Prajitura fara faina, cu mascarpone si rubarba

Visul ciocolaos al unei nopti de vara

Cand am gasit reteta asta pentru primadata la Andreea de la Pasiune pentru bucatarie, credeam ca nu vad bine. Cum adica fara faina sau fara alt inlocuitor? Pai uite asa! Aceasta prajitura este de o delicatete si o finete incredibile. Textura este data de ciocolata si cacao, iar finetea de albusuri. Ea de fapt contine doar cicoalata, cacao, oua si zahar. E incredibil cum poate iesi prjitura asta atat, dar atat de buna. Mai ca-mi vine sa zic ca e buna si in diete de slabit. Haha!

rubarba1Odata baza coapta, pe deasupra puteti sa va jucati cum vreti voi. La inaugurarea terasei (a balconului) mi-am asteptat prietenii cu bunatati printre care si aceasta prajitura decorata cu frisca si afine. Pentru voi am pregatit azi un toping special, format din doua elemente si ele imprumutate de la doua dragi prietene: crema de mascarpone si vanilie de la Eliza Gutau si compot de rubarba de la Monica Foodie Family. Ce mai, reteta asta e un fel de lucrare compusa din lucarile altora, dar pe care i-am mentionat in index si bibliografie. :)) Asadar, fetelor, va multumesc ca pe baza ideilor voastre, cu un pic de imaginatie de la mine e iesit aceasta prajitura fara faina, cu  mascarpone si rubarba. rubarba3

Prajitura fara faina, cu mascarpone si rubarba
Print
Ingrediente (pentru 8 portii – tava de 22 cm)
Pentru baza
  1. 170 g ciocolata
  2. 100 g unt
  3. 4 oua
  4. 100 g zahar
  5. 1 lingura cacao
Pentru crema
  1. 200 g mascarpone
  2. 200 ml smantana pentru frisca
  3. 1 lingura zahar pudra
  4. Semintele de la ½ pastaie de vanilie
Pentru toping
  1. 2 tije de rubarba
  2. Zeama si coaja de la o portocala
  3. 1 lingura de zahar
  4. Flori pentru decor
Cum procedam
Baza
  1. Topim ciocolata cu untul pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde
  2. Adaugam pudra de cacao lasam la racit
  3. Separat punem 2 oua intregi doua galbenusuri si zaharul si le mixam pana obtinem o spuma galben pal
  4. Dupa ce s-a racit compozitia cu ciocolata, adaugam ouale batute
  5. Batem cele doua albusuri ramase spuma tare si le incorporam usor, cu miscari de sus in jos (pentru nu a sparge bulele de aer din albus) in compozitia cu ciocolata si oua
  6. Turnam compozitia intr-o tava de tort de 20 cm tapetata cu hartie de copt
  7. Coacem la cuptorul preincalzit la 180 pentru 40 min
Crema
  1. Punem intr-un bol de inox sau sticla branza, smanata si zaharul si mixam pana obtinem o spuma aerata (atentie, si branza si smantana trebuie sa fie reci, de la frigider)
  2. Adaugam semintele de vanilie si mai mixam putin
  3. Turnam crema peste prajitura rece si dam la frigider
Rubarba
  1. Spalam si stergem tijele de rubarba, apoi le taiem in bucataele de 2 cm
  2. Le punem intr-un vas, le amestecam cu coaja si zeama de portocala si cu zaharul
  3. Le punem intr-un vas pentru cuptor, ideal intr-un singur strat
  4. Acoperim tava/vasul cu o folie de aluminiu si bagam la cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 30 min
  5. Avem grija ca bucatile de rubarba sa ramana ferme
Notes
  1. Dupa ce s-a racit, decoram prajitura cu bucatele de rubarba, coaja de portocala si flori.
La PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

proba

rubarba2

 

2016-07-15_01-44-01
Instagram – Rubarba inainte de cuptor


 

FB_IMG_1468579368480
Facebook – Varianta cu frisca si afine… parca vad si niste visine 🙂
FB_IMG_1468579377487
Facebook – Inaugurarea tersei renovate in 2015

Poate iti place si

Leave a Reply

Your email address will not be published.