Prajitura cu ciocolata si faina de cocos

Inca de cand am primit in decembrie pachetul de faina de cocos de la prietenii de la Solaris mi-am zis: voi face ceva cu ciocolata! Reteta o aveam deja in minte, a fost doar o chestiune de timp pana sa o fac. Am observat ca la mine nu inspiratia e problema, ca idei, oho, imi vin cu duiumul, problema este timpul. Dar cred ca vorbesc truisme; asta e o problema pe care o are toata lumea.

Asa ca am lasat alte retete deoparte si am pus la treaba faina de cocos, asta si pentru ca am primit destul de multe intrebari de la voi in ceea ce priveste aceasta faina.

Despre ce este ea in sine nu o sa va vorbesc mult pentru ca, banuiesc, stiti si voi: este nuca de cocos deshidratata si maruntinta fin. Se comporta ca o faina normala?! Nu. Se comporta ca nuca de cocos deshidratata si maruntita fin :). Adica: nu face aluatul pufos sau afanat si nu fragezeste. Da insa un gust incredibil preparatelor si ofera textura.

Prajitura pe care v-o prezint azi este „the ultimat chocolate cake”. Are o textura densa si ciocolatoasa… e ca un fel de Bounty dar cu gust intens de ciocolata si cu interiorul la fel de ciocolatos ca exteriorul. Ca toping am optat sa vin cu o crema fresh care sa echilibreze densitatea blatului, insa am ramas in aceeasi zona de gust, am amestecat crema de branza cu lapte de cocos si ca nota de final am adaugat portocale si grepfruit pentru aciditate.

Ingrediente (pentru 8 portii – tava de 22 cm)

Pentru baza:

 150 g faina de cocos

200 g ciocolata neagra sau cu lapte

100 g unt 82% grasime

5 oua

100 g zahar

1 lingura de cacao (15 g)

Pentru crema:

200 g crema de branza sau mascarpone

200 ml lapte de cocos (la conserva sau tetrapack . Atentie! Nu bautura vegetala pe baza de cocos)

1 lingura zahar pudra

Semintele de la ½ pastaie de vanilie sau 1 lingurita extract de vanilie

Pentru toping:               

1 portocala

½ grapefruit

1 crenguta de cimbrisor proaspat (optional)

Cum procedam:

Baza:

Topim ciocolata cu untul pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde

Adaugam pudra de cacao, apoi  lasam la racit

Intr-un bol incapator punem 2 oua intregi, trei galbenusuri si zaharul si le mixam pana obtinem o spuma galben pal

Dupa ce s-a racit compozitia cu ciocolata, adaugam ouale batute si le  incorporam usor

Adaugam faina de cocos si amestecam usor cu miscari de jos in sus (ca la chec)

Batem spuma tare cele 3 albusuri ramase

Punem ¼ din albusuri in copozitia cu ciocolata  incorporam usor, cu miscari de sus in jos

Dupa incorporarea primei parti, adaugam si restul de albusuri si procedam la fel (adaugam albusurile in doua serii pentru nu a sparge bulele de aer formate in albus)

Turnam compozitia intr-o tava de tort de 22 cm tapetata cu hartie de copt

Coacem la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 35 de  minute

Scoatem prajitura de la cuptor, apoi o lasam sa se raceasca complet

Crema:

Punem intr-un bol de inox sau sticla branza, laptele de cocos, vanilia si zaharul si mixam pana obtinem o crema aerata – maxim 1 minut

Turnam crema peste prajitura rece

Fructele:

Curatam citricele de coaja si de membrana alba – la fel cum am curata un mar

Cu un cutit mic si ascutit taiem felii de citrice astfel incat sa scoatem doar felie de pulpa, fara membrana alba

Decoram cu fructe si cimbrisor si dam la rece

Inainte de a o servi o scoatem de la rece si o lasam 10 minute la temperatura camerei.

Cu drag, Praji

Poate iti place si

Leave a Reply

Your email address will not be published.