Ciocolata de casa cu afine

Ciocolata de casa cu afine

De atat de mult timp ma bantuie ideea unei ciocolate de casa cu afine incat la un moment dat credeam ca nu o voi mai face. :))

Cred ca stiu de ce am amanat momentul: pentru ca ce urma sa fac avea sa fie un experiment si, cred, imi era teama ca va fi un experiment nereusit. In plus, timpul nu-mi permite sa fac foarte multe experimente care sa esueze. 🙂
Dar iata ca sansa a fost de partea mea si experimentul a iesit din prima. O ciocolata de casa cu gust de… inghetata a zis Mircea, crema de ciocolata cu fructe as zice eu. Oricum ni s-a parut noua, concluzia e ca e foarte buna si indedita.

Am facut si simpla si cu mix de alune si nuci. In aceasta combinatie insa, alunele si nucile nu mi s-au parut la fel de potrivite ca la cea cu cacao. Varianta simpla mi s-a parut si mai fina si mai gustoasa. Voi insa, puteti sa o faceti cum doriti.

Ca baza, am pornit de la reteta Andreei, insa am adaptat-o. Ciocolata contine afine congelate, lapte praf, unt si zahar. Nu contine nici cacao si nici apa. Va las mai jos reteta si va invit sa o faceti, daca va plac fructele, in special afinele, veti fi incantati. Cu atat mai mult cu cat culoarea este superba!

Bineinteles, ea poate fi facuta si cu alte fructe. Ideal e sa fie tot congelate ptr ca cele congelate au si apa si, automat vom obtine mai mult lichid.

Ingrediente (pentru 1 baton ~ 15 felii):

150 g afine congelate
100 g zahar
70 g unt
400 g lapte praf
50 g mix de alune (optional)

Cum procedam:
Punem afinele si zaharul intr-o cratita, dam la foc mediu si lasam pana se topeste zaharul, amestecand ocazional
Dupa ce s-a topit zaharul, lasam sa se raceasca putin, apoi pasam sau blenduim bine fructele si le trecem printr-o sita
Punem piureul obtinut inapoi in cratita, adaugam untul taiat cuburi si lasam la foc mic pana se topeste untul
Inchidem focul, transferam compozitia intr-un bol incapator (sau in bolul unui mixer) si o lasam sa se raceasca usor
Dupa ce s-a racit (ideal e sa fie usor calduta compozitia), turnam laptele praf in ploaie, amestecand incontinuu cu o spatula
La final, adaugam mixul de alune si nuci, daca folosim
Intindem pe blatul de lucru folie de plastic in 2 straturi, apoi punem compozitia
Formam un baton si stragem bine folia la capete
Dam la rece pentru minim 2 ore, apoi feliem
*putem sa formam si bilute sa le dam prin cocos sau pudra de fructe sau, de asemenea sa punem intr-o forma patrata tapetata cu folie de plastic, apoi sa o portionam in forma de cuburi.

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.