Pasca traditionala cu branza si vesti noi

Se apropie una dintre cele mai importante sarbatori din an. Noi, cei care activam in zona culinara, o simtim din plin deoarece creste cererea de retete si continut legat de aceasta sarbatoare crestina.

Astazi vin la voi cu o rereta traditionala de Pasca, insotitade veste noua pe care deja am anuntat-o pe retelele de socializare, dar nu si aici. Asadar, cu mare bucurie si mandrie va anunt ca sunt, oficial, ambasatorul brandului de electrocasnice Neff. Va invit sa va inscrieti la newsletterul nostru pentru a afla retete noi, vesti in ceea ce priveste brandul, pentru a intelege ce inseamna aceasta colaborare pentru ambele parti, dar nu in ultimul rand pentu a beneficia se surprize si cadouri.

As putea sa vorbesc randuri intregi despre cat de performante sunt aceste electrocasnice, insa voi lasa imaginile sa vorbeasca. Va spun doar ca am dospit si copt pasca in noul cuptor Graphite Grey (care este semnalizata pe site cu logo-ul NEFF COLLECTION).

Ati citit bine, inclusiv dospit. Cuptorul are si functie integrata FullSteam® de gatire cu aburi, automat si de dospire. FullSteam combina caldura cuptorului cu abur de diferite intensitati. Tot ce am facut a fost sa umplu rezervorul din panoul de comanda cu apa si sa activez functia de dospire. Nu e nevoie sa acoperim aluatul, deoarece cuptorul degaja aburi si aluatul nu se va usca, nu va forma acea crusta la suprafata pe care nimeni nu si-o doreste.

Laa capitolul coacere am folosit functia CircoTherm®, care funcționeaza aspirand aerul din cuptor printr-un puternic ventilator din otel inoxidabil. Apoi incalzeste aerul ai il forteaza imediat înapoi in cavitatea cuptorului prin conducte plasate strategic în peretele din spate. Aceasta functie poate fi folosita si cand gatim mai multe preparate in acelasi timp, fara ca aromele lor sa se combine.

Inainte sa va scriu reteta, as vrea sa va spun detaliul care m-am facut efectiv sa ma indragostesc de cuptoarele Neff… sunt sigura ca nu sunt singura. Si anume sistemul Slide&Hide® prin care usa inovatoare a cuptorului gliseaza sub cavitatea cuptorului, astfel iti ofera accesibilitate sporita. In plus, in momentul deschiderii, circulatia aerului cald se opreste, astfel se pierde foarte putina caldura din cuptor.

Acum ca v-am prezentat una dintre noile bijuterii din bucataria noastra (vor mai urma si altele), ce pot sa va spun despre pasca este ca a iesit delicioasa. Am framantat aluatul pana a devenit elastic si a format basici -un element foarte important la aluatul dospit. Iar la capitolul umplutura nu m-am zgarcit de loc… dupa cum bine vedeti. 🙂

Mai jos va las un clip in care vedeti si reteta, dar si noul meu cuptor. Apoi retea in scris si cateva poze dragute.

Ingrediente (pentru o pasca cu diametrul de 24 cm):

Pentru blat:

300 g faina alba de grau 000

1 lingruita de sare

15 g drogdie proaspata sau 5 g drojdie uscata

100 g zahar

1 plic zahar cu vanilie

150 ml lapte

2 galbenusuri

Coaja de la o lamaie sau portocala sau o lingurita de extract de lamaie

50 g unt

Pentru umplutura:

300 g branza de vaci bine scursa

1 lingurita zahar vanilat sau extract de vanilie

30 g gris

2 oua

Optional 2 linguri stafide hidratate in putina apa calda sau alcool

Extra:

50 ml ulei pentru framantat si modelat

1 galbenus pentru uns pasca

Flori pentru decor

Cum procedam:

Pasul 1

Intrun bol mic punem drojidia, o lingura de zahar , o lingura rasa de faina si 3 linguri de lapte, amestecam bine si dam deoparte pentru a se activa drojdia, aproximativ 5 minute

Pasul 2

Intr-o cratita mica topim la foc mic untul, apoi adaugam laptele si zaharul si  zaharul vanilat si amestecam pana se topeste zaharul – vrem compozitia calduta, nu calda si nici fierbinte

Pasul 3

Cernem faina (de preferat de doua ori) intr-un bol incapator, o amestecam cu sarea, apoi adaugam compozitia cu drojdia activata, cea cu unt lapte si zahar si cele doua galbenusuri

Crnem faina pentru a o afana, astfel aluatul devine elastic si va dospi bine

Incepem sa framantam

Cand aluatul s-a legat (este foarte lipicios, nu va ingrijorati) incepem sa adaugam putin cate putin uleiul.

(La acest pas eu transfer auatul pe blatul de lucru pentru o mai usoara framantare)

Din momentul in care am inceput sa adaugam uleiul, framantam minim 15 minute pana cand observam ca pe suprafata aluatului se formeaza basici

Pentru o mai buna aerare a aluatului, putem din din in cand sa lovim aluatul de blatul de lucru (cum faceau bunicile noastre)

(Daca mai simtiti nevoia, adica daca aluatul se lipeste in continuare si nu ati ajuns inca la „basici”, mai puteti adauga ulei.)

Pasul 4

Transferam aluatul in bolu si il dam la dospit – eu l-am bagat la cuptor si am activat functia de dospire

Bineinteles, el se poate dospi si la temperatura camerei, ideal intr=un loc mai calduros, acoperit cu un prosop umed sau cu folie de plastic

Il lasam sa dospeasca pana isi dubleaza volumul (la cuptor 30 min, in incapere 1 ora)

Umplutura

Amestecam toate ingredientele si le framantam bine pana obtinem o crema moale

Pregatim tava

Punem hartie de copt pe fundul tavii sau a intelului

Montaj

Impartim aluatul in doua

Intindem prima bucata si o punem in tava/inel astfel incat sa se ridice 2 cm pe pereti

Impartim a doua bucata de aluat in doua, formam 2 suluri lungi, putin mai mari decat diametrul tavii, apoi le impletim in doua

Punem bucata impletita pe marginile tavii/intelului, apoi o ungem cu galbenus de ou amestecat cu o lingurita de ulei

Turnam compozitia in centrul tavii, daca e nevoie aranjam impletitura, apoi mai dospim 30 de minute

Dupa cele 30 de minute coacem pasca 45 de minute la cuptorul preincalzit la 175 de grade functia Circo Therm sau ventilatie  

Scoatem pasca de la cuptor, o lasam 10 minute in tava, apoi o scoatem si o lasam sa se raceasca pe un grilaj de patiserie

Evitam sa o lasam mai mult in vata/inel deoarece exista riscul sa se cruzeasca aluatul din cauza condensului format.

Taiem felii, apoi o rupem fasii si o savuram cu pofta.

Sa aveti sarbatori linistite.

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *