Cartofi frantuzesi! Acesta a fost primul preparat care mi-a venit in minte cand am decshis cutia in care era acest vas pe care l-am primit cadou de la cei de la Vivre.ro Cand eram mici mama ne facea destul de des aceasta salata calda. O iubeam la nebunie. Nu stiu de ce, dar ni se parea un preparat special.
Este o salata calda din cartofi, smantana si ou, cu „capac de cascaval topit”. Desi cred ca multa lume stie acest preparat, sunt convinsa ca la fel de multa lume nu a auzit de el. Asa ca decat sa va intreb daca il stiti sau nu, mai bine va dau eu reteta si gata!
Ingrediente (pentru 2 portii generoase):
3 cartofi medii
4 oua
300 g smantana
50 g cascaval
10 g unt (pentru uns vasul)
Sare
Piper proaspat rasnit
Cum procedam:
Spalam bine cartofii sii ii fierbem cu tot cu coaja – in functie de cat sunt de mari se vor fierbe in 10-15 minute – sunt fierti daca atunci cand ii intepam cu o furculita, se crapa usor
Dupa ce am fiert cartofii ii scurgem si ii lasam sa se raceasca
Dupa ce s-au racit cartofii ii curatam si ii taiem felii
Fiebem ouale tari – 10 minte, le clatim cu apa rece, le curatam, apoi le taiem felii
Montaj:
Ungem cu unt un vas termorezistent cu diametrul de 15 cm
Punem un strat de cartofi, unul de smantana, sare si piper, apoi un strat de oua; iarasi un strat de cartofi, smantana, sare si piper, oua si terminam cu un strat de cartofi, unul de smantana, sare piper si la final cascaval razuit
Bagam vasul la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30 de minute.
Putem sa mancam cartofii frantuzesti ca fel de sine statator alaturi de o salata sau ca garnitura.
Optional putem adauga si bucatele de bacon.
Cu drag, Praji