Fructe in panenttone

…sau fructe cu bundita:)

Reteta aceasta de fructe in panettone am vazut-o la baietii de la Sortedfood. Acolo „se” prezenta sub numele de Christmas panettone pudding. Noi, romanii, nu aveam acceasi definitie pentru cuvantul „budinca” si nu se cade sa ii dau eu noi definitii. M-am gandit mult la ce nume sa-i dau acestui desert, si asta pentru ca vroiam sa aiba un nume din care sa rezulte cat este de bun. El se afla pe locurile fruntase in lista mea de dulciuri/deserturi.

panetone1

Cand citesti ingredientele te gandesti la un banal pandispan umplut cu fructe, dar nu, nu este asa, este o explozie de arome si texturi care te face sa te intrebi de ce nu stiai mai devreme ca poti face asemenea minunatie dintr-un chec, pandispan sau, in cazul de fata, panettone. Este un desert insiropat, aromat, racoritor (desi cu gust de iarna) si nu in ultimul rand foarte sanatos.

Dar ca sa nu mai lungesc vorba, haideti sa vedeti ce contine aceasta minunatie roz!

Ne trebuie:

Cantitatile sunt pentru 5 portii mari (10 mici)

  • 3 panettone mici sau unul mare (puteti folosi chec – aproximativ 14 felii de 1/2 cm)
  • 1 mar
  • 1 para
  • 1 portocala mare (si coaja ei razuita)
  • o mana de nuci
  • 3-4 curmale (fara samburi)
  • 100-150 g fructe de padure/zmeura

*fructele pot varia in functie de preferintele voastre

  • 1 baton de scortisoara
  • 1-2 stele de anason (optional)
  • 100 g zahar brun
  • 100 ml apa
  • 1 lingura sirop de fructe (optional)

panettone3

Cum procedam:

  • radem coaja de portocala
  • curatam marul si para,apoi le taiem cubulete
  • intr-o cratita punem marul, para, zaharul, apa, siropul si mirodeniile ( coaja de portocala, scortisoara si anasonul),dupa care le punem la fiert – foc mediu
  • procedam la fel si cu celelate fructe pe care le adaugam dupa ce marul si para au dat un clocot
  • lasam sa fiarba toata compozitia 2 minute
  • luam de pe foc si le punem intr-o strecuratoare
  • taiem panettone/checul felii
  • „tapetam” o tava de chec cu folie de plastic
  • insiropam  fiecare felie de panettonne/chec pe o parte – capitonam peretii si fundul tavii cu feliile – partea insiropata trebuie sa fie spre exterior
  • turnam fructele in locasul ramas
  • acoperim cu feliile ramase-respectam regula „partea insiropata spre exterior”
  • acoperit cu folie
  • dam la frigider peste noapte (va recomand ca peste tava sa puneti o greutate pentru a se compacta mai bine compozitia – eu am folosit un borcan plin pe care il aveam prin frigider)
  • scoatem din frigider, taiem felii si servim cu smantana dulce sau inghetata de vanilie.

panetone2

Savurati minunatia rezultata!

poate iti place si

No comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *