Stock de vita sau zeama de oase, la Crock-Pot

Stockul de vita, fondul sau zeama de oase este o supa concentrata obtinuta prin fierberea la foc foarte mic, timp indelungat a oaselor de vita. Pe langa gustul pe care il da mancarurilor (sosuri, risottouri, ciorbe, supe), supa de oase este foarte sanatoasa. Prin prepararea la temperatura mica pentru multe ore, cartilagiile din oase devin gelatina. Gelatina are un rol foarte important in mentinerea sanatatii intestinului subtire. Cu totii stim ca intenstinul subtire este cel responsabil de imunitatea noastra. De asemenea gelatina si colagenul format ajuta la mentinerea sanatatii pielii, parului si unghiilor. Ladyes – consumati supa de oase! Prin modul de gatire lenta mineralele din oase sunt extrase, astfel ne vom bucura si de benefiiciile mineralelor.

In ceea ce priveste felul oaselor care se pot adauga intr-un stock, vorba Catalinei, limita e cerul. Stockul se poate face din oase de vita, de porc, de rata, gaina, miel sau, de ce nu, din combinatii. Asa ca daca de acum inainte aveti carne si va raman oase, nu le aruncati; pastrati-le si faceti stock din ele. Important de retinut este ca aceste oase sa fie de la animale care au fost crescute sanatos. De fiecare data cand imi trimite mama carne de vita fac acest stock de vita, mult mai bun decat cuburile de supa, fie ele si organice.

Timpul de pregatire a stockului de vita depinde doar de rabdarea voastra – cu cat mai mult, cu atat mai bine. Eu am pus oasele si legumele in vasele si le-am lasat 10 ore. Daca as fi fost mai inspirata, le-as fi lasat 20 de ore (setarea maxima a slow cookerului pe care il detin), dar astfel nu reuseam sa mai fac aceste poze dragute pe lumina zilei. 

Beneficiul pregatirii supei la este acela ca, spre deosebire de gatirea clasica, la foc, slow cookerul ajunge la temperatura de fierbere in timp foarte indelungat si astfel se evapora foarte putin lichid. Daca in varianta clasica, din 4 l de apa adaugata obtinem 700 ml – 1  l de supa, aici, din 3 l de apa adaugata obtinem 1,5 l de supa. Fcaeti voi restul calculelor. 😉

Pregatirea oaselor si a legumelor este una foarte simpla: spalam bine legumele, le lasam cu coaja sau le curatam, cum dorim, apoi le punem in  vasul alaturi de oase. Eu am avut oase de vita mari, cu maduva (obligatoriu) si o bucata de rasol (pe car l-am devorat la final alaturi de pasta de hrean). Adaugam patrunjel, cimbru, foi de dafin si piper. Eu am preferat sa adaug si sare, dar nu este obligatoriu, puteti adauga sarea cand pregatiti preparatul in care puneti stock de vita.

Recomandat este ca pentru un plus de gust sa coacem la cuptor oasele si legumele  30 de minute la 200 de grade.

Stock de vita sau zeama de oase, la Crock-Pot
Print
Ingrediente (pentru 1,5 l de stock)
  1. 1 kg de oase de vita cu maduva
  2. 500 g rasol de vita
  3. 2 morcovi
  4. 2 radacini de pastarnac
  5. ¼ telina
  6. 1 ceapa mare
  7. 4-5 catei de usturoi
  8. 1 legatura de patrunjel
  9. 1 crenguta de cimbru
  10. 2 lingura boabe de piper
  11. 3 foi de dafin
  12. 2 linguri de otet (ajuta la extragerea mineralelor din oase)
  13. 1 lingura de sare mare
  14. 4 l de apa (sau pana se umple vasul slow cookerului – in functie de volumul ocupat de oase)
Cum procedam
  1. Spalam bine legumele si, optional le curatam
  2. Punem toate ingredientele in vas, punem capacul si setam Crock-Pot-ul
  3. Ideal modul 1 „low” 20 de ore. Dar putem si la modul 2 „High” 8-10 ore
  4. Dupa orele trecute, trecem supa ptrintr-o sita pentru a elimina impuritatile
  5. Daca dorim sa extragem grasimea, punem supa intr-un vas pe care il lasam la frigider
  6. Dupa racire grasimea se va strange la suprafata vasului si putem sa o indepartam cu usurinta (ea poate fi folosita ca orice alt fel de untura. Ba mai mult, este mai gustoasa)
  7. Depozitam supa in borcane si o punem la rece sau la congelator
  8. Eu o pun in borcane de 400 de grame si o tin la congelator
  9. O decongelez 24 de ore la frigider
  10. Daca doriti puteti sa puneti si in dispozitive pentru gheata. Astfel, la nevoie, luati un cub de stock si il adaugati in preparatele voastre pentru un plus de savoare.
PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

Cu drag, Praji.

poate iti place si

12 comments

  1. My relatives every time say that I am wasting my time here at web,
    but I know I am getting familiarity every day by reading such good content.

  2. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book
    in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message
    home a bit, but instead of that, this is great blog.

    An excellent read. I’ll certainly be back.

  3. You will fnd numerous Android programs that have lots of people.
    After purchasing optional members, these applications ship the ask
    for to their customers’ phones, and they ask for a membership when introducing your
    channel.|There’s two principal solutions to boost genuine Telegram members, the
    very first technique is to invest time and submit interesting posts inside the extensive-term
    that attracct users in your channel, the 2nd method will be to
    bring in customers by advertising annd marketing or acquiring Telegram members.|Thiss ccould not look
    like a good idea at the outset. You could possibly think that these members must not
    eenter your channel. However , you are wrong. The cheapest Fake Telegram member is
    often a style of guarantee of yoyr respective results.|So keep in mind that when people initially enter youyr channel

    Stop by my web-site buytelegrammembers

  4. Unquestionably believe that that you said. Your favorite justification appeared to be at the net the easiest factor to keep in mind
    of. I say to you, I definitely get annoyed while folks think about issues that they just don’t realize about.
    You managed to hit the nail upon the highest as neatly as outlined out the whole thing with
    no need side-effects , other people can take a signal. Will probably be
    again to get more. Thanks

  5. تعد الشبكات التواصل الاجتماعية احد من
    اسواق الموجودة في العالم التي جذب ملايين من المستخدمين
    نحوها و تعرف انستقرام احد من اقوى هذه الشبكات التي يستخدمونها ملايين من المتابعين في
    جميع انحاء العالم . و في وقت الحاضر بسبب استخدام الواسع لهذه الشبكات قد جذب كثير من الانتباه للمديرين و
    الاشخاص الذين يمتلكون اعمالاً شخصية وتجارية
    بسبب توفر الاعلانات على هذه التطبيقات.

    وللحصول على صفحة اعمال نشطة و زيادة ايرادات
    نقترح عليك شراء متابعين انستقرام و بهذه الطريقه يمكنك
    زيادة متابعين صفحتك و بالتالي
    سيزداد نجاحك في اسواق الرقمية و طبعا يكثر
    ايراداتك و ربحك مع اكثار بيع السلع.

  6. Dragă Prăji, spune-mi te rog, borcanul in care pui supa este unul normal sau rezistent la temperatura scazută? Mi-e teamă să nu se spargă…De asemenea, il umpli până sus si îi pui capac? Îți mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *