Hamburger clasic

Onest si regulamentar 

Nu mai facusem de mult un burger. Imi era super pofta, nu atat de burger in sine, cat de a-l face de la A la Z – chifla, chiftea, sos. Spre deosebire de reteta de burger pe care o am deja pe blog, in care chifteaua este din carne de porc (sau jumatate vita jumatate porc, nici nu mai tin minte) combinata cu ou, pesmet, ceapa, mustar si mirodenii, astazi vin la voi cu o chiftea simpla, ca la carte. Dupa ce am rascolit internetul si m-am documentat la prietenii nostri americani, recunoscuti pentru burgerii lor, am ajuns la concluzia ca burgerii de vita sunt cei mai buni. Chifteaua sa fie facuta doar carne asezonata. Majoritatea recomada antricotul deoarece este o carne mai grasa, ori  caren de vita 70% carne 30% grasime. Din pacate, desi am o carmangerie buna in cartier, doamnele de acolo nu a vrut sa imi dezoseze o bucata de antricot, apoi sa-l toace – “ca n-aveau voie”. Nu inteleg cum vine asta?! Mai ales ca eu eram dispusa sa platesc si oasele, evident. In fine…

Ne avnad de ales am optat pentru carnea de vita pe care o aveau deja toccta. Mi-au zis ca e buna si ca nu e din resturi, iar eu le-am crezut pe cuvant. Sigur era mai buna decat cea care se gaseste in hipermarketuri la caserola. Faza faina e ca chiar a fost buna, iar chifetele au iesit fragede.

 

Si pentru ca burgerii sunt cu adevarat burgeri doar cad faci chiflele in casa, eu am facut deja celebra mea reteta de chifle pentru burgeri. Stiu, veti spune ca la primele retete de pe blog am burger cu chifle din comert – atunci eram mai mica si mai neinformata. Iertare. 🙂

Astazi am mers pe varianta clasica de burger, preferata lui Mircea: carne, chifla, cascaval, ceapa, castraveti murtai si un sos facut din salata iceberg, iaurt si ketcup.

Eu pot sa mananc burger simplu fara nicio problema. Mircea insa, daca nu are cartofi langa minuea asta de 10 cm inaltime  este foarte foarte grav. Asa ca langa burgerul acesta imens am facut si faimosii mei cartofi in malai. Pe Instagram au devenit ata de iubiti incat i-am numit #Instacartofi

Hamburger clasic
Print
Ingrediente (pentru 4 burgeri)
  1. 4 chifle pentru burgeri (aveti linkul mai sus)
Pentru chiftele
  1. 600 g carne de vita (de preferat antricot)
  2. 1 lingurita rasa de sare
  3. 1 lingurita rasa de piper proaspat rasnit
  4. 1 lingurita rasa de pudra de usturoi
  5. Ulei de masline pentru uns
Pentru montaj
  1. 4 felii de branza la alegere – eu am folosit ementaler feliat de la brandul Lerdamer
  2. 1 ceapa rosie
  3. 2 linguri de otet (de vin sau mere, va rog mult nu folositi pentru consum otet de 9 grade)
  4. Cativa castraveti murati in otet
  5. ¼ salata iceberg
  6. 100 g iaurt grecesc
  7. 1 lingurita ketchup
  8. 1 longirita mustar
  9. Sare piper
Cum procedam
  1. Coacem chiflele 😉
  2. Pentru chiflete punem toate ingredienetele intr-un bol (mai putin uleiul), apoi framantam bine bine
  3. Este important sa framantam cu mana deoarece caldura mainii va incalzi grasimea, astfel chiftelele se vor coagula mai bine
  4. Dupa ce am framantat bine cantarim 150 g carne/chiftea
  5. Formam 4 chiftele cat podul palmei, le aplatizam bine, apoi cu ajutorul degetului mare facem o adancitura in mijlocul fiecarei chiftele in parte (aceasta adancitura impiedica bombarea chiftelei cand o punem pe gratar)
  6. Ungem bine cu ulei de masline fiecare chiftea, le punem pe o farfurie, le acoperim cu o folie de plastic si le dam la frigider pentru minim o ora
Ceapa
  1. Taiem ceapa felii foarte subtiri, apoi o amestecam cu otetul, sare si piper (o lasam asa pana cand burgerul este pregatit de montaj – acest procedeu se numeste murare rapida)
Sosul
  1. Tocam marunt salata, o amesteca cu iaurtul, ketchupul si mustarul, apoi asezonam bine
Burgerul
  1. Frigem burgerii pe gratar – eu ii prefer mai in sange (1 minut pe o parte – 1 minut pe celalata parte), lui Mircea ii plac mai facuti asa ca ii las 2 minute cu 2 minute
  2. In ultimele 30 de secunde punem cate o felie de cascaval pe fiecare chiftea, apoi acoperim cu un bol mare de inox sau cu un capac mare doar cat sa se topeasca branza
  3. Dupa ce am fript chiftelele, taiem chiflele in doua si le punem pe gratar cu partea taiata in contact cu gratarul si le lasam 30 de secunde, cat sa faca o crusta aurie (rolul prajirii painii este acela de a nu se imbiba cu sosurile sau zeama legumelor ce vor urma sa formeze sandvisul)
Montajul
  1. Punem dupa cum urmeaza: chifla, sos de salata iceberg, chifteaua+branza, ceapa, castraveti feliati, apoi iarasi chifla
  2. II mancam calzi simpli sau cu o portie de cartofi wedges alaturi.
La PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

Meritam din cand in cand un super rasfat homemade. 

Cu drag, Praji.

Poate iti place si

Leave a Reply

Your email address will not be published.