Pui la cuptor, cu ierburi aromatice si unt

Am vazut reteta aceasta acum ceva timp pe canalul de Youtube al lui Jamie Oliver. Tin minte ca la cateva ore dupa ce am vazut filmuletul, am si facut puiul. Norocul a facut sa am de toate in casa.

In Marea Britanie este un frumos obicei care se cheama „Sunday Roast”, care se traduce prin „Friptura de duminica”. Este un obicei prin care toata familia se aduna duminica la masa de pranz si mananca friptura, cartofi si Yorkshire Pudding.

Mai am pe blog o reteta de pui in lapte, tot de la Jamie Oliver. Este una dintre preferatele noastre. Spun „una dintre” pentru ca in top a urcat imediat si aceasta. 🙃

Pentru ca, de obicei, fac aceasta friptura la cina, nu am nici lumina, dar nici nu prea apuca pozele. Asa ca sper ca va veti multumi cu o poza pre coacere si cu un filmulet cu reteta completa.

Ingrediente (pentru 4 portii):
1 pui
1 legatura de verdeturi (combinatiile voastre preferate – eu am facut cu patrunjel, busuioc, rozmarin si cimbrisor. Sau doar una dintre ele)
2 capatani de usturoi
3 linguri ulei de masline
2 bucati de unt (2 felii de 1/2 cm taiate dintr-un pachet)
1 lamaie
2 cepe
Sare
Piper

Cum procedam:

Curatam si zdrobim 3 catei de usturoi, tocam marunt ierburile, apoi, pe ambele, le amestecam cu uleiul, sare si piper
Punem puiul cu piepul in sus
Cu degetetul aratator si mijlociu dezlipim, de la baza, pielea de pe piept, apoi bagam o spatula mica sau o lingura de lemn si o dezlipim pana spre gat
Jumatatate din cantitatea de ierburi o introducem sub pielea dezlipita, apoi introducem cele 2 felii de unt, pe o parte si pe alta
Cu cealalta jumatate din cantitatea de ierburi frecam bine puiul peste tot
Punem lamaia intr-o cratita mica, o acoperim cu apa si dam un clocot.
Scoatem lamaia din apa, o intepam din loc in loc cu un cutit, apoi o introducem fierbinte in carcasa (in pui) – asta va ajuta ca puiul sa se coaca mai usor din interior
Cu ajutorul unei sfori de bucatarie legam puiul la pulpe (daca stiti sa il legati pentru copt, e ideal. Mie nu prea imi iese :))
Punem intr-o tava cepele curatate si taiate in 4 si toti catetii de usturoi
Bagam la cuptorul preincalzit la 225 de grade pentru o ora (eu folosesc functia ventilatie).
Jamie Oliver face din grasimea, ceapa si usturoiul din tava un sos : amesteca totul cu 2 linguri de faina, pune 1/2 cana de apa si fierbe totul cateva minute. L-am facut si eu prima data, dar nu a fost pe placul nostru si urmatoarele dati nu l-am mai facut.

Noi il mancam alaturi de o salata, insa merge perfect cu un piure fin.

Nota:

Noi suntem doar doi, asa ca nu reusim sa mancam tot puiul la o masa. Din ce ramane, fac shaorma de acasa (lipii, legume, sosuri si carnea).
Mai mult, din oase, pielea si grasimea ramase fac zeama de oase/stock. Am deja o reteta de stock de vita, dar procedeul e acelasi.

Cu drag, Praji.

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *