Briose cu fructe de padure, fara gluten

Manac responsabil. Gatesc responsabil.

Cand cei de la Alimentespeciale si The Smart Cuisine mi-au propus sa ma alatur campaniei lor Mananc Responsabil  (aici gasiti toate detaliile si retetele bloggerilor implicati) nici nu am stat pe ganduri. Aceasta campanie isi propune sa atraga atentia asupra faptului ca printre noi exista oameni cu nevoi speciale de nutritie, probleme pe care noi, cei sanatosi nici macar nu le constientizam. Fie ca e vorba de intoleranta la gluten sau lactate, diabet sau alergii, toate aceste afectiuni necesita o foarte mare atentie asupra alimentatiei.

IMG_0005

De mica am fost un copil destul de sensibil, am suferit foarte mult timp de alergie la tot ce insemna fructe cu seminte (capsuni, zmeura, kiwi, etc), iarba uscata (fan) si schimbare brusca de clima. Cand venea vara, eu si corpul meu deveneam dusmani. Este foarte greu pentru un copil sa fie in vacanta la bunici si sa nu se poata infrupta din zmeura din livada casei… nu, nu reuseam sa ma abtin – nici nu vreau sa ma gandesc cat de greu le-a fost parintilor si bunicilor cand, la doua zile dupa ce ajungeam la tara, ma umpleam toata de bube. Apoi, in liceu a urmat o alergie extrem de puternica (prietenii ma vizitau sa se minuneze la eruptia de pe corpul meu) care s-a lasat cu spitalizare. Dupa acel tratament soc (nu ma intrebati cu ce, ca n-am idee) usor-usor mi-am revenit. Acum pot manca absolut orice fara nicio problema.

Gandindu-ma insa la trecut, imi dau seama ca este foarte greu sa lupti cu o alergie sau, mai rau cu o intoleranta pe care, de multe ori nici nu stii ca o ai. Stii doar ca te simti rau si nu reusesti sa descoperi cauza. Stiu asta de la cunostinte care sufera de intoleranta la gluten si vad cat de greu le este. Cu mana pe inima va spun ca mi se pare cumplit. Cand iubesti cornurile, painea si tot ce inseamna aluaturi, este foarte greu sa  nu poti le manca… Insa de ceva vreme incoace, a rasarit soarele si pe strada celor mai sus mentionati, pe piata aparand multe produse destinate celor cu nevoi speciale de nutritie.

IMG_0015

Drept urmare, cu aceste biose cu fructe de padure, fara gluten, vin in ajutorul celor cu intoleranta la gluten si celor care sufera de diabet. Ingredientele pe care le-am folosit sunt unele special create pentru aceste afectiuni, si nu numai. Am folosit faina fara gluten Schar, indulcitor natural cu 0% indice glicemic, pe baza de stevie, Green Sugar. Am folosit de asemenea si produse reduse in grasimi si pudra de roscove, un bun inlocuitor pentru cacao, care uneori poate fi prea grasa pentru a fi tolerata de unele organisme. Aici as vrea sa punctez faptul ca personal, iaurtul cu 0% sau 0,1 % il recomand doar celor care chiar trebuie sa manance fara grasimi. Mie acest iaurt nu-mi place si nici nu cred ca are vreun beneficiu (opinia mea, repet!).

IMG_0018

Briose cu fructe de padure, fara gluten
Print
Ingredinte (pentru 12 briose)
  1. 250 g faina fara gluten
  2. 3 oua
  3. 30 g pudra de roscove
  4. 40 g unt de cocos
  5. 200 ml iaurt slab
  6. 1 lingurita praf de copt
  7. 1 praf de sare
  8. seminte de la o pastaie de vanilie sau 1/2 lingurita extract de vanilie
  9. 100 g fructe de padure (eu am avut afine, coacaze si )
Cum procedam
  1. Incalzim cuptorul la 180 de grade C si punem intr-o tava de briose chese pentru briose(hartiutele speciale pentru briose)
  2. Intr-un bol amestecam ingredientele uscate
  3. In alt bol, mai incapator, batem ouale, adaugam iaurtul si untul de cocos
  4. Adaugam ingredientele uscate peste cele umede si amestecam usor, doar pana se incorporeaza (nu total)
  5. Taiem pe vericala o pastaie de vanilie si ii scoatem semintele (exact ca in filmulet)
  6. adaugam semintele de vanilie in compozitie si mai amestecam pana se formeaza o pasta omogena
  7. Au ajutorul unei cupe pentru inghetata sau cu un polonic mic distribuim compozitia in fiecare forma - umplem forma doar 3/4 pentru a lasa loc briosei sa creasca
  8. La final presaram fructele de padure pe fiecare "briosa" in parte
  9. Dam la cuptor pentru 25 de minute sau pana cand trece testul scobitorii
La PrajiturEla https://laprajiturela.ro/

 Nu in ultimul rand va spun cu mandrie ca cu aceste simpaticiuni de brise am aparut la stirile de la Prima Tv. Daca vreti sa vedeti inregistrarea o gasiti aici.

Ps. Filmarea este facuta in super bucatarioara mea de care sunt foarte mandra, imi e foarte draga si de care va invit sa va bucurati si voi… vizual pentru moment. 😉

IMG-20150507-WA0016

IMG_20150508_191122

Gatiti si mancati responsabil.

Cu drag, Praji.

Poate iti place si

3 comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.