-ul
  3. Ideal modul 1 „low” 20 de ore. Dar putem si la modul 2 „High” 8-10 ore
  4. Dupa orele trecute, trecem supa ptrintr-o sita pentru a elimina impuritatile
  5. Daca dorim sa extragem grasimea, punem supa intr-un vas pe care il lasam la frigider
  6. Dupa racire grasimea se va strange la suprafata vasului si putem sa o indepartam cu usurinta (ea poate fi folosita ca orice alt fel de untura. Ba mai mult, este mai gustoasa)
  7. Depozitam supa in borcane si o punem la rece sau la congelator
  8. Eu o pun in borcane de 400 de grame si o tin la congelator
  9. O decongelez 24 de ore la frigider
  10. Daca doriti puteti sa puneti si in dispozitive pentru gheata. Astfel, la nevoie, luati un cub de stock si il adaugati in preparatele voastre pentru un plus de savoare.

 

Cu drag, Prăji.

Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.

Încearcă ceva Nou

Descoperă cele mai gustoase rețete de sezon.