Pui picant cu legume – chinese style

您好 – Salutare!

   De ani de zile am succes cu aceasta reteta proprie printre iubitorii de mancare chinezeasca. Nici acum nu stiu daca aceasta respecta toate regulile bucatariei chinezesti, un lucru stiu sigur: gustul este de necontestat ;). inceputul acestei retete a fost timid, insa, cu timpul am reusit sa o perfectionez. Secretul este sa urmezi cu strictete pasii.
  „Noi, romanii suntem obisnuiti sa facem mancarea terci” spunea Mihaela Bilic intr-unul dintre articolele ei. si asa este, facem ciorbe, tocanite, ghiveciuri in care legumele pe langa faptul ca isi pierd culoarea si gustul, pierd si mare parte din vitamine si nutrienti. La chinezi nu ai sa vezi niciodata legume fierte, cum nu ai sa vezi nici chinezi grasi. Ei gatesc totul stir-fry, fapt pentru care legumele isi pastreaza toate proprietatile, nemaivorbind de culorile imbietoare.
 
涂片恢复 – Sa trecem la treaba :)! 
 
  Ne trebuie:
 
  • wok
  • un piept de pui mare (sau doi mai mici)
  • ghimbir (o bucata de aprox. 3 cm)
  • 4 catei de usturoi
  • 1 ceapa
  • 2 morcovi
  • 1 castravete fabio 
  • 1 dovlecel
  • 2 ardei grasi (de prefeat unul rosu si unul galben)
  • 250-300 g ciuperci champignon mici 
  • 2 ardei iuti proaspeti sau unul uscat (in functie de cat de picant doriti)
  • 30 ml ulei de susan (daca nu aveti, este bun si cel de floarea soarelui)
  • 1/2 lingurita piper sichuan (optional)
  • 20 ml sos de  ardei iute (dulce)
  • 60-80 ml sos de soia light (dupa gust – acest sos este foarte sarat) 
  • 30 ml sos de soia dark (optional)
  • 1 lingura mustar 
  • 30 ml sos de stridii (optional)
  • 1, 1/2 lingurite amestec chinezesc „5 arome”
  • orez (de preferat jasmine)

Condimentele si mirodeniile le gasiti in magazinele/raioanele cu specific asiatic.

*10 ml = o lingura 
 
 
 
 
Cum procedam:
 
  • se pune la fiert orezul la foc mic
  • curatam ghimbirul de coaja si il taiem bastonase foarte subtiri
  • curatam usturoiul si il taiem felii
  • restul legumelor le taiem bastonase ca in poza (mai putin ciupercile)
  • punem uleiul la incins in wok la foc mare
  • adaugam ghimbirul si usturoiul si dupa cateva secunde carnea de pui
  • amestecam de cateva ori pana cand carnea se albeste
  • adaugam mustarul si lasam 1-2 minute
  • punem jumatate din cantitatea de sos de soia
  • amestecand constant adaugam treptat legumele dupa duritate: morcovii, ardeii grasi si iuti, castravetele si dovlecelul, ceapa, ciupercile. intre fiecare adaugare lasam 30-35 secunde. 
  • punem sosurile si condimentele
  • amestecam totul si mai lasam cateva minute pentru a se raspandi aromele
  • se serveste fierbinte alaturi de orez.
 
 
 
胃口好 a.k.a Pofta buna!
 

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *