Prajitura cu ciocolata, fara faina, cu crema fina de branza si gutui caramelizate si flambate

Prajitura cu ciocolata, fara faina, cu crema fina de branza si gutui caramelizate si flambate suna dificil, nu? Nu va speriati, nu este. Fac prajitura asta cu ciocolata si fara faina de cativa ani. La un moment dat era dulcele pe care il faceam de fiecare data cand aveam invitati. Am vazut-o prima data la Andreea, domnisoara Prajiturica, am adaptat-o dupa gustul propriu. Pe blog mai am si varianta cu crema de mascarpone si rubarba posata. Acum insa am modificat putin crema si in loc de rubarba am pus gutui chiar din productie proprie. Am vrut sa marchez cumva acest moment istoric: am devenit oameni seriosi cu o mica livada cu pomi fructiferi. Am facut aceasta prajitura pentru a sarbatori toamna.

Cu mandrie va spun ca gutuii nostri, care acum 2 ani aveau grosimea degetului meu mare, sunt deja in al doilea an de rod. Daca anul trecut am avut 3 sau 4 gutui, anul acesta am avut 16 gutui mari si aurii. Simtiti incantarea, nu?

Cateva gutui vor ajunge in dulceata, doua au ajuns la vecini, doua la o prietena, cateva in deserturi si cateva vor fi savurate cu nesat de mine. Ce multe satisfactii din doar 16 gutui.

Mai jos va las reteta uneia dintre prajiturile noastre preferate. Cu multa ciocolata, fara faina, dar echilibrata de crema fina de braza si gutuile caramelizate si flambate.

Prajitura cu ciocolata, fara faina, cu crema fina de branza si gutui caramelizate si flambate

Ingrediente (pentru 8-10 portii – tava de 26 cm):

Pentru baza:

200 g ciocolata

120 g unt

5 oua

120 g zahar

30 g cacao

Pentru crema

100 g crema de branza

100 ml smantana pentru frisca

2 linguri zahar pudra

Semintele de la ½ pastaie de vanilie

Pentru toping:

1 gutuie

4 linguri de zahar

1 lingura de apa

1 cub de unt (cat o nuca) sau 1 lingurita unt de cocos

2 linguri tarie – burbon, coniac, whiskey

Baza:

Topim ciocolata cu untul pe baie de aburi sau la cuptorul cu microunde

Batem (mixam) albusurile usor pana cand se formeaza o spuma transparenta, apoi, amestecand incontinuu adaugam lingura cu lingura zaharul – nu adaugam urmatoarea lingura de zahar pana nu s-a dizolvat zaharul adaugat anterior

Dupa ce am obtinut o spuma alba si lucioasa adaugam galbenusurile si le incorporam usor prin miscari de jos in sus – avem grija sa nu eliminam aerul inglobat in albusuri

Adaugam cacaua, o incorporam, la fel, foarte usor, apoi turnam ciocolata topita si continuam amestecarea usoara

Turnam compozitia intr-o tava de tort cu inel detasabil, de 26 cm, tapetata cu hartie de copt

Coacem la cuptorul preincalzit la 180 pentru 40 min

Vom vedea ca atunci cand scoatem prajitura de la cuptor ea este umflata si crapata

O lasam sa se raceasca 10 minute, apoi indepartam inelul tavii de tort

Vom observa ca dupa ce se raceste, interiorul prajiturii se lasa – nu este nicio probelma, este absolut normal la o prajitura care nu contine deloc faina – locasul ramas este cel in care vom pune topingul

Crema:

Punem intr-un bol de inox sau sticla branza, smantana, vanilia si zaharul si mixam pana obtinem o spuma aerata (Atentie! Mixam maxim 1 minut deoarece smantana pentru frisca, daca este mixata prea mult, se separa, adica se branzeste)

Turnam crema peste prajitura rece si dam la frigider

Gutuile caramelizate si flambate:

Spalam si stergem bine gutuile

Le taiem in sferturi, eliminam partea cu seminte, apoi le taiem felii

Intr-o tigaie cu fundul gros punem cele 4 linguri de zahar si lingura de apa si dam la foc mic

Lasam la foc mic fara sa atingem pana cand se evapora apa si zaharul incepe sa devina auriu

Amestecam astfel incat tot zaharul sa aiba aceeasi culoare

Adaugam gutuile si amestecam

Dupa ce am adaugat gutuile adaugam untul si amestecam din nou

Lasam sa fiarba 3-4 minute apoi flambam

Atentie: a flamba inseamna a adauga alcool in vas, apoi a aprinde acel alcool. Se va produce brusc o flacara mare care se va stinge de la sine. Daca va este frica de acest proces puteti sa il omiteti.

Cum flambam: turnam cele 2 linguri de tarie in tigaie, apoi aducem o flacara la suprafata tigaii – putem folosi o bricheta sau un dispozitiv de aprins lumanari/aragaz etc

Nu e nevoie ca focul sa intre in contact cu lichidul deoarece se va aprinde de la aburii degajati de alcool

Lasam focul sa se stinga de la sine  – odata cu stingerea focului se va elimina si alcoolul

Oprim focul si dam gutuile deoparte

*Daca omitem partea cu flambatul, lasam compozitia sa fiarba 2-3 minute, astfel se va elimina alcoolul, abia apoi luam de pe foc.

Montaj:

Punem crema cu branza si frisca pe mijlocul prajiturii, apoi adaugam gutuile caramelizate si flambate.

Bucurati-va de roadele toamnei romanesti.

Cu drag, Praji.

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *