Mini cozonaci cu nuca si dulceata

mini cozonaci

Mini cozonaci cu nuca si dulceata. O reteta noua pentru Paste, facuta ca pairing pentru Roze Rara Neagra de la Domeniile Davidescu.

M-am gandit sa fac niste cozonaci rotunzi, mici, plini de umplutura care se pastreaza foarte bine mai multe zile.⁣

mini cozonaci

Mai jos va las reteta pentru 4 cozonacei: ⁣

  • 500g faina 000
  • 1 lingurita sare
  • 15 gr drojdie proaspata sau 7 gr drojdie uscata
  • 100 gr zahar
  • 150 ml lapte
  • 1 lingurita zahar cu vanilie
  • coaja de la o portocala sau o lamaie bio
  • 2 oua
  • 50 gr unt
  • 30 ml ulei pentru framantat
  • un galbenus
  • 1 lingurita de ulei pentru us
  • pentru umplutura: 150 g nuca macinata, 100 g dulceata de visine (sau preferata voastra), 1 lingurita cu varf de cacao⁣⁣

Cum procedam:

• Intr-un bol punem drojdia, apoi adaugam 1 lingura de zahar. Amestecam bine cu o furculita, adaugam 2 linguri de faina si 100 de ml de lapte la temperatura camerei (nu rece, nu cald). Lasam deoparte pana se activeaza drojdia si isi dubleaza volumul.⁣
• Intr-o cratita topim untul, apoi adaugam restul de lapte.
• Cernem faina intr-un bol, apoi adaugam sarea si zaharul si amestecam.
• Batem usor ouale separat (ca pentru omleta), le amestecam cu compozitia cu lapte si unt, apoi adaugam coaja de citrice si vanilia.
• Turnam peste faina drojdia activata, apoi amestecul cu oua, unt si lapte si framantam un aluat (20 min cu mana – 10 min cu mixerul) ⁣- la finalul framantarii, daca este lipicios, adaugam ulei si mai framantam.⁣
⁣⁣
• Lasam aluatul la dospit 1h sau pana isi dubleaza volumul.⁣
• Ungem cu unt si tapetam cu faina 4 cani de email sau inox (de 250 g)⁣

Cum formam cozonacii:

Intindem o foaie subtire de 1/2 cm si decupam cercuri cu ajutorul unui pahar (diametrul trebuie sa fie mai mic decat al canii) ⁣
• 2 cozonacei: intindem cate o lingurita de umplutura pe fiecare disc de aluat si punem unul peste altul in cana pana acoperim 3/4 din cana⁣
Ultimul disc il punem fara umplutura, ptr a forma un capac⁣.
•2 cozonacei: punem o lingurita de umplutura in discul de aluat, apoi facem lipim marginile, obtinem un semicerc. Punem 3 pe fundul canii, apoi inca 2 cu partile lipite spre peretii canii⁣.
• Cu aluatul ramas facem decoruri: eu am facut impletituri in doua.

• Acoperim cu un servet umed si lasam la dospit inca 30 de minute.
• Coacem la 180 de grade (cu ventilatie) pentru 20 de minute.

II savuram alaturi de un pahar de roze rece! Reteta o puteti salva si pe Instagram.

Cu drag, Praji

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.