Sau cum sa tranformi un chec intr-un mini tort
Din cilcul „Daca viata iti da lamai, fa limonada”, daca bunica iti da un chec, transforma-l in tort. 😉
Acum cateva saptamani, a venit bunica mea in vizita. Pe langa cele 3 feluri de prajituri, ne-a adus si un chec pufos, frumos si aromat. Pentru ca aveam deja multe dulciuri si pentru ca nu prea mancam chec (sechele din copilarie, stiti voi) l-am bagat la congelator pana cand urmau sa-mi vina niste idei in ceea ce-l priveste. Si iata ca ideile nu au intarziat sa apara. Cei care ma urmariti, stiti ca sotul meu este innebunit dupa tot ce inseamna amandina, fie ea in forma de amandina ca la cofetarie, fie in forma de tort… amandina sa fie. Asadar, am luat frumosul chec si l-am transformat intr-o prajitura insiropata si aromata, foarte asemanatoare cu amandina. Rezultatul: o minune delicioasa. Iar ca tabloul sa fie complet, am profitat si de timidul inceput de primavara si am decorat-o cu capsuni proaspete care au transformat-o intr-una dintre cele mai bune prajituri pe care am facut-o vreodata.
- 3 oua
- 150 g zahar
- 200 g faina 000
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 50 ml apa
- un praf de sare
- 1 lingutita esenta/extract de vanilie
- 250 ml de apa
- 125 g de zahar
- 1 plic Capuccino
- 1 lingura rom (sau 10 ml esenta de rom)
- 150 g de zahar pudra
- 200g de unt la temperatura camerei
- 35 g de cacao
- cateva picaturi de esenta de rom
- 40 g zahar
- 20 g cacao
- 100 ml apa
- cateva capsuni, optional, cu tot cu codite
- 1. separati albusurile de galbenusuri
- 2. bateti albusurile spuma cu varfurile moi, apoi adaugati treptat cate o lingura de zahar, pana cand se termina zaharul si obtineti o spuma tare (si varfuri tari)
- 3. adaugati galbenusurile, apa, uleiul si extractul de vanilie, amestecati usor, apoi adaugati faina in ploaie, amestecand cu miscari de sus in jos (pentru a nu sparge bulele de albus)
- 5. turnati intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt
- 6. coaceti la cuptorul preincalzit la 180 de grade C 25-30 de minute sau pana cand trece testul scobitorii
- 1. Puneti zaharul la foc mic si caramelizati-l (trebuie sa capete o culoare aurie). Atentie, zaharul nu trebuie sa devina maroniu pentru ca atunci inseamna ca este ars si siropul va avea un gust amarui
- 2. cand zaharul capata aceasta culoare aurie, turnati peste el apa (nu va speriati daca scoate sunete ciudate, este absolut normal)
- 3. lasati la foc mic pana cand se dizolva tot zaharul, apoi adagati plicul de capuccino si esenta de rom
- 4. amestecati, dati deoparte si lasati sa se raceasca
- Mixati toate ingredientele pana cand obtineti o crema fina
- Puneti intr-o cratita cu fundul gros toate ingredientele si dati la foc mic timp de 15 minute, amestecand ocazional. Stai aproape de vas deoarece glazura se umfla cand incepe sa fiarba
- 1. dupa ce checul s-a racit, il taiem pe orizontala astfel incat sa obtinem 3 "foi"
- 2. impartim siropul in trei parti egale
- 3. insiropam prima foaie, cea de la baza, cu o parte din sirop, apoi adaugam jumatate din cantitatea de crema
- 4. adaugam a doua "foaie" si o insiropam si pe aceasta
- 5. adaugam restul de crema, peste care punem foaia nr. 3
- 6. insiropam si aceasta foaie, apoi turnam peste ea glazura calda
- 7. decoram cu capsuni proaspete
- tava de chec
- mixer
- cratita pentru sos
No comments
Bravoo! arata superb! nu am bagat niciodata genul asta de prajitura la congelator, cum e?
Multumesc fetelor! Dupa ce o scoti de la congelator e chiar mai pufoasa decat inainte. Eu bag mereu la congelator chechuri, cozonaci, briose&co. Pupici!