Daca acum ceva timp v-am surprins cu dulceata de ardei iuti, este timpul sa va surprind cu o alta dulceata deosebita, nu? Ei bine azi va prezint o reteta de dulceata de rosii la slow cooker Crock Pot. Da, de rosii. 😉 Doar stim ca rosiile sunt considerate fructe, nu? Si daca e asa, de ce sa nu le transformam in dulceata?
Pe langa faptul ca este o reteta speciala, este si destul de simpla, tot ce trebuie sa facem este sa curatam rosiile de pielita, sa le amestecam cu mirodeniile si sa le dam un clocot pentru a activa pectina, apoi le punem in slow cookerul Crock Pot si uitam de ele. In cateva ore avem o dulceata delicioasa, ideala de intins pe paine cu unt sau mascarpone (noi asa am mancat-o pentru inceput), in sendvisuri, alaturi de branzeturi sau mezeluri sau, de ce nu, simpla, alaturi de un pahar cu apa rece, ca pe vremuri.
Beneficiul tehnologiei de gatire lenta este faptul ca rosiile nu se zdrobesc si nici nu isi pierd din textura. Astfel vom obtine o dulceata de un rosu intens cu sirop clar si gros.
Eu am facut dulceata cum m-a invatat bunica, proportia de 1 la 1. Daca vreti sa reduceti cantitatea de zahar, puteti, dar nu cu mai mult de 20%. Reducand-o veti obtine gem, nu dulceata. Adica rosiile vor fi usor mai zdrobite si nu va mai fi acel sirop cleios si clar specific dulcetei.
- 1 kg de rosii bine coapte
- 1 kg de zahar
- 1 lingurita de bioa afumata (optional, insa intensifica gustul rosiilor)
- 1 lingurita de ghimbir pudra
- 1 lingurita de scortisoara
- ½ lingurita cuisoare macinate (optional)
- Intepam cu varful unui cutit fiecare rosie in parte
- Punem intr-o oala apa la fiert, cand fierbe apa, oprim focul
- Scufundam rosiile in apa fierbinte si le lasam pentru un minut (facem acesta operatiune pentru a ajuta pielita sa se desprinda mai usor de pe pulpa)
- Scoatem rosiile, le lasam sa se racoreasca, apoi, cu ajutorul unui cutit, indepartam pielita si cotorul
- Tocam cubulete rosiile sau le dam prin blender – 1-2 pulsatii
- Punem rosiile impreuna cu zaharul si condimentele intr-o oala, amestecam bine si fierbem la foc mare 10 minute pentru a activa pectina (pecina este cea responsabila cu coagularea dulcetei).
- (Eu le-am pus in vasul crock potului, le-am amestecat bine, apoi le-am transferat intr-o cratita, iar dupa fierbere de 10 minute, le-am transferat din nou in Crock-Pot)
- Punem 2 servete de hartie deasupra slow cookerului inainte de a pune capacul pentru a absorbi condensul
- Setam treapta 2 (high) de intensitate si ca timp 4h 30 minte. (Eu am pregatit dulceata seara si am pus-o in borcane dimineata. Daca vreti sa o puneti la facut dimineata, recomadarea mea este sa setati treapta 1, low si ca timp 8 ore. Cand ajungeti acasa, dulceata este gata si pastrata la cald.)
- Pentru a pastra dulceata sterilizam borcanele in masina de spalat sau tindundu-le in cuptor 20 de minute la 150 de grade (fara capac).
- Punem dulceata calda in borcanele calde, le sigilam, apoi le acoperim cu un prosop gros si lasam asa acoperit pana se racesc borcanele sau peste noapte.

Faceti bunatati si bucurati-va de vara!
Cu drag, Praji.
(Articol sponsorizat)