Mini tort amandina si un nou inceput

La multi ani si un an nou plin de impliniri!

Stiu ca nu am mai postat de mult pe blog, unii ar fi zis ca m-am dat batuta… da de unde?! Am lipsit, in primul rand pentru ca dupa ultima luna nebuna a anului trecut am profitat de mica vacanta si am facut… nimic, apoi pentru ca odata cu inceperea noului an, am hotarat sa imbrac si blogul in haine noi. Va invit sa explorati noua casuta (online) a PrajiturElei.  Sper sa va placa  si mai sper ca veti gasi acest spatiu, daca nu mai mult, macar la fel de primitor ca cel care care m-a lansalt in blogosfera culinara.

Desi este departe de a fi la forma sa finala va astept cu pareri, critici constructive si sfaturi.

Si cum puteam sa va urez bun venit in noua mea casa, daca nu cu un totulet, si nu un orecare tort, ci unul care a devenit desertul preferat al familiei: tortul amandina… mini 🙂

amandina1

Ne trebuie:

Pentru blat
  • forma de tort de 19 cm
  • 3 oua
  • 100 g de zahar
  • 100 g de faina
  • 35 g cacao
  • 20 ml de apa
  • 20 ml de ulei
  • 1/2 pliculet de praf de copt
  • un praf de sare
  • unt pentru uns tava
Pentru sirop
  • 250 ml de apa
  • 125 g de zahar
  • 1 plic Capuccino
  • 1 lingura rom (sau 10 ml esenta de rom)
Pentru cremal
  • 75 g de zahar pudra
  • 100g de unt la temperatura camerei
  • 25 g de cacao (2 linguri rase)
  • cateva picaturi de rom
Pentru glazura
  • 1 lingura cacao
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 lingurita apa
  • bomboane decorative (optional)

Cum procedam:

Pasul 1

Blatul

  • incalzim cuptorul la 180 grade C/gaz 4
  • separam albusurile de galbenusuri
  • intr-un bol mare batem albusurile cu praful de sare pana cand spuma formata nu se desprinde de pe paletele mixerului
  • batem albusurile in continuare adaugand treptat zaharul – vom obtine o spuma alba mai densa
  • amestecam galbenusurile cu uleiul si apa, va rezulta un sos subtire
  • separat amestecam faina cu cacaoa si praful de copt, apoi le trecem printr-o sita (astfel vom avea o consistenta mai fina a aluatului)
  • cu o spatula de silicon sau cu o lingura de lemn amestecam albusurile cu compozitia de galbenusuri cu miscari de sus in jos
  • adaugam faina in ploaie, amestecand in continuare (este important sa respectam miscarea de sus in jos pentru a obtine un aluat cat mai aerat)
  • ungem cu unt tava, apoi turnam compozitia si o nivelam
  • bagam la cuptor pentru 30 de minute (cel mai bun este insa tot testul cu scobitoarea)

Pasul 2

Siropul
  • topim zaharul la foc mic (avem grija ca zaharul sa nu se arda; culoarea acestuia trebuie sa fie rosiatica, daca se inchide la culoare vom avea un siro amarui)
  • cand s-a topit zaharul adaugam apa si lasam sa fiarba pana cand se topesc cristalele formate
  • luam de pe foc, adaugam continutul plicului de capuccino si romul
  • lasam la racit

Crema

  • mixam untul cu zaharul pana cand obtinem o pasta moale
  • adaugam cacaoa si romul – vom obtine o crema aromata
  • dam deoparte
Pasul 3
 
  • scoatem blatul de la cuptor, il lasam sa se raceasca
  • taiem blatul in doua pe orizontala
  • insiropam jumatatea inferioara a blatului cu jumatate din cantitatea de sirop
  • adaugam crema
  • punem peste crema cealalta jumatate a blatului pe care o insiropam cu cealalta jumatate de sirop
  • bagam la frigider

Pasul 4

  •  amestecam cele trei ingrediente si le turnam peste tort
  • decoram cu bomboane

 

amandina2
Pofta buna!

poate iti place si

No comments

  1. Super mi-a iesit tortul!!!am pus o alta crema ,insa,dar blatul-consistenta,aroma e minunat!!!”

  2. nu cred ca m-as satura din el, oricat de mare ar fi, arata prea bine si delicios de apetisant, parca de indeamna sa nu il lasi neterminat odata ce il incepi 😀

  3. Felicitari, draga mea! Frumoasa noua ta căsuță virtuala. La cat mai multe retete si la cati mai multi oaspeti. Pupicei. <3

  4. Felicitari! Si la noi in casa se gateste tortul amandina de pe La Prajiturela lunar si este preferatul lui Ionut:),

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *