Prajitura cu branza, ciocolata si caise

 

2

Imaginea unor caise intr-un desert cu ciocolata ma bantuie de cand am vazut la Edith reteta de brownies cu caise. Dar ce sa fac daca eu nu sunt fan brownies? Si-am stat si m-am gandit, si-am analizat si… iaca mi-a venit ideea! Din capitolul „sunt norocosa ca ma parinti si socri care ne trimit mereu bunatati” va prezint prajitura din branza cu ciocolata. Am incadrat-o in acest „capitol” deoarece branza (primita de la soacra mea) pe care am folosit-o la acest desert este tocmai de la Targu Neamt, de la niste vacute crescute cu iarba proaspata pe pasunile din zona. Fiind o branza grasa desertul este automat mai cremos si dens.  Deci sa revenim: branza+ciocolata+caise – mai bine de-atat se poate?

3

Ne trebuie:

  • 500 g branza de vaci (daca nu gasiti branza de tara, cautati un loc de unde sa o luati mai grasa)
  • 4 oua
  • 50 g zahar
  • 180 g/2 tablete ciocolata neagra (de pereferat minim 55% cacao)
  • 200 ml smantana pentru gatit sau pentru frisca
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • 1/4 cardamom macinat
  • 1/4 lingurita nucsoara proaspat razuita
  • 1 lingura miere
  • unt pentru uns tava
  • un praf de sare
  • cateva frunze de menta pentru decor

Cum procedam:

  • scurgem bine branza, apoi o framantam (sau o dam prin blender) pentru a obtine o consistenta cat mai fina
  • adaugam ouale si amestecam pana la incorporarea acestora

branza cu ou

  • intr-un bol punem ciocolata rupta bucatele si praful de sare
  • intr-o cratita punem smantana la foc mic
  • cand smantana s-a infierbantat (fara sa fiarba) o turam peste ciocolata
  • asteptam 1-2 minute, apoi, cu ajutorul unei spatule/linguri de lemn/tel amestecam – vom obtine o crema

ganache

  • turnam crema peste branza, adaugam scortisoara, si cardamomul si amestecam
  • tapetam o tava cu unt, apoi cu hartie de copt (eu am folosit o tava de 15/30)
  • turnam compozitia in tava
  • incalzim cuptorul la 180 grade C/gaz 4
  • spalam si stergem bine caisele – le rupem in doua
  • le punem (in orice ordine dorim) in tava, cu interiorul fructului in sus
  • punem cate un strop de miere in fiecare jumatate de caisa

6

  • la sfarsit razuim nuscoara peste toata tava
  • dam la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 45 de minute
  • o scoatem de la cuptor, asteptam sa se raceasca, o decoram cu menta si o servim.

4

Pofta buna!

poate iti place si

No comments

  1. Am incercat prajitura de mai sus… a iesit un fiasco! Am lasat-o cu 10 minute mai mult la cuptor si cand am scos-o tot nu era inchegata bine. Cred ca nu ai adaugat toate ingredientele… in pozele tale se vede zahar, dar nu este listat si la ingrediente. Pacat de timpul pierdut si de ingredientele pe care le-am irosit… 🙁
    Dar alta data sigur nu mai incerc nimic de aici!

    1. Buna Manuela, ai drepatte, am uitat sa listez zaharul, am pus 2 linguri. Motivul pentru care nu ti s-a inchegat este posibili sa fi fost branza. Am mentionat in reteta ca este nevoie de o branza grasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.