Baked potato wedges sau cartofi wedges in malai

Pentru ca orice am face nu se poate sa nu iubim cartofii

Dupa nebunia cartofilor cu crusta la cuptor este nevoie de un remake. Asta ca sa nu va las cu o singura optiune cand vine vorba de cartofi ultra deliciosi. Bine, sa fim seriosi, care cartofi nu-s super buni?! Toti! Insa unii mai ceva ca altii. J Am observant ca am o slabiciunie pentru cartofii moi la interior si super crocanti la exterior. Si iar zic truisme… o, Doamne, cineva sa ma opreasca!

wedges1

Asadar, ziceam de crusta, nu?! Pai daca ne place asa mult crusta de malai pentru cartofii la cuptor, de ce sa nu facem o astfel de crusta si pentru cartofii pe care vi-i  prezint azi. Potato wedges este o denumire atat de comuna cand vine vorba de cartofi, incat nici nu stiu daca are rost sa scormonesc o denumire in limba romana. Sunt un fel de cartofi prajiti care, in cazul de fata, nu-s prajiti si care sunt cu coaja si se fac la cuptor. Ati inteles ceva? Ideea e ca nu sunt cartofi innecati in ulei, ci sunt copti la cuptor, alintati cu niste unt si ulei de masline, mirodenii si evident, malai. Probabil undeva in lumea asta mai exista acesti cartofi, însă eu va spun cu mana pe inima că sunt invenție proprie, inspirata de la cartofii cu crusta de malai. Așa că sunt tare mandra de creația mea. 🙂 

Recomandarea mea pentru a iesi numa’ buni este sa luati cartofi medii spre mici, albi, pentru copt.

wedges4

Baked potato wedges sau cartofi wedges
Print
Ingrediente (pentru doua portii)
  1. Bineinteles aici portiile sunt la latitudinea voastra, cantitatile pe care vi le-am dat eu sunt doar estimative.
  2. 4-5 cartofi medii spre mici (cam cat fructele de kiwi)
  3. 1 cub de unt topit (cat o nuca) – daca sunteti vegani sau postiti, eliminati untul si dublati cantitatea de ulei
  4. 3 linguri ulei de masline
  5. 1 lingura de otet de vin sau de mere (va rog din inima nu folositi otet de 9 grade)*
  6. 1 lingura de malai
  7. 1 lingurita rasa de sare
  8. 1 lingurita rasa de vegeta naturala (eu folosesc amestecul de mirodenii de la Solaris)
  9. ½ lingurita paprika
  10. ½ lingurita piper proaspat rasnit
  11. ½ lingurita pudra de usturoi (optional)
  12. *este important sa adaugam otet deoarece acesta ajuta ca interiorul cartofilor sa fie moale si pufos
Cum procedam
  1. Incingem cuptorul la 200 grade (cu ventilatie) sau 220 grade (caldura sus-jos)
  2. Spalam bine cartofii (cu partea verde a unui burete de vase curat)
  3. Ii stergem bine apoi ii taiem in 6 – mai intai in 2, apoi fiecare jumatate in 3
  4. Ii punem intr-un bol incapator, apoi turnam untul (daca folosim), uleiul si otetul, apoi amestcam bine
  5. Adaugam malaiul, sarea si mirodeniile si amestecam bine asfel incat cartofii sa fie acoperiti bine
  6. Punem hartie de copt in tava cu care vine aragazul*, apoi distribuim cartofii intr-un singur strat*
  7. *Daca puneti cartofii intr-un vas de yena, sticla termorezistenta sau altfel de vas sau daca ii suprapuneti acestia nu vor capata crusta si se vor.... scofalci 
  8. Puneti-i in cuptorul preincalzit pentru 20 de minute cu o amestecare dupa 10 minute
  9. Daca dupa cele 20 de minute vedeti ca nu au crusta ca in poza, mai lasati-i cateva minute.
La PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

wedges2

Cartofii cu malai sunt dragostea mea suprema. Deja ma gandesc si la alte retete. 🙂

Cu drag, Praji.

Poate iti place si

Leave a Reply

Your email address will not be published.