Prajitura insiropata cu crema de unt si glazura de cacao

Sau cum sa tranformi un chec intr-un mini tort

Din cilcul „Daca viata iti da lamai, fa limonada”, daca bunica iti da un chec, transforma-l in tort. 😉

chec cu cioco 2

 Acum cateva saptamani, a venit bunica mea in vizita. Pe langa cele 3 feluri de prajituri, ne-a adus si un chec pufos, frumos si aromat. Pentru ca aveam deja multe dulciuri si pentru ca nu prea mancam chec (sechele din copilarie, stiti voi) l-am bagat la congelator pana cand urmau sa-mi vina niste idei in ceea ce-l priveste. Si iata ca ideile nu au intarziat sa apara. Cei care ma urmariti, stiti ca sotul meu este innebunit dupa tot ce inseamna amandina, fie ea in forma de amandina ca la cofetarie, fie in forma de tort… amandina sa fie. Asadar, am luat frumosul chec si l-am transformat intr-o prajitura insiropata si aromata, foarte asemanatoare cu amandina. Rezultatul: o minune delicioasa. Iar ca tabloul sa fie complet, am profitat si de timidul inceput de primavara si am decorat-o cu capsuni proaspete care au transformat-o intr-una dintre cele mai bune prajituri pe care am facut-o vreodata.  

chec cu cioco 4

Prajitura insiropata cu crema de unt si glazura de cacao
Print
Ingrediente
Pentru chec (reteta bunicii mele)
  1. 3 oua
  2. 150 g zahar
  3. 200 g faina 000
  4. 50 ml ulei de floarea soarelui
  5. 50 ml apa
  6. un praf de sare
  7. 1 lingutita esenta/extract de vanilie
Pentru sirop
  1. 250 ml de apa
  2. 125 g de zahar
  3. 1 plic Capuccino
  4. 1 lingura rom (sau 10 ml esenta de rom)
Pentru crema
  1. 150 g de zahar pudra
  2. 200g de unt la temperatura camerei
  3. 35 g de cacao
  4. cateva picaturi de esenta de rom
Pentru glazura
  1. 40 g zahar
  2. 20 g cacao
  3. 100 ml apa
Pentru decor
  1. cateva capsuni, optional, cu tot cu codite
Cum procedam
Checul
  1. 1. separati albusurile de galbenusuri
  2. 2. bateti albusurile spuma cu varfurile moi, apoi adaugati treptat cate o lingura de zahar, pana cand se termina zaharul si obtineti o spuma tare (si varfuri tari)
  3. 3. adaugati galbenusurile, apa, uleiul si extractul de vanilie, amestecati usor, apoi adaugati faina in ploaie, amestecand cu miscari de sus in jos (pentru a nu sparge bulele de albus)
  4. 5. turnati intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt
  5. 6. coaceti la cuptorul preincalzit la 180 de grade C 25-30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii
Siropul
  1. 1. Puneti zaharul la foc mic si caramelizati-l (trebuie sa capete o culoare aurie). Atentie, zaharul nu trebuie sa devina maroniu pentru ca atunci inseamna ca este ars si siropul va avea un gust amarui
  2. 2. cand zaharul capata aceasta culoare aurie, turnati peste el apa (nu va speriati daca scoate sunete ciudate, este absolut normal)
  3. 3. lasati la foc mic pana cand se dizolva tot zaharul, apoi adagati plicul de capuccino si esenta de rom
  4. 4. amestecati, dati deoparte si lasati sa se raceasca
Crema
  1. Mixati toate ingredientele pana cand obtineti o crema fina
Glazura
  1. Puneti intr-o cratita cu fundul gros toate ingredientele si dati la foc mic timp de 15 minute, amestecand ocazional. Stai aproape de vas deoarece glazura se umfla cand incepe sa fiarba
Cum montam prajitura
  1. 1. dupa ce checul s-a racit, il taiem pe orizontala astfel incat sa obtinem 3 "foi"
  2. 2. impartim siropul in trei parti egale
  3. 3. insiropam prima foaie, cea de la baza, cu o parte din sirop, apoi adaugam jumatate din cantitatea de crema
  4. 4. adaugam a doua "foaie" si o insiropam si pe aceasta
  5. 5. adaugam restul de crema, peste care punem foaia nr. 3
  6. 6. insiropam si aceasta foaie, apoi turnam peste ea glazura calda
  7. 7. decoram cu capsuni proaspete
Ustensile necesare
  1. tava de chec
  2. mixer
  3. cratita pentru sos
PrajiturEla https://laprajiturela.ro/
chec cu cioco 3

poate iti place si

No comments

    1. Multumesc fetelor! Dupa ce o scoti de la congelator e chiar mai pufoasa decat inainte. Eu bag mereu la congelator chechuri, cozonaci, briose&co. Pupici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.