Mini torturi cu trei feluri de mousse de fructe

Gust de vara

Ideea de mini tortulete o am de mult timp, insa nu gasisem formula potrivita. Adica nu gasisem combinatia de blat si creme care sa aiba gustul si imaginea pe care mi le doream. Asta pana cand, minunatul blog al Paulei,  enjoydessert.blogspot.ro  mi-a venit in ajutor. Este aproape imposibil sa nu gasesti cel putin 5 deserturi pe care iti vine sa le faci pe loc de pe acest blog. E un blog frumos, aerisit, cu poze superbe si apetisante, iar Paula explica foarte bine tot ceea ce trebuie sa faci.

Revenind la aceste mini torturi cu trei feluri de mousse, va spun ca sunt niste minunatii absolut delicioase. Blatul cu gust intens de cacao si spumele de fructe racoroase si aromate, fac din aceste mini torturi desertul ideal intr-o zi (speram torida) de vara. Pentru mousse-uri am ales ca fructe capsunile, zmeura neagra si dudele. Daca nu aveti la indemana aceste fructe, simtiti-va liberi sa puneti orice fructe doriti (cirese, piersici, caise, zmeura rosie etc), limita este doar imaginatia voastra.  Este o reteta relativ usora, necesita un pic de rabdare (20-30 min pentru a se inchega mousse-urile), dar rezultatul este mai mult decat satisfacator.

minitorturi7

Mini torturi
Print
Ingrediente
  1. (pentru 5 minitorturi sau (daca nu aveti inele pentru mini torturi) pentru un tort cu diametrul de 24 cm)
Pentru blat
  1. 3 oua
  2. 3 linguri de zahar
  3. 3 linguri de faina
  4. 1 lingurita praf de copt
  5. 1 praf de sare
Pentru mousse
  1. (cantitatile sunt pentru un singur fel de mousse, la fiecare sortiment de fructe folositi aceleasi cantitati, schimbati doar fructele)
  2. 100 g fructe
  3. 10 g zahar brun
  4. 50 g ciocolata alba
  5. 50 gr iaurt
  6. 2 foi gelatina
  7. 1 lingurita extract de vanilie
  8. 200 ml smantana grasa de gatit sau pt frisca
  9. 1 lingura de zahar pudra
Nota
  1. Cantitatile totale pentru mousse-uri: 100 gr zmeura neagra, 100 g capsuni, 100 g dude, 30 g zahar brun,150 g ciocolata alba, 150 g iaurt, 6 foi gelatina, 3 lingurite extract de vanilie, 600 ml smantana grasa de gatit sau pt frisca, 3 linguri de zahar pudra
Cum procedam
Blat
  1. 1. batem ablusurile spuma cu un praf de sare, si cu cele 3 linguri de zahar
  2. 2. amestecam faina cu praful de copt
  3. 3. adaugam galbenusurile amestecate, apoi faina si praful de copt si amestecam cu o spatula cu miscari usore de sus in jos
  4. 4. turnam compozitia intr-o tava dreptunghiulara de aproximativ 20/30 cm (daca faceti mini torturi) sau in forma de tort cu inel (daca faceti un tort cu diametrul de 24 cm), tapetata cu hartie de copt
  5. 5. coacem la cuptorul incins la 180 de grade C (10 min - tava dreptunghiulara, 15 min tava de tort)
  6. 6. dupa ce s-a copt, lasam sa se raceasca putin, scoatem hartia de copt si acoperim blatul cu un prosop
Mousse
  1. 1. punem fructele cu zaharul pe foc si o incalzim bine, fara a le fierbe, pana cand zaharul e topit complet
  2. 2. pisam fructele cu ajutorul unei furculite apoi le strecuram ca sa scapam de seminte sau coji, apoi dam compozitia deoparte
  3. 3. punem foile de gelatina la hidratat in apa foarte rece
  4. 4. topim ciocolata alba la bain marie
  5. 5. punem piureul de fructe rezultat din nou pe foc, adaugam ciocolata topita si amestecam; cand compozitia e fierbinte oprim focul si adaugam gelatina scursa bine, amestecand energic pana cand se topeste gelatina
  6. 6. lasam sa se racoresca compozitia (5-6 min), apoi adaugam extractul de vanilie si iaurtul si amestecam bine
  7. 7. dam la rece
  8. 8. cat timp compozitia cu iaurt este la rece, intr-un bol (si mai rece) mixam bine smantana la viteza maxima timp de 1 minut, apoi adaugam zaharul pudra si mai mixam pana cand devine pufoasa si consistenta
  9. 9. scoatem de la frigider compozitia cu iaurt si incorporam usor frisca in crema de zmeura si ciocolata racita.
  10. Procedam la fel si cu celelate mousse-uri
Montaj
  1. 1. decupam blatul (racit complet) cu ajutorul inelelor, pastrand mini blaturile in inele. (Daca faceti tort, puneti blatul de tort inapoi in forma cu inel)
  2. 2. punem pe rand mousse-urile racite in ordinea dorita, una peste alta (ele cand se racesc se mai solidifica, astfel nu se vor intrepatrunde)
  3. 3. dam la rece pentru minim 4 ore sau (de preferat) peste noapte
La PrajiturEla https://laprajiturela.ro/
minitorturi6

Tortul de la care am pornit, il gasiti aici. Multumesc Paula!

minitorturi4

Bucurati-va de vara si de fructe!
Praji.

Poate iti place si

2 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.